Μαθήματα ιστορίας παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, παραλαμβάνοντας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον προϋπολογισμό του 2023 και σε πάπυρο τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας, ο οποίος συνετάχθη το 1823! Μάλιστα ο Κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι το ΥΠΟΙΚ είχε 1 υπάλληλο και 1 υπουργό και ότι η Τουρκία συνέταξε τον πρώτο της προϋπολογισμό το 1863!!!
Αφορμή για την παρέμβαση ήταν ότι με τον προϋπολογισμό του 2023 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων, ο οποίος συντάχθηκε τον Απρίλιο του 1823 και αποτέλεσε τον προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο Κ. Τασούλας διάβασε τον πάπυρο του Απριλίου του 1823: «Σεβαστή Εθνική Συνέλευσις, παρρησιάζομεν εις την Σεβαστήν Εθνικήν Συνέλευσιν τον παρ’ ημών ζητηθέντα υποθετικόν λογαριασμόν των εσόδων και εξόδων του παρόντος έτους, κατά το ψήφισμα του αριθμού ΙΕ΄ εις τας δ’ του Απριλίου. Διά μεν τα έξοδα στοχαζόμεθα ότι πλησιάζομεν εις την αλήθεια, διά τα έσοδα επειδή καμμίαν πληροφορίαν περί των εθνικών κτημάτων και περί των ιδιοκτησιών δεν έχομεν, δεν εδυνήθημεν να κάμωμεν σκέψιν καμμίαν, αλλά υποχρεώθημεν να λάβωμεν γνώσεις παρά των προυχόντων Παραστατών και Πληρεξουσίων της εκάστης των επαρχιών της επικρατείας και ν’ απεράσωμεν τόσα όσα αυτοί επρόβαλαν.
Η Σεβαστή Εθνική Συνέλευσις θέλει παρατηρήσει με λύπην της και θαυμασμόν της ότι τα έσοδα ως προς τα έξοδα δεν είναι το ουδέν. Αν οι διορισθησόμενοι εις τας επαρχίας Έπαρχοι, μεταχειρισθώσιν εις το υπούργημά των πάσαν την απαιτούμενην προσοχήν, δραστηριότητα και επιμέλειαν, δύνανται ν’ αυξήσωσι τα έσοδα και με την αύξησιν ταύτην όμως δεν θέλει εξισάσουν ποτέ με τα έξοδα, χωρίς να ληφθώσιν άλλα μέτρα παρά του Έθνους.
Καλύβια, Απρίλιος 1823.
Γεώργιος Σισίνης, Ιωάννης Λογοθέτης, Αναστάσιος Κορνήλιος, Αναγνώστης Σπηλιωτάκης, Γεώργιος Μπάρμπογλου, Αναγνώστης Παπαγεωργίου – στρατηγός, Μαυρομιχάλης Πετμεζάς, Οδησσεύς Ανδρίτσου, Χαράλαμπος Παππαγεωργίου Πολίτη».
«Η Ελλάδα τότε συνέταξε προϋπολογισμό, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχε ο υπουργός Οικονομικών και ένας υπάλληλος!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής και διάβασε την πρόβλεψη του Β Συντάγματος που επέβαλε τη σύνταξη προϋπολογισμού: «Το Βουλευτικόν Σώμα επεξεργαζόμενον εγκρίνει στην αρχήν εκάστου έτους τον υποθετικόν λογαριασμόν των προσόδων και εξόδων, ο οποίος καθυποβάλλεται στην επίκρισίν του από το εκτελεστικόν Σώμα, εις δε το τέλος του έτους επιθεωρεί τον καθολικόν λογαριασμόν των προσόδων και εξόδων. Αλλά δι’ αυτό το πρώτο έτος το Βουλευτικόν Σώμα αιτείται μίας αναβολής, να προμηθεύσει εις το εκτελεστικόν την ανάλογον εις τας χρείας χρηματική ποσότητα, μολονότι διά το αρτιπαγές της διοικήσεως» -το αρτιπαγές της διοικήσεως είναι ότι τώρα μόλις κάνουμε κράτος- «και διά το δυσπρόβεπτον των εξόδων δεν δύναται το εκτελεστικόν να καταστρώσει τον ετήσιον λογαριασμόν, εις δε το τέλος του έτους οφείλει να παραστήσει το εκτελεστικόν την κατάστρωσιν του όλου λογαριασμού».
«Το αγωνιζόμενο Έθνος το 1823 κατέθεσε προϋπολογισμό. Σήμερα ξέρουμε ποια ήταν τα έξοδα εκείνης της χρονιάς και τα υπολογιζόμενα έσοδα, στα οποία προφανώς έπεσαν έξω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Ο Αδαμάντιος Κοραής, πριν διακόσια χρόνια, σχολιάζοντας αυτή τη Διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει σε ένα κράτος, πριν ακόμη συγκροτηθεί επισήμως και μέσα στον αγώνα κατά μιας Αυτοκρατορίας, η οποία δεν είχε δημοσιονομική αντίληψη –η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνέταξε προϋπολογισμό πρώτη φορά το 1863, παρακαλώ-, προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, αυτό το αποκάλεσε “στοιχείο ελευθερίας”, ότι ο πολίτης δηλαδή ξέροντας τα έσοδα και τα έξοδα είναι ελεύθερος από την αυθαιρεσία».
Μάλιστα, παρουσίασε το βιβλίο του Αδαμάντιου Κοραή στη σελίδα 176 (το οποίο εξέδωσε το 2018 η Βουλή), όπου την ακρίβεια, την ακεραιότητα των στοιχείων και την περιστολή των δαπανών ο Κοραής τη χαρακτηρίζει «στοιχείο ελευθερίας». «Για να δούμε όλοι πόσο μπροστά θεσμικά ήταν η χώρα, την ώρα που πολεμούσε τον Οθωμανό δυνάστη», σχολίασε.