Τελικά είχαν το δημοσιογραφικό φιλότιμο και, ως όφειλαν, «μάζεψαν» τις επικίνδυνες για τη χώρα μας ανακρίβειες που δημοσίευσαν. Ο λόγος για το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», που «κατέβασε» τα άρθρα του αναφορικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων από τη Συρία οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Σε διευκρίνισή του, η οποία ανέβηκε στη θέση άρθρου για τους 38 πρόσφυγες όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα «παγίδα θανάτου», το γερμανικό μέσο επικαλέστηκε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ. Χθες λοιπόν στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αναφερόταν πως «σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή τού τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».
Το θέμα έφτασε μέχρι και τον Άρειο Πάγο
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση των «38» και η σπέκουλα πολλών ξένων ΜΜΕ για τη διαχείριση της Ελλάδας στο ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού μονοπωλούσαν την πολιτική συζήτηση για καιρό, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να φτάνει το θέμα μέχρι και τον Αρειο Πάγο, καταθέτοντας στοιχεία με ανακολουθίες που υπήρχαν σε σχετικές καταγγελίες που σχετίζονταν με την υπόθεση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καθημερινά σχεδόν εξαπέλυε «πυρά» για την υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού, αλλά και πως βρέθηκαν οι «38» σε ελληνικό έδαφος και αφέθηκαν αβοήθητοι.