Με αιχμές και ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ώρα που ο πρωθυπουργός αρνείται να δώσει εξηγήσεις.
Συμπέρασμα της επιτροπής ήταν ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων με κακόβουλο λογισμικό Predator χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές αν δεν διαλευκανθεί η υπόθεση.
Στην τοποθέτησή της το μέλος της PEGA Σοφί Ιν’τ Φελντ επεσήμανε ότι οι εθνικές εκλογές της Ελλάδας δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν με υποψίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν.
«Η υπόθεση πρέπει να διαφωτιστεί επειγόντως και πλήρως πριν τις εκλογές του επόμενου έτους. Δεν εξετάζουμε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πολωνία. Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης ευρωπαϊκές εκλογές. Καθορίζουν μεταξύ άλλων την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει να φύγει πριν τις εκλογές οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας για παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο» δήλωσε η Σοφί Ιν’τ Φελντ και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται πλήρη ισχύ έρευνας, με τη δύναμη να καλεί μάρτυρες να καταθέσουν ενόρκως και πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα».
Η κ. Ιν’τ Φελντ σημείωσε ότι η επιτροπή δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το ποιοι χρησιμοποίησαν το λογισμικό, αφού δεν έλαβε απαντήσεις και σημαντικές πληροφορίες. Η ίδια «έδειξε» πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Μαξίμου και κάλεσε ξανά τις αρχές να δώσουν στην επιτροπή τις πληροφορίες που κρατούν ως απόρρητες.
«Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας», σημείωσε.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της PEGA, Γερούν Λέναερς, επεσήμανε ότι πολλές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους μένουν αναπάντητες: «Στις τέσσερις ημέρες που βρεθήκαμε σε Κύπρο και Ελλάδα συναντήσαμε μεγάλο αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και μελών κοινωνικών φορέων, θύματα παρακολούθησης, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν» είπε και σημείωσε: «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους τεσσάρων κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή. Θεωρούμε ότι αποκαλύφθηκαν λίγα μόνο γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων».