Λίγες ώρες από την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή στα βελγικά κελιά ξέσπασε άγριος καβγάς μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα ερίζουν για το πού πραγματικά ανήκει η οριστικά στραπατσαρισμένη πλέον ευρωβουλευτής, μετά την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη (που βρίσκεται σε δεινή θέση) να τη χαρακτηρίσει «δούρειο ίππο» του Μαξίμου εντός του κόμματος.
«Αφού πρώτα αξιοποίησαν την κυρία Καϊλή σαν “δούρειο ίππο” στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή Pega και την προετοίμαζαν για “μεταγραφή αεροδρομίου”, τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν», σχολίασε χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο μήκος και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος: «Ηταν γνωστό ήδη από τον Σεπτέμβριο στην επικεφαλής της ευρωομάδας μας ότι η κυρία Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια για τις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Διότι, με αφορμή το μεγάλο θεσμικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, είχε λειτουργήσει ως “δούρειος ίππος” ήδη από τον Ιούλιο». Ερωτηθείς αν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Καϊλή ως πολιτικό επιχείρημα για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος διερωτήθηκε: «Να μας χτυπήσει ποιος; Η κυβέρνηση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων;»
Έντονη αντίδραση
Ακολούθησε έντονη αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. «Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κυρία Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη Νέα Δημοκρατία», είπε εισαγωγικά και συνέχισε: «Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο -όπως δηλώνει τώρα- να μην εντάξει την κυρία Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές».
Τόνισε ακόμη ο κ. Οικονόμου: «Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Οταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στη μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία. Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν τη γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν και οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο».
Ο μόνος που έμεινε με την απορία ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δήλωσε: «Τα είχε όλα, ρε παιδί μου. Δεν υστερούσε σε τίποτα. Πολύγλωσση. Είχα δει τον σεβασμό που της είχαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες. Επεσα από τα σύννεφα. Και όταν πέφτεις από τα σύννεφα, καλό είναι να προσέχεις τα λόγια σου, να τα μετράς και να μη γίνεσαι σαν κάποιους υποκριτές που, ενώ ήταν στον ποδόγυρό της, τώρα έχουν βγει με τα δάχτυλα σηκωμένα».
Τι άκουγαν όταν την παρακολουθούσαν; Ήξεραν;
Στις 5 Δεκεμβρίου η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε ακόμη μία λίστα παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και δικαιολογημένα η προσοχή όλων έπεσε στις παρακολουθήσεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ. Στην ίδια λίστα όμως φαίνεται παρακολουθούμενη και η ευρωβουλευτής Eύα Καϊλή.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη της Καϊλή, η περίπτωση της παρακολούθησής της αποκτά νέο ενδιαφέρον και εγείρει πολλά ερωτήματα. Η λίστα που δημοσίευσε το «Documento» αφορά παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, χωρίς να ξεκαθαρίζονται το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης και ο τρόπoς, δηλαδή με το Predator ή με την κλασική επισύνδεση.
Τα ερωτήματα και στις δύο περιπτώσεις είναι: Ποιο το αποτέλεσμα της παρακολούθησης; Ποιος κατέχει τα στοιχεία; Βρήκαν στοιχεία τα οποία ενοχοποιούσαν την Εύα Καϊλή σε σχέση με το Κατάρ και, αν ναι, ποιος και πώς τα χρησιμοποίησε ή… τα αγνόησε;
Στις 27 Ιουλίου η Εύα Καϊλή, με δήλωσή της στο MEGA, είχε πει ότι είχε δεχθεί, όπως και ο κ. Ανδρουλάκης, «µια παρόµοια επίθεση» µε κακόβουλο λογισµικό, και συγκεκριµένα «σε ένα ταξίδι µου στην Αραβική Χερσόνησο». Η χρονική περίοδος έχει τη σημασία της. Μόλις λίγες ημέρες πριν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Η Εύα Καϊλή, όπως αποδείχθηκε, βρισκόταν ήδη υπό έλεγχο από τη βελγική αστυνομία…