Με νέες δηλώσεις σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επαναφέρει στη θέση του το ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Συνοπτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι είναι αντίθετος προς την απόφαση, ότι είναι «σεβαστή», αλλά επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και ότι αποτελεί «ήττα» για τη δημοσια υγεία».Προφανώς, ο κ. Πλεύρης το φυσάει και δεν κρυώνει και δεν μπορεί να παραδεχθεί την δική του ήττα…
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Επειδή μου αρέσει τα πράγματα να τα λέω όπως είναι, η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά τη θεωρώ μια απόφαση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Άκουσα πολλούς να λένε αν αυτό είναι προσβολή προς τη δικαιοσύνη, η απάντηση είναι όχι. Η δικαιοσύνη έκρινε τα στοιχεία τα οποία πήγαμε, γιατί άκουσα και την παραφιλολογία ότι το υπουργείο δεν πήγε στοιχεία. Το υπουργείο πήγε στοιχεία συγκεκριμένα, τα οποία δικαιολογούσαν την παράταση του μέτρου σε εκείνο το χρονικό σημείο τον Μάρτιο.
Τα στοιχεία έδειχναν τους θανάτους, του τριμήνου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο όταν και πήραμε τις αποφάσεις. Ενώ είχε εμβολιαστεί το 90% πληθυσμού άνω των 60, οι θάνατοι ήταν γύρω στους 3.300 ανεμβολίαστοι, 2.700 εμβολιασμένοι. Οι διασωληνώσεις ήταν από τις 2.400 οι 1.700 ανεμβολίαστοι. Πήγαμε μελέτες συγκεκριμένες που έδειχναν ότι έστω και σε μικρότερο βαθμό όχι μόνο νοσεί ο ανεμβολίαστος περισσότερο, αλλά μεταδίδει και περισσότερο και μια σειρά από άλλα θέματα κοινής λογικής. Το ΣτΕ κάνει μια σκέψη ότι δεν πείστηκε ότι τα στοιχεία αξιολογήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, όπως φαίνεται, επειδή το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά την απόφαση του ΣτΕ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
«Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση του ΣτΕ, αλλά θα υπάρξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα θέσουμε το θέμα της επιστροφής και εκεί η επιτροπή θα εισηγηθεί το ποιο θα είναι το πρωτόκολλο. Αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υπάρχουν. Το υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να έχει το τεστ, το οποίο δεν θα το επιβαρύνεται το δημόσιο θα το επιβαρύνεται ο υγειονομικός. Μπορεί να είναι η επιπλέον προστασία, η απομάκρυνση από την πρώτη γραμμή ή το να μην είναι σε ευπαθείς ομάδες».