Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκβιαστή» τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού κατέταξε τον πρωθυπουργό στον «υπόκοσμο». Η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη σ’ αυτήν τη σύγκρουση αγνοείται. Είναι δύσκολη. Αν σταθεί στο πλευρό του αδερφού της, πάει κόντρα στον κουμπάρο της. Αν υπερασπιστεί τον Μαρινάκη, στέκεται απέναντι στον Μητσοτάκη.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η αλήθεια είναι ότι η σχέση των οικογενειών Μητσοτάκη – Μαρινάκη είναι βαθιά ριζωμένη εδώ και δεκαετίες. Από το περασμένο Σάββατο, όμως, κλονίζεται μέσα σε ένα κλίμα βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ πρωθυπουργού και εφοπλιστή, θυμίζοντας προσωπική βεντέτα.
Την αποκάλυψη από Μέσο επιρροής Μαρινάκη για την ξαφνική επίσκεψη του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στο Μέγαρο Μαξίμου, με κατά μέτωπο επίθεση σε τέσσερα ταμπλό, κατά πληροφορίες, ακολούθησε η δήλωση Βρέντζου, στενού συνεργάτη του προέδρου των «ερυθρόλευκων», για «φασιστικό παρακράτος». Η συνέντευξη Μητσοτάκη τη Δευτέρα και η αντίδραση του μιντιάρχη επιβεβαιώνουν τον κηρυγμένο πόλεμο. Πρόσωπο-κλειδί στις σχέσεις των δύο οικογενειών που η μια ξέρει πολλά για την άλλη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει δηλώσει το παραμικρό για την τωρινή σύγκρουση. Ωστόσο, η σύνδεση των δύο φαμιλιών αρχίζει πολύ πιο πίσω χρονικά.
Σε διαφορετικές συνθήκες, ένας πρωθυπουργός θα ήταν σε πλεονεκτική θέση στη σύγκρουσή του με έναν, έστω και φίλα προσκείμενο, πανίσχυρο ολιγάρχη, αφού, στο κάτω κάτω, αυτός ψηφίστηκε από τον λαό. Επειδή, όμως, στην περίπτωση των υποκλοπών ο Μητσοτάκης τα έκανε θάλασσα, όσο περισσότερος θόρυβος σηκώνεται τόσο λιγότερο έλεγχο δείχνει να έχει.
Αυτό που τώρα μοιάζει με αμοιβαίο σαμποτάζ, μέχρι πρότινος ήταν μια αμοιβαία φιλία. Η πολιτική με τις επιχειρήσεις δεν είναι σαν το λάδι με το νερό, που δεν μπερδεύονται μεταξύ τους. Ετσι και η οικογένεια Μητσοτάκη με την οικογένεια Μαρινάκη συνδέονται με μια στενότατη σχέση δεκαετιών.
Μετέτρεψε τον πλούτο σε πολιτική επιρροή
Απ’ όταν ο Μαρινάκης αγόρασε ΜΜΕ και την πιο λαοφιλή ομάδα της χώρας, μετέτρεψε τον πλούτο του σε πολιτική επιρροή. Θεωρητικά, αυτή είναι μια επαρκής δύναμη για να αλλάζει την τροχιά κυβερνήσεων. Συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει και επί Ν.Δ. Οι πολιτικές δυναστείες έχουν πολλά κοινά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην ουσία, η πολιτική έχει αναχθεί σε οικογενειακή «επιχείρηση» για τη φαμίλια Μητσοτάκη. Και, όπως σε κάθε επιτυχημένη επιχείρηση, υπάρχουν οργανωτική δομή, συστήματα, επετηρίδα και διαδικασίες.
Ετσι, αφότου η Ντόρα δοκίμασε την τύχη της το 2009 για την αρχηγία της ΝΔ, ο πατέρας Μητσοτάκης τής ξεκαθάρισε εν όψει 2015 ότι «τώρα έρχεται η σειρά του Κυριάκου, εσύ είχες την ευκαιρία σου». Λίγο αργότερα ο αδερφός της την απέκλειε από μελλοντική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι ουδέποτε θα βάλει μέλη της οικογένειας σε κυβέρνησή του. Κάτι που δυσκολεύτηκε να ανεχτεί η Ντόρα, με τη δυσαρέσκειά της να μην κρύβεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε καν στον γάμο του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη με τη Σία Κοσιώνη το 2017.
Οπως και να έχει, η φιλία των δύο οικογενειών έμοιαζε με μια μορφή «επένδυσης» για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, αφού ο Μαρινάκης και τα ΜΜΕ του έπαιξαν ρόλο στην αποδόμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ώστε να έρθει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσο κι αν φαίνεται αδυσώπητη η τωρινή ρήξη, δεν προδικάζεται τίποτα για το μέλλον. Στην πολιτική και το επιχειρείν τα συμφέροντα είναι πάνω απ’ όλα. Οσο εύκολα τα συμφέροντα δύο «δεμένων» μεταξύ τους οικογενειών μπορούν να συγκρουστούν, τόσο εύκολα μπορούν ξανά να εναρμονιστούν…
Όταν έπιναν μαζί καφέ ο Κωνσταντίνος με τον Μιλτιάδη
Χανιώτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918-2017), Ηρακλειώτης ο Μιλτιάδης Μαρινάκης (1930-1999), με τη γνωριμία τους να ξεκινάει πολύ πριν από την είσοδο του δεύτερου στην πολιτική.
Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του σημερινού εφοπλιστή, ήταν γιος εύπορης οικογένειας που διατηρούσε ένα από τα γνωστότερα χυτήρια της Κρήτης, διάσημο για τις καμπάνες εκκλησιών. Το 1970 ίδρυσε στον Πειραιά τη Vanimar και σιγά σιγά απέκτησε αρκετά πλοία ώστε να μπει στη νεοσύστατη ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1979 μαζί με άλλους εννιά εφοπλιστές. Ηταν ο ένας από τους δύο μετόχους που αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά.
«Οι γονείς μου μού προσέφεραν πολλή αγάπη και προσοχή, ενώ παράλληλα διατήρησαν χαμηλό προφίλ στη διαπαιδαγώγησή μου. Ηταν κάθετοι ενάντια σε κάθε επίδειξη πλούτου», έχει πει ο μοναχογιός του, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, με πολύ δραστήριο επιχειρηματικό προφίλ, άρχισε να ασχολείται με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 1978-1989 και εξελέγη βουλευτής ΝΔ δύο φορές, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1986 -όταν αντικατέστησε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο ως πρώτος επιλαχών- και το 1989.
Ολες οι μαρτυρίες της εποχής συμφωνούν πως ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν ένα πρόσωπο που κέρδιζε εύκολα τον σεβασμό και την αποδοχή. Η φιλία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χρονολογείται πολύ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 1985, από τα πρώτα χρόνια της νιότης τους. Λέγεται ότι οι δύο Κρητικοί συνήθιζαν να πίνουν πολύ συχνά καφέ μαζί, με τον Μητσοτάκη να τον συμβουλεύεται…
Η κουμπαριά από το 1998 με την Ντόρα
Η φιλία των δύο οικογενειών «δέθηκε» κι επίσημα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έγινε κουμπάρος στον γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο το 1998. Ο γάμος έγινε στις 9 Ιουλίου, με πανσέληνο, και, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, «οι μπαλωθιές ξεπέρασαν τις 30.000».
Στην τελετή έδωσαν το «παρών» μόλις 250-300 άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου, με κουμπάρους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Ηλέκτρα Σωσσίδη – Στράουμπ. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ο Μαρινάκης ήταν φίλος του Κούβελου και η Στράουμπ της Ντόρας. Στις 26 Φεβρουαρίου 2011 τα «Νέα» έγραφαν: «Οι έντονες σταλαγµατιές από την πολιτική που έπεφταν στο σπίτι και η στενή φιλία του µπαµπά Μιλτιάδη µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δηµιούργησαν επαφές. Ετσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάντρεψε την Ντόρα Μπακογιάννη µε τον Ισίδωρο Κούβελο, δείχνοντας πως αρέσκεται να πηγαίνει το τιµόνι του σκάφους δεξιόστροφα».
Σημείωνε επίσης η εφημερίδα, που ακόμα τότε ανήκε στον ΔΟΛ: «Οσοι τον ζουν (σ.σ.: τον Μαρινάκη), τον περιγράφουν δραστήριο και δηµιουργικό, αλλά συνάµα και παρορµητικό! Μέσα στη φούρια του χύνει την καρδάρα µε το γάλα και νιώθει σαν να εξουσιάζει τον κόσµο όλον! Γιατί όχι; ∆εν έχει µάθει να χάνει και νιώθει υπερήφανος που δύο εταιρίες του είναι εισηγµένες στο χρηµατιστήριο Νέας Υόρκης. Παράλληλα, κάνει άνοιγµα και στον χώρο του Τύπου. Κατέχει περίπου το 25% του ΣΚΑΪ και ελέγχει τη Metro και τη Stadio».
Το 2017, στη Βουλή, σε ένα από τα πολλά θερμά επεισόδια μεταξύ Μπακογιάννη – Καμμένου, η βουλευτής της ΝΔ είχε πει: «Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον κ. Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του από το 1996 (σ.σ.: προφανώς εννοούσε 1998). Με έχει παντρέψει και έχω βάλει λάδι στον γιο του, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών. Αλλά επειδή εγώ από το 1996 είμαι στη ΝΔ, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τις εξαιρετικές σχέσεις του κ. Καμένου με τον Μαρινάκη!».
Γραφεία «μεσοτοιχία» με Κούβελο
Η φιλία Μαρινάκη – Κούβελου χρονολογείται πολύ πριν από το 1998. Ο σύζυγος της Μπακογιάννη δήλωνε το 2019 ότι «είμαστε κουμπάροι και φίλοι με τον Βαγγέλη Μαρινάκη», ενώ ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού τον αποκαλεί «παιδικό φίλο» του.
Σχολιάζοντας τη «συγκατοίκηση» της ναυτιλιακής εταιρίας Κούβελου (ISK Shipping Ltd) με την εταιρία του κ. Μαρινάκη (Capital Ship Management Corporation) στην οδό Ιάσονος 3 στον Πειραιά και αντιδρώντας σε μια «προσπάθεια ενοχοποίησης» που γινόταν τότε, όπως είπε, εναντίον του, ο Ισίδωρος Κούβελος τόνιζε πριν από τρία χρόνια: «Νοίκιασα τα γραφεία μου σε αυτό το κτίριο το 1997, ο Μαρινάκης ήρθε περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Το γραφείο μου κάνει 600 ναυλώσεις τον χρόνο. Ε, λοιπόν, σας ομολογώ ότι έκανα μια ναύλωση για τον κ. Μαρινάκη πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ποιον ενοχοποιεί αυτό;».
«Δεν γνωριζόμαστε, δεν είμαστε φίλοι…»
Τον Ιανουάριο 2019, καθ’ οδόν προς τις εκλογές, ξέσπασε μεγάλη φασαρία για τη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ στον Πειραιά, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από εκδότες. Τότε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Ιωάννης Βοϊδονικόλας είχε γνωστοποιήσει ότι ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης πραγματοποίησε τη δωρεά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα ενοικίου, εξοπλισμού και ανακαίνισης γραφείων της τοπικής οργάνωσης.
Η αμηχανία της ΝΔ έκδηλη, με τον Μαρινάκη να απαντάει τρεις μήνες μετά με συνέντευξή του στον Real FM ότι επρόκειτο για «τρεις υπολογιστές και δύο αιρκοντίσιον. Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής Ν.Δ. και στη μνήμη του θα αναλάμβανα και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει την τακτική, προτού καν εκλεγεί πρωθυπουργός, να μην ταυτίζεται με τον Μαρινάκη, παρά τη δεδομένη παραδοσιακή φιλία των δύο οικογενειών. «Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη, οι σχέσεις μου με τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από τον θεσμικό μου ρόλο», είχε δηλώσει στο STAR. Τον Μάιο 2019 ο Μητσοτάκης όδευε προς την εξουσία, επιχειρώντας για ακόμα μια φορά να κρατήσει αποστάσεις. Τότε, απαντούσε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είστε καλά πληροφορημένος, ο κ. Μαρινάκης δεν είναι δικός μου κουμπάρος».
Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και η προεκλογική συνέντευξη Μαρινάκη στον Σρόιτερ, επίσης τον Μάιο 2019, όταν είπε ότι με τον Κυριάκο έχει τυπικές σχέσεις και «ουδέποτε έχω φιλοξενήσει τον κ. Μητσοτάκη (σ.σ.: στη θαλαμηγό του)». Ομως, την ίδια περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Μαρινάκης επέλεγε να κλιμακώσει τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυτομάτως θα έφερνε πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη: «Ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα περήφανος, και αυτό το είδαν όλοι οι Ελληνες. Είδαμε ένα γεγονός, είδαμε τους ισολογισμούς: ο κύριος Τσίπρας προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια που πλούτισε κατά τη διάρκεια της χούντας».
Η διάρρηξη των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον κ. Μαρινάκη, έγινε στις αρχές του 2017, όταν άρχισε να ενδιαφέρεται για τον ΔΟΛ. Τον Ιούνιο 2018 ο εφοπλιστής πήρε το μικρόφωνο από τον Αντώνη Ρέμο στα Ποσειδώνια, για να… ανακοινώσει ότι «η χούντα (σ.σ.: της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) πέφτει. Είναι θέμα μηνών». Σήμερα η πλευρά Μαρινάκη αποκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «φασιστικό παρακράτος».
Να σημειωθεί ότι από το 2016 η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη πολλάκις έχει κατηγορηθεί από αντιπολίτευση και ΜΜΕ ότι έχει υπερασπιστεί παντοιοτρόπως τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το 2018 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίαζε ότι «ο κ. Μαρινάκης κινείται ως ηγέτης μιας έξαλλης αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευσης. Είναι λυπηρό η Ν.Δ., αντί να διεκδικεί τον δικό της αυτόνομο πολιτικό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση […], να παίζει έναν ρόλο δεκανικιού στην άκρως επιθετική και άκρως πολιτική στάση του κ. Μαρινάκη».
«Το Βήμα», 2010: «Βάση στήριξης τα ΜΜΕ Μαρινάκη για την κουμπάρα του»
Τον Ιούνιο 2019 η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε σε απολογητική θέση επειδή το 2006 είχε συμπεριλάβει τον Μαρινάκη στην αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ο κ. Μαρινάκης δεν πληρώθηκε από κανέναν, είχε απλώς μια κάρτα για να παρακολουθήσει εκείνη την ιστορική ημέρα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί.
Στις 27 Ιουνίου 2010 το «Βήμα», με αφορμή την εξαγορά του Ολυμπιακού, έγραφε ρεπορτάζ για πασχαλινό γλέντι στα Χανιά το 2009:
- «Κεντρικά πρόσωπα του τραπεζιού ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο σύζυγός της Ισ. Κούβελος και ο κουμπάρος τους, εφοπλιστής Ευ. Μαρινάκης».
- «Η κυρία Μπακογιάννη, αρκετά ευδιάθετη, μοίραζε χαμόγελα δεξιά κι αριστερά. Εξάλλου εκείνη την εποχή ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την αρχηγία της ΝΔ».
- «Η είδηση της εμπλοκής του κ. Μαρινάκη (σ.σ.: στον Ολυμπιακό) επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και στο πολιτικό σύστημα και άρχισαν αμέσως τα σχόλια. “Η Ντόρα θα επιδιώξει μέσω του κουμπάρου της να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα με τον Ολυμπιακό” έλεγαν διάφοροι. “Μην παραβλέπετε την κίνηση Μαρινάκη και την κουμπαριά του με την Ντόρα που θα θελήσει να βοηθηθεί από αυτό” έλεγαν κάποιοι άλλοι».
- «Θεωρείται ζήτημα χρόνου πότε ο κ. Μαρινάκης θα μπει και στα ΜΜΕ δημιουργώντας άλλη μία βάση στήριξης για τις επιχειρήσεις και για την κουμπάρα του (…) Η στελέχωση του νέου επιτελείου του Ολυμπιακού από τον κ. Μαρινάκη έδωσε τροφή για περαιτέρω σχόλια για την κυρία Μπακογιάννη. Και αυτό διότι διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ανέλαβε ο κ. Ν. Καραχάλιος, επί σειρά ετών γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., που στήριξε την κυρία Μπακογιάννη».
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει αποσυρθεί πλέον από το site του «Βήματος».