Την ώρα που οι καλλιτέχνες της χώρας βρίσκονται στα «κάγκελα» για το Προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήριο λυκείου και υποβαθμίζει τις σπουδές τους, η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει να προκαλεί και δεν κάνει βήμα πίσω.
Από το βήμα της Βουλής, η Μενδώνη υποστήριξε ότι η κίνηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο», ενώ για τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το Προεδρικό Διάταγμα, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι… «δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».
Μάλιστα, η ίδια επικαλέστηκε την πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η συμπολίτευση για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εξαίρεσε ρητά -απ΄ όσα ορίζει το Π.Δ. για το Δημόσιο- τις προσλήψεις των καλλιτεχνών.
Ανέφερε επίσης ότι για τουςανθρώπους του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, συστάθηκαν διυπουργικές επιτροπές με σκοπό την εκπόνηση ειδικών προτάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον Πολιτισμό, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, παραιτούνται οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα και να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
«Σε ποια άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου και δεν θα λεγόταν κουβέντα» τόνισε η Σία Αναγνωστόπουλου. «Οι διαρροές σε φίλια Μέσα ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς είναι ακόμα πιο προσβλητική, όχι για τους καθηγητές, αλλά για την πολιτική ηγεσία» είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «ενώνουμε τις φωνές μας με ανθρώπους του πολιτισμού».