Βέλη κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται όλα τα μεγάλα ζητήματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς σε συνέντευξή του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επί της ουσίας αποδόμησε τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ζήτησε την από-κομματικοποίηση των νοσοκομείων, ενώ έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη δημιουργίας σοβαρού πυρήνα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της δημόσιας Υγείας προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο διοικούνται τα δημόσια νοσοκομεία. Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε καθαρά υπέρ της αποσύνδεσης των διοικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε πραγματικά να διοικούνται από αυτούς που γνωρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα.
Η παρέμβαση αυτή του κ. Εξαδάκτυλου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί «γαλάζιοι» διοικητές έχουν μετατραπεί σε κόκκινο πανί για τους εργαζομένους των νοσοκομείων. Σχεδόν σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί περιστατικά απίστευτων καταγγελιών εις βάρος διοικητών που είτε δεν γνωρίζουν το αντικείμενο είτε έχουν μετατραπεί σε «μακρύ χέρι» του Υπουργείου Υγείας.
«Οι διοικήσεις θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πρέπει να έχουν λόγο στις διοικήσεις οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου – και παράδειγμα τέτοιο υπάρχει στη χώρα μας σε ένα νοσοκομείο-πρότυπο, το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, επειδή είναι ίδρυμα, έχει τελείως διαφορετικό τρόπο διοίκησης από όλα τα νοσοκομεία, με ό,τι θετικό μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται για τους κατοίκους της βορείου Ελλάδος και κυρίως της Θεσσαλονίκης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Οι ΣΔΙΤ δεν θα ενισχύσουν το ΕΣΥ
Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει η άποψη του προέδρου των γιατρών αναφορικά και με τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία. «Η δυνατότητα να γίνονται χειρουργεία εκτός ωραρίου κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου επ’ αμοιβή δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι συνταρακτικό, ούτε και θα αλλάξει τον χάρτη. Επίσης, η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ υπό όρους να έχουν ένα περιορισμένο ιδιωτικό έργο, κατά τη γνώμη μου δεν θα ενισχύει το ΕΣΥ, γιατί στο τέλος της ημέρας το ΕΣΥ θα βρεθεί με λιγότερους ανθρώπους να το υπηρετούν», πρόσθεσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τον οποίο χαρακτήρισε ένα καλό βήμα, το οποίο όμως πρέπει να διορθωθεί ώστε να αποδώσει. Ο ίδιος έθεσε ως βασικό ζητούμενο την αναθεώρηση όλων των συμβάσεων που δίνονται για τους γιατρούς, ενώ έθεσε και ζήτημα διαλόγου και συνεννόησης. «Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πάει σε μία άλλη φιλοσοφία συνεργασίας με τον ΠΙΣ και όλους τους ιατρικούς συλλόγους, η οποία προβλέπεται και από τον νόμο, καθότι δεν είναι σωματεία, αλλά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο νόμος περιγράφει τους ιατρικούς συλλόγους ως επίσημους συμβούλους της Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά.