Για μια ακόμη φορά η Όλγα Κεφαλογιάννη κράτησε αποστάσεις από την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, με την βουλευτή να λέει στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχει ανάγκη να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση των υποκλοπών και πως στην ουσία της υπόθεσης, είναι «αδιανόητο» ότι «μπορεί να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον πολιτικά πρόσωπα».
«Είναι ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας κακόβουλα λογισμικά να μπορεί να παρακολουθεί όλες σου τις συνομιλίες, τις κινήσεις, τις σκέψεις, τις φωτογραφίες», σχολίασε ακόμα η βουλευτής της ΝΔ, η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Το ζήτημα της παρακολούθησης είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει για «άπλετο φως που πρέπει να πέσει στην υπόθεση» (σ.σ. λέγοντας πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που το είπε) και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει εδώ».
«Πρέπει να έχουμε τις δικλείδες εκείνες που θα εξασφαλίσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών και πως δεν μπορεί να είναι κανείς εκτός ελέγχου», είπε ακόμα η κ.Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στην κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ.
Και επανέλαβε πιο ξεκάθαρα τη θέση της: «Θα πρέπει να υπάρξει άπλετο φως, αυτό περιμένουμε και εμείς οι πολιτικοί αλλά και όλοι οι πολίτες … Δεν μπορεί να είναι κανείς εκτός ελέγχου στα αρμόδια όργανα. Εάν η ΕΥΠ στην Επιτροπή που την ελέγχει επικαλείται το απόρρητο καταργείται εν τοις πράγμασι ο ελεγκτικός ρόλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Το ίδιο και για την ΑΔΑΕ, εάν επικαλείται κανείς το απόρρητο καταργείται η έννοια ως συνταγματικά ανεξάρτητης Αρχής».
«Όταν μιλάμε για άπλετο φως δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο για να μη δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πληροφορίες και προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας διότι λέμε τώρα ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί κάποιος να επικαλείται το απόρρητο όταν εμείς έχουμε την αρμοδιότητα να μπορούμε να ελέγχουμε».
Σε ερώτηση για τη λίστα παρακολουθήσεων που δημοσίευσε το Documento, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, η κ.Κεφαλογιάννη σχολίασε ότι μόνο η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να ερευνήσει αν ισχύει αυτό: «Το μόνο πράγμα που μπορούσε να γίνει και έγινε, είναι η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».