Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η βουλευτής Α’ Αθηνών και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ με θέμα «Αύξηση της βίας κατά των γυναικών, αιτίες και πολιτικές αντιμετώπισης». Mε την παρουσία και την παρέμβασή της, τίμησε την εκδήλωση και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Αννίτα Δημητρίου.
Για το τραγικό φαινόμενο της έμφυλης βίας, ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις, το οποίο αντανακλά τη διαχρονική ανισότητα, στις σχέσεις των δύο φύλων, με τον πλέον βάναυσο τρόπο, μίλησε στο ξεκίνημα της ομιλία της η πρώην υπουργός κ. Κεφαλογιάννη.
«Βλέπουμε ότι καθημερινά πολλές Ελληνίδες γίνονται θύματα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για έντονη ανάγκη ανάληψης δράσης. «Μια από τις δράσεις που γεννήθηκε από τις ανάγκες των καιρών, ήταν να ιδρύσουμε το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) τον Δεκέμβριο του 2020. Βάζοντας ως στόχο, την αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων και κυρίως των πολιτικών προτάσεων για την προστασία των γυναικών, την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να αφυπνίσουμε επιτέλους την κοινή γνώμη, να κινητοποιήσουμε τους φορείς ενδιαφέροντος, να ενεργοποιήσουμε το κράτος». Η κ. Κεφαλογιάννη μιλώντας για την δράση του ΚΕΜΕΦΙ και την ανάγκη του για περαιτέρω εμβάθυνση στο ζήτημα των γυναικοκτονιών, μίλησε για το ερευνητικό πρόγραμμα για τη «θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία» και τα αποτελέσματά του. Το πρόγραμμα αποτέλεσε πόνημα συνεργασίας του Κέντρου με τη Eurolife FFH κα την MRB HELLAS. Μια σπουδαία δουλειά, πηγή γνώσης και κατανόησης της στάσης και της αντίληψης της ελληνικής κοινωνίας, για τη θέση της γυναίκας σε αυτή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βουλευτής Α’ Αθηνών για τα ευρήματα της έρευνας, ήταν ξεκάθαρο πως οι έμφυλες ανισότητες που στηρίζονται σε στερεότυπα και παρωχημένες αντιλήψεις καλά κρατούν. Η χειρότερη εξ αυτών είναι η έμφυλη βία.
Ως πιθανές αιτίες έμφυλης βίας στην έρευνα καταγράφονται, η αίσθηση ατιμωρησίας των θυτών, η πεποίθηση πολλών ανδρών ότι η σύζυγος/σύντροφος τους ανήκει, τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα που ισχύουν μέχρι και σήμερα, η αίσθηση ότι υπάρχει κοινωνική ανοχή στην έμφυλη βία και οικονομικοί λόγοι, δηλαδή η δυσκολία εξασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου επιθυμητής διαβίωσης. Σε αυτό το σημείο η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε και ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας που αφορά το μεγάλο κενό ενημέρωσης της πλειοψηφίας των γυναικών για τα μέσα και τους τρόπους στήριξης. «Όλες μας οφείλουμε να γνωρίζουμε πού θα απευθυνθούμε, πως αντιδρούμε, ποιες υπηρεσίες θα λάβουμε, τι προβλέπει ο νόμος. Και εδώ η ευθύνη της πολιτείας είναι σημαντική. Να ξεφύγουμε επιτέλους από τα χρόνια της σιωπής» τόνισε επίσης, και σημείωσε πως οι γυναίκες εξακολουθούν να φοβούνται «γιατί δεν νιώθουν ασφαλείς ότι ως πολίτες ενός συντεταγμένου κράτους, θα βρουν το αυτονόητο καταφύγιο στις υποστηρικτικές δομές του».
Ωστόσο η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε και για σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως το σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και για την προστασία των ανηλίκων και σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με την αυστηροποίηση ποινών, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Η σημαντική εγρήγορση σε επίπεδο εξιχνίασης και δίωξης αυτών των εγκλημάτων αλλά και σε επίπεδο στήριξης των θυμάτων, η λειτουργία 44 Συμβουλευτικών Κέντρων, 19 δομών στήριξης και η γραμμή 15900, που λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες η βουλευτής δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, πως το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ), επεξεργάζεται αυτό το διάστημα και σύντομα θα προσχωρήσει στη σύστασης ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής, μελέτης, και παρακολούθησης του φαινομένου των γυναικοκτονιών, στη Ελλάδα. Στόχος αποτελεί η αναλυτική και επιστημονική καταγραφή του φαινομένου, η άντληση αξιόπιστων στοιχείων που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν, η αξιοποίηση τους από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους επιστημών που ερευνούν και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο και η χάραξη μίας ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής αντιμετώπισης της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας.
Κατά το κλείσιμο η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως «η δράση είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Πρέπει τώρα να ορθώσουμε ισχυρό μέτωπο, ενάντια σε ό,τι πληγώνει την κοινωνία μας. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που επιτέλους πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή ως το τέλος. Να αναδιαμορφώσουμε την αντίληψη της κοινωνίας για την οικογένεια. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας και τους νέους. Να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους πάνω στη βάση της ελευθερίας, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας. Και εδώ η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Καμία ανοχή σε κάθε μορφή έμφυλης βίας».