Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».
«Πέντε μήνες σας ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις το κάνατε. Στις δημοκρατίες, εδώ (σ.σ στη Βουλή) και στις κάλπες είναι ο χώρος για να καθαρίζουμε τις διαφορές μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ύβρεις» εναντίον του από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για το «ένοχος ή βλαξ» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τον ίδιο.
«Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες», είπε απευθυνόμενος για τα όσα ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.
«Για το μέλλον του τόπου, τις αγωνίες των πολιτών δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Έχετε κι ένα ακόμα πρόβλημα. Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το παρελθόν σας γιατί σας καταδιώκει. Διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε την πρόταση δυσπιστίας. Όταν δηλαδή γίνατε πρωθυπουργός πριν από μερικά χρόνια. Μια μέρα που όλοι οι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν», είπε και αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κύριε Τσίπρα η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί από το βήμα για τις υποκλοπές. Τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτήν την αίθουσα», είπε και αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ΕΥΠ.
«Εγώ δεν κρύβομαι. Εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες του Καλογρίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν θα μπορείτε να κρύβεστε για πολύ. Και η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία, όχι για να συγκρουστούμε, αλλά για να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε».
«Εσείς που επικαλείστε το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου κάνατε την κωλοτούμπα με το δημοψήφισμα του 2015. Ύστερα ακολούθησε μια αλυσίδα από δεκάδες περικοπές με μισθούς και συντάξεις πολλούς δυσβάστακτους φόρους που διέλυσαν την μεσαία τάξη. Η επιλογή σας να καταθέσετε αυτή την πρόταση μομφής αυτή τη συγκεκριμένη μέρα ήταν δίπλα ατυχής. Καθώς φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανακοίνωση και μάλιστα με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις ένοπλες δυνάμεις την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο εθνικής άμυνας της χώρας. Έτσι για μία ακόμη φορά όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση έγιναν πρωτοσέλιδα μόνο στην Άγκυρα», υποστήριξε.
«Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. (…) Τη δράση της θα ελέγχουν 2 δικαστές, θα αποκτήσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου», τόνισε και ισχυρίστηκε πως:
«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» .
Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Ράμμος απαντούσε σε επιστολή δική μου που είχε αναφορά σε ονόματα. Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες».
«Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι τα ονόματα που ανακοίνωσε ήταν σε άλλη επιστολή του κ. Ράμμου. «Και πώς να υπήρχαν, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έξι παρατηρήσεις. Ένα ένα αποδομούνται τα επιχειρήματα. Εξι επιμέρους παρατηρήσεις: Ο κ. Ράμμος αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες. Πάμε σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί στη Βουλή. Θέλω να σας διαβάσω ένα κείμενο, αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» (σ.σ. διάβασε ένα κείμενο με τη γνωμάτευση εισαγγελέα).
«Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».
«Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τους δικαστές.
Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να παραλειφθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική. Όπως έχετε ομολογήσει αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Το εμπλουτίσατε λέει με άλλα στοιχεία. Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της, ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της δικαιοσύνης. Ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων και τηλεφώνων. Η αρχή από συστάσεως της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη Βουλή παρέχοντας γενική ενημέρωση και ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει καθώς ονόματα στην επιστολή δεν υπήρχαν. Η αρχή είναι όργανο της διοίκησης και όχι της δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής. Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε – τον αγαπήσατε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια… – ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στην συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».
«Δεν επιτρέπεται τα στελέχη σας να αναπαράγουν διαρκώς fake news» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τις εκλογές να απαντήσετε αν θα γκρεμίσετε το φράχτη; Είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να εκμαιεύσω μία απάντηση από εσάς. Τόσα ντιμπέιτ έγιναν στη Βουλή» συμπλήρωσε.
«Εξακολουθείτε να καλύπτετε και σήμερα τον κ. Παππά που δικάζεται για το σκάνδαλο του στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο περίφημος Α2 μέτοχος του syriza channel; Την εμπλοκή είχε ο κ. Αρτεμίου; Τι τεχνογνωσία σας προσέφερε; Πείτε μας που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;» ρώτησε εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.
«Διότι έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη βουλή επί λέξει “Πολάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου”. Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμα όλα αυτά. Που πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε; Βαριά κουβέντα ε; Όλοι σας λέει βουλευτές με τα λεφτά μου και δεν τον μηνύετε; Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα; Μπορείτε; Κρατείται και αυτό.
Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είπα ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία να συγκρουστούμε αλλά και για να συγκριθούμε. Δεν θα αντιπαραβάλω όσα έγιναν επί των ημερών μας με το δικό σας μηδενικό αποτέλεσμα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Την απορία σας αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα την απαντήσαμε στην πράξη. Επί των δικών σας ημερών το 75% των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έμπαιναν από τα ελληνικά σύνορα. Επί δικών μας ημερών ο αριθμός αυτός από το 75% πήγε στο 5%.
Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε ανθρώπινες δομές. Και τα νησιά μας, τα τόσο πολύπαθα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν επιτέλους ανακουφιστεί οριστικά από το πρόβλημα το οποίο μας κληρονομήσατε».
«Μιλήσατε για το τι έγινε στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι κυβέρνησης που θωρακίζει τη χώρα. Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε. Που νομίζετε ότι είμαστε; Το Λουξεμβούργο είμαστε; Δεν βλέπετε το γείτονα απέναντι; Και αφήνετε άθλια υπονοούμενα κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές. Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα είναι» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όλα έγιναν χωρίς μεσάζοντες. Επειδή είπατε τάχα δεν ενισχύουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία. Επισκέφτηκα την ΕΑΒ. Την είχατε διαλύσει την ΕΑΒ κ. Τσίπρα. Και μόλις πριν από τρεις ημέρες το 5ο f16 viper πέταξε για τα Χανιά. Θέλετε να θυμηθώ την κατάσταση των Ναυπηγείων της χώρας μας τα οποία ήταν και τα δύο στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Αυτή η κυβέρνηση έσωσε και το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η νέα μας εθνική ισχύς αποτυπώνεται και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και στις συμφωνίες θαλασσίων ζωνών και στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Όλες αυτές οι επιλογές φάνταζαν δύσκολες αν όχι απίθανες το καλοκαίρι του 2019. Η Ελλάδα ενισχύθηκε σε όλα τα διεθνή φόρα. Σήμερα έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου, στην ίδρυση του ταμείου ανάκαμψης, στην πρόσφατη καθιέρωση πλαφόν στον φυσικό αέριο».
«Επί υπουργίας Τσακαλώτου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ουραγοί στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες στο πετσί τους. Πόση είναι η ανάπτυξη τα 4 χρόνια που κυβερνούμε εμείς; Διπλάσια και ενιότε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Στις εξαγωγές μας έχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις – ας πει κάποιος στην εκπρόσωπό σας ότι τις αναβαθμίσεις τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι – είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε.
«Και μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο «μαξιλάρι», αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δις; 40 δις είναι σήμερα και δεν είναι «μαξιλάρι» αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ως αποτέλεσμα της ακρίβειας» συνέχισε και συμπλήρωσε «Δεν πρόκειται όμως να δεχθώ και άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, γιατί μειώσαμε φόρους, την ανεργία, αυξήσαμε επενδύσεις. Και έρχονται όλα αυτά με ένα πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης. Δεν σας είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την ελληνική επιχειρηματικότητα στα χρόνια της πανδημίας; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν που το 2015 παραλείψατε τόσους άξιους δικαστές για να τοποθετήσετε την κα Θάνου στις 3 το πρωί ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Την ίδια που μετά διορίσατε πρωθυπουργική σύμβουλο και αργότερα πρόεδρο αρχής. Εδώ μαζί μας είναι ο κ. Πολάκης που σήμερα ζητάει την κατάργηση ανεξάρτητων αρχών» είπε και σημείωσε: «Μας εγκαλείτε για νομιμότητα και δικαιοσύνη. Το κόμμα που δια του κ. Βούτση θεωρούσε ότι οι ψήφοι δεν έχουν μυρωδιά και άρα είναι ευπρόσδεκτη η συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα που οργάνωσε τη σκευωρία της Νοβάρτις και τώρα κάνει πως δεν ξέρει τον Μάξιμο Σαράφη τον οποίο αγάπησε ως προστατευόμενο μάρτυρα και τώρα αγνοεί ως απατεώνα».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Πάει πολύ κ. Τσίπρα, έχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό. Μπορεί λοιπόν η κα Αχτσιόγλου να λέει πως η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά, όμως η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την Ελλάδα. Η Αριστερά μπορεί να έχει το όνομα, αλλά η φιλελεύθερη πολιτική έχει τη χάρη».
Και συμπλήρωσε: «Κλείνω με την εξής παρατήρηση. Ύστερα από τη σημερινή συζήτηση όλα πλέον στο πολιτικό σκηνικό είναι καθαρά. Όλοι έχουν μιλήσει. Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, η παράταξη μας έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης τετραετίας. Όσα μεσολάβησαν, ένα αποδεικνύουν. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις ενώ εσείς κ. Τσίπρα προσωποποιείτε εσείς τις κρίσεις.
Είμαστε δύναμη έργου και ελπίδας, παραμένετε δυστυχώς ένας φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Εμείς έχουμε κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Οι Έλληνες ξέρουν ότι αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος είναι σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Συγκρίνουν και κρίνουν. Και γι’ αυτό θα δώσουν στην κάλπη την ίδια απάντηση που θα δώσει απόψε η Βουλή, ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη ΝΔ».
Δείτε επίσης:
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ένοχος ή βλαξ; Ας δεχθούμε ότι είστε μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας…»