Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην «κυριακάτικη δημοκρατία», και το ρεπορτάζ σχετικά με τα νέα… μέτωπα στο Μεταναστευτικό εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Σε αυτό σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα που συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής τόσο από διάφορες «επιτροπές» της Ε.Ε. όσο και από τις ίδιες ΜΚΟ που θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους είναι σαφές ότι καλωσορίζει τη νέα προσέγγιση της Ιταλίας υπό την κυβέρνηση Μελόνι. Αυτή η «σύμπηξη μετώπου» έγινε ξεκάθαρη από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος για το ζήτημα των σκαφών των ΜΚΟ που γυρνάνε στη Μεσόγειο δήθεν… διασώζωντας μετανάστες.
Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ιδέα ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής είναι οι μοναδικοί πιθανοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για παράτυπους μετανάστες, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει με τρόπο μη συντονισμένο, βασισμένο σε μια επιλογή η οποία γίνεται από ιδιωτικά σκάφη, ενεργώντας με απόλυτη αυτονομία από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές».
Επαναλαμβάνεται, δε, η κοινή θέση των χωρών -που βρίσκονται σε ανοιχτή πλέον κόντρα με τις ΜΚΟ- πως «ο τρόπος δράσης αυτών των ιδιωτικών σκαφών δεν συνάδει με το πνεύμα του διεθνούς νομικού πλαισίου σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το οποίο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό». Τονίζεται, δε, ότι «κάθε κράτος θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοδοσία και τον έλεγχό του στα πλοία που φέρουν τη σημαία του».
Ευθεία επίθεση στις χώρες του Βορρά
Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση κυρίως στις χώρες του Βορρά, Γερμανία, Νορβηγία, κ.λπ., των οποίων τις σημαίες χρησιμοποιούν οι διάφορες ΜΚΟ που συχνά έχουν τα κεντρικά τους γραφεία εκεί. Με απλά λόγια, αυτό που λένε οι κυβερνήσεις των τεσσάρων κρατών είναι ότι εάν θέλετε να επιτρέπετε στις διάφορες ΜΚΟ που εδρεύουν στις χώρες σας και έχουν τη δική σας σημαία να «περιπολούν» στη Μεσόγειο, τότε να αποβιβάζουν τους μετανάστες που «διασώζουν» στα δικά σας εδάφη.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση δεν υπέγραψε -για τους δικούς της λόγους που σχετίζονται με την εγγύτητά της στο πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου- η Ισπανία, που είναι μέρος της πρωτοβουλίας MED-5.
- Δείτε επίσης: Το μεταναστευτικό επειγόντως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της Ε.Ε., μετά την άγρια κόντρα Ιταλίας – Γαλλίας