Ωρα απαντήσεων για τη σκανδαλώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και τέσσερις μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει σήμερα εξηγήσεις στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε συνολικώς πέντε φορές να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στις ισάριθμες ερωτήσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως με το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη – Τσιάρα, που ψηφίζεται αύριο, δίνεται θεσμική απάντηση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς καλύπτει τα νομικά κενά που υπάρχουν.
Οπως τονίζει η «γαλάζια» πλευρά, το σχέδιο νόμου εξοπλίζει την ποινική νομοθεσία με εργαλεία, π.χ., για τα παράνομα λογισμικά, περιορίζει τους λόγους εθνικής ασφάλειας που οδηγούν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ καθιερώνει ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου των πολιτικών προσώπων, καθώς το αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για «άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας», με την άδεια του προέδρου της Βουλής και τη συμφωνία δύο εισαγγελέων.
Το θέμα της τριετίας
Τα βασικά αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν ικανοποιηθεί, ανάμεσά τους το θέμα της τριετίας. Οπως προβλέπεται, η ενημέρωση του παρακολουθούμενου γίνεται μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της, διάταξη με την οποία διαφωνούν ριζικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας αμφότεροι πως οι εκλογές θα γίνουν χωρίς να έχει πέσει φως στην όλη υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το θέμα της τριετίας θα επικρατήσει σήμερα στην κόντρα των πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται σφοδρή, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει ήδη από χθες τις προθέσεις του, επισκεπτόμενος την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), προκειμένου να ζητήσει να ενημερωθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποια πρόσωπα του δημόσιου βίου – πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων- ήταν υπό παρακολούθηση την τελευταία τριετία.
«Με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε. Πόσο δε μάλλον, με την εθνική ασφάλεια παιχνίδια δεν πρόκειται να ανεχτούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απέστειλε, μάλιστα, και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Αρχής, μέσω της οποίας καταγγέλλει πως η «διατάραξη που έχει υποστεί η πολιτική ζωή στη χώρα, βυθιζόμενη καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην καχυποψία και στον φόβο των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα τα καθήκοντά τους, επιβάλλει την αποκατάσταση της διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων».