Με ενοχλημένο ύφος που δεν πέρασε απαρατήρητο απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση της «δημοκρατίας» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ήταν η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που «δίνει» ερώτηση στην εφημερίδα.
Η ερώτηση, μεταξύ άλλων, έλεγε το εξής: «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει το “καλάθι”, τα ποσοστά δυσαρέσκειάς τους φτάνουν μέχρι και το 65% και 70%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, από εβδομάδα σε εβδομάδα οι τιμές έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε (σ.σ.: το “καλάθι”) περίπου 70%. Μήπως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τελειωμό; Μήπως είναι αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα; Επίσης, το market pass, από τον Δεκέμβριο που το ανακοινώσατε μέχρι να εφαρμοστεί φαίνεται ότι έχει εξαϋλωθεί από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών. Δεν υπάρχει μια αναποτελεσματικότητα σε αυτά τα μέτρα;»
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τα παραπάνω στοιχεία και επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό, συστήνοντάς μας να κάνουμε τις ενστάσεις μας στη Στατιστική Υπηρεσία. «Υπάρχει μια σχετική αναντιστοιχία μεταξύ της εικόνας η οποία δημιουργείται και της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή υποστηρίζεται από τα στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι τίτλοι μονίμως να είναι “είμαστε πρωταγωνιστές στην ακρίβεια”. Δεν γίνεται. Ή τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, αλλά πείτε το στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., όχι σε εμάς, ή αυτά τα οποία λέτε και γράφετε δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε. Εγώ δεν ξέρω καμία μαγική φόρμουλα, παρά μόνο να επιμείνουμε στις στοχευμένες πολιτικές, στους ελέγχους, ακόμα πιο ασφυκτικούς και σε εργαλεία όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”, που έχει δουλέψει σε πολλά επίπεδα».
«Καλή η προσπάθεια, θα θέλαμε και κάτι παραπάνω» λένε οι πολίτες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πολίτες αυτό το οποίο λένε είναι «καλή η προσπάθεια, θα θέλαμε και κάτι παραπάνω», αλλά «το κάτι παραπάνω δεν υπάρχει, ούτε από το “θα κόψουμε λεφτά από το μαγικό λεφτόδεντρο”. Τα πραγματικά στοιχεία σήμερα για τον πληθωρισμό είναι ότι είναι δύο μονάδες χαμηλότερος από την Ευρώπη και ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι λίγο χαμηλότερος, είναι στο 15%, νομίζω, με 15,4%. Αυτά λένε τα στοιχεία. Αν θέλουμε να τα αμφισβητήσουμε, οι ενστάσεις σας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.».