Τρία 24ωρα μετά την καταγγελία πως η νέα πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διορίστηκε παράνομα στην ηγεσία του οργανισμού, καθώς κατείχε θέση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο Θάνος Πλεύρης τηρεί σιγή ιχθύος, επιβεβαιώνοντας πως πίσω από τον μανδύα του επιτελικού κράτους βρίσκεται ένα γαλάζιο σύστημα εξουσίας που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα.
Το ζήτημα της τοποθέτησης της Θεανώ Καρποδίνη στη θέση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και… ηθικό, καθώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια.
Η τοποθέτηση της κυρίας Καρποδίνη είναι μια πράξη που στερείται πολιτικής ηθικής, διότι η ίδια αποτελεί ένα ακόμα γαλάζιο στέλεχος που θήτευσε στη θέση της πρώην ειδικής συμβούλου του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ενώ διορίστηκε στον ΕΟΠΥΥ, αν και στον σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κατέλαβε την 11η θέση (και έπειτα από αναθεώρηση του πίνακα κατετάγη όγδοη).
Η τοποθέτησή της, όμως, είναι και παράνομη, καθώς εκ του νόμου η θέση διοικητή του ΕΟΠΥΥ είναι «πλήρους και «αποκλειστικής απασχόλησης», ενώ η ίδια είχε παράλληλα τοποθετηθεί σε αμειβόμενες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια δύο θυγατρικών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών και του Αποθετηρίου).
Σημειώνεται πως η έγκριση της κυρίας Καρποδίνη στη θέση της προέδρου και διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και της Βασιλικής Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου στη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου του Οργανισμού ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έπειτα από προσωπική απόφαση του Θάνου Πλεύρη.
Συγκεκριμένα, υπέρ του διορισμού τους, έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης όλα τα κόμματα δήλωσαν «παρών», πλην του ΜέΡΑ25, που εξέφρασε τη διαφωνία του.
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές: γιατί ο Θάνος Πλεύρης επέλεξε να διορίσει στον Οργανισμό, που θεωρείται δικαίως ένα μικρό υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι διαχειρίζεται προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα γαλάζιο στέλεχος παρανόμως; Γιατί, παρότι νομικός, δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή ώστε να μην εκτεθεί, μετατρέποντας την κυρία Καρποδίνη σε διπλοθεσίτισσα; Και, κυρίως, γιατί τοποθέτησε ως πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ένα στέλεχος του Χρηματιστηρίου που συνδιαλεγόταν με εταιρίες υγειονομικού ενδιαφέροντος;
Ισως, η -ένοχη- σιωπή του υπουργού Υγείας κρύβει και την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Δείτε επίσης: