Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε τρία ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να διασφαλίσει την ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο όλων των απαιτήσεων της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Η οδηγία 2011/93/ΕΕ αποτελεί ουσιώδες μέρος του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ζητά από τα κράτη μέλη να εισαγάγουν ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.
https://twitter.com/JaunNews/status/1618663037996769282
Καθιερώνει επίσης, διατάξεις για την ενίσχυση της πρόληψης των εν λόγω εγκλημάτων και την προστασία των θυμάτων τους. Η Ελλάδα, η Τσεχία, η Εσθονία και η Κροατία έχουν, πλέον, προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Κομισιόν, η οποία, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Και η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους στο στόχαστρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε επίσης, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο την ενωσιακή νομοθεσία που ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους.
Σκοπός της απόφασης-πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου είναι να διασφαλίσει ότι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό της δίκαιο. Η Επιτροπή είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021, ζητώντας κατάλληλο επίπεδο ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους.
Οι απαντήσεις της Ελλάδας δεν έκαμψαν επαρκώς τις ανησυχίες της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει.