Το θέμα της επιστολής του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, σχετικά με την ενημέρωση που ζήτησε να κάνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τέθηκε εμβόλιμα στις τοποθετήσεις των βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών» στην ολομέλεια της Βουλής και προκάλεσε… εκρήξεις και πολεμικό κλίμα.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ανέφερε πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πριν λίγη ώρα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «χρειάστηκε να δώσουν μάχη απεναντι στο ανάχωμα της συμπολίτευσης, επειδή ο υπό διωγμό επικεφαλής της ΑΔΑΕ διεκδικεί, όπως το Σύνταγμα αναγνωρίζει, το δικαίωμα να υποβάλει το πόρισμά του για τον δεύτερο κύκλο υποκλοπών». Τόνισε πως «το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις πριν την γνωμοδότηση Ντογιάκου έχει ολοκληρωθεί και θέλει η ΑΔΑΕ να το υποβάλει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δεν της επιτρέπεται».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Μαμουλάκης, μίλησε για «μια πολύ θλιβερή μέρα για τον κοινοβουλευτισμό και για τη Βουλή των Ελλήνων» με την απόρριψη του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ από την πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, λέγοντας πως η απόφασή αυτή είναι «μια καταφανέστατη προσπάθεια συγκάλυψης, σε πλήρη συνέχεια με το πρόσφατο παρελθόν. Ζητάμε να ενημερωθούμε, να υπάρξει άπλετο φως και όχι οι βουλευτές της ΝΔ να επιτίθενται με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στην ΑΔΑΕ, στον πρόεδρο και τα μέλη της».
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως ο κ. Ράμμος δεν ήθελε να κάνει μια ενημέρωση ρουτίνας, αλλά προφανώς για τις παρακρατικές τακτικές της ΕΥΠ και η κυβέρνηση και η ΝΔ να μην πιστεύει ότι μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη μέγγενη στην οποία βρίσκονται από τις δικές τους τακτικές και πρακτικές. Τόνισε πως «πάση θυσία και προ της διεξαγωγής των εκλογών, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, πραγματικά να υπάρξει άπλετο φως σε αυτή τη νοσηρή, τοξική και εξόχως προβληματική υπόθεση με τις παρακολουθήσεις».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που μετείχε νωρίτερα στην συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου συζητήθηκε η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, αντέτεινε ότι «ο κ. Ράμμος συμμετείχε στις τέσσερις από τις έξι συνεδριάσεις μέχρι τώρα και μπορούσε να πει ό,τι θέλει. Και κανείς δεν του έκλεισε την πόρτα να έρθει και τώρα. Αυτό το οποίο κατακρίναμε, είναι ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορούν να κάνουν υποδείξεις στη νομοθετική εξουσία, στο Κοινοβούλιο, πότε θα συνεδριάσουν και πώς θα συνεδριάσουν οι βουλευτές. Αυτό, ξέρετε, το έχει λήξει το Σύνταγμα με τη διάκριση των εξουσιών. Και νομίζω ότι πρέπει να το αποκαταστήσουμε στην πράξη, διότι τελευταία κάνουν υποδείξεις στους εισαγγελείς για το τι θα πει δικαιοσύνη, υποδείξεις στο κοινοβούλιο για το πώς θα λειτουργήσει. Τα θεσμικά αντίβαρα νομίζω επιδιώκουν μερικές φορές καθ’ υπερβολήν να εκτοπίσουν τις βασικές τρεις εξουσίες που προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης. Και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, γιατί είναι πραγματικά θέμα δημοκρατίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, σχολίασε από την πλευρά του πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουμε να κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να αυξήσει την τοξικότητα του πολιτικού προεκλογικού κλίματος» και πρόσθεσε πως «όταν επιλέγεις έναν ολισθηρό δρόμο, να είσαι έτοιμος να γλιστρήσεις και ο ίδιος».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παίζει με τους θεσμούς όπως τον βολεύει. Μιλάτε για τον κ. Ράμμο. Είναι πρωτοφανές ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής, ο οποίος έχει έρθει τέσσερις φορές στις αρμόδιες επιτροπές, να αυτοπροσκαλείται, να υποδεικνύει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ποιον, πότε θα προσκαλεί, και εάν η συνεδρίαση θα είναι ανοικτή ή κλειστή.
Ο βουλευτής μάλιστα, από το βήμα της ολομέλεια απεύθυνε ερώτημα στον κ. Ράμμο «να απαντήσει ευθέως: Έχει γι’ αυτήν την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την έγκριση της συλλογικότητάς του; Έχει θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο της ανεξάρτητης αρχής της οποίας προΐσταται; Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Ράμμος έχει δράσει αυτοβούλως. Καλώ, λοιπόν, τον κ. Ράμμο και εσάς που τον υπερασπιστήκατε να μας πείτε: Ο κ. Ράμμος θεωρεί την ΑΔΑΕ προσωπικό του τσιφλίκι;».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, από την δική της πλευρά μίλησε για «ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Ράμμος, από τους βουλευτές της ΝΔ» και ζήτησε να μην συνεχιστούν, γιατί «αντίκεινται στον σεβασμό που οφείλουμε όλοι να έχουμε στο έργο και τη λειτουργία μιας συνταγματικά ανεξάρτητης αρχής. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιθέσεις, να υπάρχουν εμπόδια, να υπάρχουν απειλές απέναντι στον πρόεδρο μιας Ανεξάρτητης Αρχής και εν τέλει με αυτό τον τρόπο να τίθενται προσκόμματα στη συνταγματική της λειτουργία. Ως εδώ, λοιπόν! Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανεπίτρεπτο. Σταματήστε το!».
Διαβάστε ακόμα:
- Της κακομοίρας στη Βουλή για το «πραξικόπημα» στον Ράμμο – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ – «Κανείς δεν μπορεί πια να σώσει τον κ. Μητσοτάκη…»
- «Πυρά» από την αντιπολίτευση για το «πραξικόπημα» στον Ράμμο
- Ξενοφών Κοντιάδης: «Αδιανόητο να αρνηθεί η Βουλή την ενημέρωση από τον Ράμμο για τις υποκλοπές»
- Πλήρης κάλυψη Τασούλα στο Μαξίμου που μπλοκάρει τις αποκαλύψεις Ράμμου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων