Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 στους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Βούλα Κεχαγιά, παραχώρησε ο πρώην Υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.
Τα όσα είπε:
- Ήταν θέμα χρόνου να αποσυντεθεί το Μαξίμου. H απουσία του κ. Δημητριάδη σίγουρα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Βλέπουμε πράγματα τα οποία ήλεγχε, πλέον, να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Αυτό μπορούσε να το περιμένει κανείς. Αυτό το οποίο δεν μπορούσαμε όμως να περιμένουμε, είναι η σήψη που θα βλέπαμε από κάτω. Είναι πραγματικά δραματική η κατάσταση με τον κάθε βουλευτή να είναι ανεξέλεγκτος, με την ΕΥΠ να είναι εξίσου ανεξέλεγκτη. Είναι μία κατάσταση που θα γίνει χειρότερη πριν γίνει καλύτερη.
- Θεωρώ λυπηρό το ότι υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που καταλαβαίνουν τι σημαίνει δημοκρατία και θεσμοί, τα οποία όμως δεν μιλούν. Ενώ καταλαβαίνουν πως αύριο ο κ. Μητσοτάκης δε θα είναι Πρωθυπουργός και πως εκείνοι μπορεί να είναι θύματα μιας τέτοιας λειτουργίας, ενός ανέλεγκτου Μαξίμου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να βρουν το θάρρος να πουν «τέρμα». Ο κ. Μητσοτάκης κρατά τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως την πολιτική ζωή και το μέλλον του τόπου σε ομηρία. Σε περίπτωση ακυβερνησίας, κανείς δεν θα μπορεί να συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που παρακολουθούσε πολιτικούς αρχηγούς, δημοσιογράφους, και από τις φήμες που ακούμε περισσότερο κόσμο, να έχει το οποιοδήποτε κύρος να κάτσει σ’ ένα τραπέζι συνεργασίας. Καλό είναι να καταλάβουν οι βουλευτές που συσπειρώνονται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει εκλογών, ότι κάνουν κακό στη Νέα Δημοκρατία.
- Ας εστιάσουμε στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και στην απάντηση που έδωσε ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Ένας άνθρωπος που πηγαίνει στη Βουλή χωρίς να έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και απαντά σε εκπρόσωπους του ελληνικού λαού λέγοντας «δεν οφείλω να σας δώσω απαντήσεις στα ερωτήματά σας», καθιστά τεράστια προσβολή για τη Δημοκρατία μας. Και το κάνει αυτό με εντολές του Πρωθυπουργού. Ξέρουμε πολύ καλά πως αν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι άρει το απόρρητο, τότε θα ήταν υποχρεωμένος ο κ. Δημητριάδης να μιλήσει όπως θα όφειλε να μιλήσει οποιοσδήποτε πολίτης καλείται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.
- Ο Πρωθυπουργός πρέπει να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ζητήσει να συμβάλλουν όλοι μαζί για να υπάρξει σωστή θεσμική θωράκιση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει μόνος του τη δουλειά. Η εισήγηση που θα φέρει ένας Πρωθυπουργός στη Βουλή για το πώς πρέπει η ΕΥΠ να γίνει καλύτερη, πρέπει να γίνει διακομματικά. Από ανθρώπους που μπορούν ν’ αντιληφθούν όλο το μέγεθος του σκανδάλου, να καταλάβουν πώς και γιατί συνέβη ότι συνέβη, που καταλαβαίνουν πού βρισκόταν η δυνατότητα του πρωθυπουργικού γραφείου να παρανομήσει. Μόνο έτσι θα βεβαιωθούμε ότι θα μπουν έλεγχοι και στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από μία βασική αρχή: ότι καμία εξουσία δεν είναι ανεξέλεγκτη. Σήμερα όμως, βλέπουμε ότι το Μαξίμου λειτούργησε ανεξέλεγκτα. Γιατί όταν χρειάστηκε να δούμε τι είχε συμβεί για να διορθώσουμε τα λάθη που έκανε, οι άνθρωποί του επικαλούμενοι το απόρρητο, μπλόκαραν οποιαδήποτε δυνατότητα του Κοινοβουλίου να μάθει την αλήθεια. Για να καταλάβει τι έγινε λάθος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά και για να διορθωθεί θεσμικά το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να ελέγχεται, μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να ενεργήσει διακομματικά. Αυτό που μας στερεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δε μπορεί να μας το δώσει ποτέ ο ίδιος. Θα το βρούμε όλοι μαζί καταλαβαίνοντας που χωλαίνει η Δημοκρατία. Έτσι ώστε κανένας άλλος Πρωθυπουργός στο μέλλον να μην μπορεί να κάνει αυτά που έκανε το γραφείο του.
- Το πόσο σωστά λειτουργούν τα γρανάζια της Δημοκρατίας εξαρτάται πάντα από τον ηγέτη. Αυτός είναι ο άνθρωπος που δίνει τον τόνο. Άρα λοιπόν, το να περιμένεις ότι θα λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία όταν έχεις ένα Μαξίμου που λειτουργεί ανέλεγκτα είναι αδιανόητο. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι το κεφάλι λειτουργεί σωστά και με λογοδοσία. Ένα Μαξίμου, το οποίο λειτουργεί ανέλεγκτα, προφανώς δεν έχει το κύρος για να επιβάλλει στους υπόλοιπους θεσμούς τρόπο λειτουργίας.