Ανέκρουσε πρύμναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, αξιολογώντας καλύτερα τις ισορροπίες μεταξύ Αθήνας – Ουάσινγκτον και Αθήνας – Πεκίνου, αποφάσισε να μη συναντηθεί τελικά με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Κίνας Σουν Τσουνλάν!
Ο λόγος της αλλαγής του προγράμματος του πρωθυπουργού είναι ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 8 Φεβρουαρίου, οι συνομιλίες με την κυρία Σουν Τσουνλάν στο Μαξίμου θα γίνονταν την προσεχή Δευτέρα. Δηλαδή την παραμονή της έναρξης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και των συναντήσεων, την Τρίτη, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν με τον κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η αμερικανική πλευρά -με διακριτικότητα, αλλά σε αυστηρό τόνο- διαμήνυσε στην ελληνική ότι δεν μπορούσε να γίνει δεκτό το «καπέλωμα» της επίσκεψης Μπλίνκεν από την Κίνα. Ειδικά, την παρούσα περίοδο με τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια» και τις εκατέρωθεν απειλές. Και, επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που επεδίωκε τον προγραμματισμό της άφιξης Μπλίνκεν επί πολλούς μήνες, ώστε να παρουσιάσει εικόνα κύρους του κ. Μητσοτάκη εν όψει της προεκλογικής περιόδου.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η δικαιολογία της ελληνικής πλευράς προς την κινεζική ήταν ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι «φορτωμένο». Δηλώθηκε ότι θα επιθυμούσε μεν να συνομιλήσει με την κυρία Σουν Τσουνλάν, αλλά το Πεκίνο ειδοποίησε την τελευταία στιγμή την Αθήνα.
«Αιφνιδιαστική» η επίσκεψη της Κινέζας
Πράγματι, η κινεζική πλευρά αιφνιδίασε ενημερώνοντας αυτοβούλως (μόλις έμαθε την οριστικοποίηση της επίσκεψης Μπλίνκεν) ότι θα αφιχθεί στην Αθήνα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, ενώ έπρεπε να προηγηθούν οι συνήθεις διπλωματικές διαβουλεύσεις για τον αμοιβαίο προγραμματισμό.
Κατόπιν της αποτυχημένης προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη να ισορροπήσει διπλωματικά μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου (ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, αφού απέτυχε «να χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη») αποφασίστηκε να είναι συνομιλητής της Κινέζας επισκέπτριας μόνον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος. Πάντως, η κινεζική πλευρά έχει δυσαρεστηθεί και επιμένει είτε στην πραγματοποίηση μιας έστω σύντομης συνάντησης είτε στην παρουσία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση για τον πολιτισμό των δύο χωρών που θα διοργανωθεί από το ΕΚΠΑ.
Ωστόσο, ούτε η αμερικανική πλευρά έχει ενθουσιαστεί από τις αμφιταλαντεύσεις και διευθετήσεις εκ μέρους του Μαξίμου. Γι’ αυτό και ο κ. Μπλίνκεν αποφάσισε να δώσει το κατάλληλο μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη. Θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, ενώ το αρχικό σχέδιο προγράμματος (που συζητείτο επί έναν μήνα) δεν περιελάμβανε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν είναι εργασίας, οπότε δεν θα παραβιαζόταν το διπλωματικό πρωτόκολλο αν δεν συναντούσε τον κ. Τσίπρα, αλλά τα πράγματα άλλαξαν…
- Δείτε επίσης: Για δυο μέρες ο Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα