spot_img

Σκληρό ροκ στη βουλή μετά την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στην επίσπευση της διαδικασίας - Πρωτοφανείς επιθέσεις και ύβρεις για τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο

Must Read

Ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης η διαδικασία στη βουλή, μετά την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και αφού είχε παραλάβει τις «αδιάψευστες αποδείξεις», όπως είπε, από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την παρακολούθηση ακόμα έξι ατόμων.

Εισηγητές, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι βουλευτές Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης ενώ από την πλευρά της ΝΔ, πρώτος ομιλητής ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και στα έδρανα της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα! Την Πέμπτη θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μόλις κλείσει η λίστα των ομιλητών. Την Παρασκευή θα ξεκινήσει και πάλι στις 9 το πρωί και υπολογίζεται ότι από τις 10 και μετά θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Μόλις ολοκληρωθούν οι ομιλίες θα ακολουθήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι ουσιαστικά η διαδικασία θα γίνει με ταχείς ρυθμούς για να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Παρασκευής για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Από την αρχή της διαδικασίας φάνηκε ότι η κυβέρνηση θα περάσει δύσκολες ώρες, ευρισκόμενη με την πλάτη στον τοίχο και με τους βουλευτές της να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δεν έλειψαν μάλιστα οι προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, τον οποίο μάλιστα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος χαρακτήρισε «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε μια ακόμη παράσταση, κάνοντας λόγο για «άθλιους συκοφάντες και λασπολόγους». Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αντιδρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μας κάνατε επίθεση επειδή προσπαθούσαμε να καταλάβουμε εάν παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Ντροπή σας […] εδώ είστε κατηγορούμενοι και ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει εάν υπήρξαν παρακολουθήσεις και παρακράτος. Αντί να κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για θέατρο κοιτάξτε το καθρέφτη σας…».

Η κόντρα Γεραπετρίτη-Τσακαλώτου

Τα όσα αναφέρθηκαν στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να αποσαφηνίσει σήμερα αν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του κ. Ράμμου είναι γραμμή της ΝΔ και αποτελούν «σκονάκι» του κόμματος. «Εμείς στους βουλευτές μας, σκονάκι δεν δίνουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη γνώμη των βουλευτών.

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου που είπε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ «delivery boy» και «5η φάλαγγα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που είπε για τον κ. Ράμμο ότι «ευτελίζει το αξίωμα του και της αρχής της οποίας προϊσταται».

«Ήσασταν εδώ όταν μιλούσαν ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Χατζηβασιλείου;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο παριστάμενο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, είπαν ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε καθηγητής πανεπιστημίου. Σας ρωτάω ευθέως. Πιστεύετε ότι ο κ. Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι ήταν ακραία αυτά τα πράγματα που ειπώθηκαν. Ακραία», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε αν οι παρεμβάσεις αυτές «είναι γραμμή της ΝΔ ή έχουμε δύο βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λάθος…σκονάκι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε και τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση για τα «ρυπαρά δίκτυα»: «Πως η κυρία Βλάχου υπογράφει ξανά και ξανά παρακολουθήσεις; Υπήρχαν στοιχεία για τον κ. Χατζηδάκη; Για τον κ. Φλώρο; Μην μας λέτε λοιπόν ότι κάνουμε επίθεση στην κ. Βλάχου. Πείτε μας εσείς, είναι άδικη η κριτική σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ, γιατί όντως είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος;».

«Εμείς στους βουλευτές μας – δεν ξέρω ποια είναι η δικιά σας πρακτική – σκονάκι δεν δίνουμε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές μας έχουν την ευθυκρισία να κρίνουν και να τοποθετούνται. ‘Αρα σε αυτό το επίπεδο, να μην ταυτίζετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες, με το τι κάνουμε εμείς με τους βουλευτές μας. Το πώς θα κρίνουν και το πώς θα αξιολογήσουν, είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης τους. Εξάλλου, ξέρετε, το άρθρο 62 του Συντάγματος την εγγυάται. Καλό θα είναι λοιπόν, να μην θέλετε να βάλουμε φίμωτρο στους βουλευτές».

Απαντώντας για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι που μίλησαν με μεγάλη ένταση αν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ «είναι δικαστικός λειτουργός και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να περιβάλλονται με εμπιστοσύνη σε μια συντεταγμένη έννομη τάξη». Το δήλωσε άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, και ο κ. Τσίπρας που δήλωσε ότι τρέφει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. «Δικαιοσύνη αλά καρτ δεν νοείται. Ή εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη ή απαξιώνεις τη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει «από που γνωρίζει τα ονόματα Χατζηδάκης και Φλώρος».

«Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τους εισηγητές Ελληνικής Λύσης, και ΜεΡΑ25

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν οι εισηγητές, της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλογίζοντας της «καθεστωτικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους παράνομων παρακολουθήσεων» και υποστηρίζοντας ότι μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «ζοφερή μέρα για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα με τα όσα ακούστηκαν από ορισμένους υπουργούς» και τόνισε ότι «για αυτά που συνέβησαν απόψε τα οποία οδηγούν στο διχασμό και είναι παλαιοκομματικής αντίληψης, συνέβαλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ακούσαμε για σκυλιά που γαβγίζουν, πολιτικούς απατεώνες, πιθήκους που ουρλιάζουν. Και ρωτώ τη ΝΔ. Αν ήταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής, θα υπήρχε καμία διαφορά; Καμία. Αυτός είναι εξευτελισμός της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου. Δεν αισχύνονται. Έχουν καβαλήσει το καλάμι. Νομίζουν ότι θα βασιλεύουν εσαεί και δεν θα υπολογίζουν κανένα», ανέφερε ο κ. Μυλώνακης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι λογικό ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας και ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση. Αυτό είναι το ζητούμενο; Η σύγκριση; Και όχι να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις ακόμα και της ηγεσίας του στρατού; Θα περίμενα να πει ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ράμμος».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει και να απολογηθεί γιατί παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης και οι Ένοπλές Δυνάμεις. Γίνονταν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας; Πως είναι δυνατόν να παρακολουθείτε αυτός που υπηρετεί την εθνική ασφάλεια; Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στήνει παρακράτος μέσα στην ΕΥΠ με πλοκάμια παντού», σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Μυλωνάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, επισημαίνοντας ότι είναι ο επικεφαλής μίας συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης και κατέθεσε αυτά που διαπίστωσε.

«Καλούμε τη κυβέρνηση να έρθει και να δώσει εξηγήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει το συντομότερο να πάει σε εκλογές διότι η τοξικότητα που υπάρχει κάνει κακό και στη πατρίδα και στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.

«Εμείς ως ΜεΡΑ25 δεν ιδρυθήκαμε για να κάνουμε αντιπολίτευση σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να δώσουμε μία συνολική διέξοδο. Σήμερα στην ημερησία διάταξη είναι το «ναι» ή το «όχι» στη Μητσοτάκης Α.Ε. Σε αυτό, η ψήφος μας, η θέση μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφέστερη. Όχι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι στη Μητσοτάκης Α.Ε», δήλωσε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει στη πλάτη της σωρεία σκανδάλων» ενώ την κατηγόρησε για «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε να παρακολουθούν υπουργούς και Ένοπλές Δυνάμεις κρυπτώμενος πίσω από λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος όμως είναι κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και αυτά είναι πλέον αποδεδειγμένα. Και εδώ σήμερα, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε.

Κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι «με παραληρήματα και με λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της», όπως είπε.

Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε ότι «αυτή έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ, να μην επιτρέψουν να τους συμπαρασύρει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα λάκκο και να αποφασίσουν αν με τη ψήφο τους θα γίνουν συνένοχοι και συνεργοί του.

«Υπάρχει ζωή και μετά το κ. Μητσοτάκη. Μην υποτιμάται την νοημοσύνη σας. Σφυρίξτε τη λήξη και διασώστε το μέλλον σας αλλιώς θα χάσετε και την αξιοπρέπεια σας και το μέλλον σας», κατέληξε η κ. Απατζίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This