Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Qatargate: Παντσέρι και Καϊλή έκαναν χλιδάτη ζωή στην… υγειά της ΕΕ!

Δημητρακόπουλος: «Ο Παντσέρι είναι αδίστακτος και αναξιόπιστος, κατηγόρησε 5 ευρωβουλευτές χωρίς αποδείξεις για να σωθεί!»

Must Read

Ταξίδια business class, διαμονές στα ακριβότερα ξενοδοχεία του κόσμου αλλά και πολυτελή συνέδρια «συνέθεταν» τις μυστικές συμφωνίες, τις οποίες έκαναν Παντσέρι και Καϊλή, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Politico.

Η ευρωβουλευτής μπορεί να παραμένει προφυλακισμένη σύμφωνα με την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, καθώς απέρριψε εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισής της, ωστόσο οι αποκαλύψεις για τις δράσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται, είναι συγκλονιστικές. Την ίδια στιγμή, ο συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Αντόνιο Παντσέρι θα κατηγορήσει ακόμα και τον Πάπα για να μπορέσει να σωθεί. Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε πως η Εύα Καϊλή «θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα της, για να αποδείξει ότι είναι αθώα. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί ποινικά αδικήματα που δεν έχει διαπράξει για να βγει μία ώρα γρηγορότερα, όπως έκαναν άλλοι». Επίσης είπε ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υποστήριξε πως «έχει κατηγορήσει μέχρι στιγμής 5 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και την κ. Καϊλή, χωρίς κανένα στοιχείο, παρά μόνο τον λόγο του. Είναι αναξιόπιστος, αδίστακτος και εάν του ζητήσουν να κατηγορήσει ακόμα και τον Πάπα, θα το κάνει προκειμένου να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του».

Παράλληλα, το Politico αποκαλύπτει μία νέα πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, φέρνοντας στο «φως» έγγραφα για μία ημι-επίσημη συμφωνία του «εγκεφάλου» Παντσέρι με άνθρωπο του Κατάρ. Το άρθρο του Politico που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Eddy Wax και Ana Fota, κάνει μία μικρή αναδρομή σε μία σκηνή, όπου πρωταγωνιστεί η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή και η οποία, αν παρέμενε κρυφό το σκάνδαλο Qatargate, θα περνούσε στη λήθη. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz Carlton στην πρωτεύουσα σου Κατάρ, τη Ντόχα και συντονίζει μία συζήτηση για τα social media και τη Δημοκρατία. Την ίδια περίοδο, ο «εγκέφαλος» του QatarGate, Αντόνιο Παντσέρι, που ήταν τότε Ευρωβουλευτής, υπέγραψε μία ημιεπίσημη συμφωνία συνεργασίας με οργάνωση που συνδέεται με την κυβέρνηση του Κατάρ. Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι, ως επικεφαλής της επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, συνέδεσε την ΕΕ με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Στη συμφωνία υπήρχε δέσμευση για «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών, που θα περιλάμβανε «ετήσια projects» και ανταλλαγή «τεχνογνωσίας». Προβλεπόταν επίσης συνεργασία που διαρκούσε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και συνεδριών στη Ντόχα, τα οποία θα κάλυπτε (από ξενοδοχεία μέχρι πτήσεις) το Κατάρ. Αξιωματούχος των υπηρεσιών Τύπου της Ευρωβουλής ανέφερε στο Politico, πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έλαβε ποτέ επίσημη γνώση για το εν λόγω έγγραφο». Η συμφωνία, ωστόσο, υπάρχει και δείχνει πως μία ξένη χώρα μπόρεσε να δημιουργήσει ουσιαστικούς δεσμούς με τους νομοθέτες της ΕΕ και επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να σημάνει «συναγερμός στον Ευρωπαϊκό οργανισμό.  

Πού υπεγράφη η συμφωνία

Η συμφωνία υπεγράφη στις 26 Απριλίου του 2018 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της DROI (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) στις Βρυξέλλες με τον Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος προήδρευσε της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC). Το NHRC αναφέρει στο Politico ότι απολαμβάνει «πλήρης ανεξαρτησίας» από την κυβέρνηση του Κατάρ. Απευθυνόμενος στους λίγους ευρωβουλευτές και σε μία άδεια αίθουσα, ο Al Marri υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε κάνει «τεράστια βήματα» στις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ακόμη επαρκή. Κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία και άλλους γείτονες του Κόλπου για την επιβολή αυτού που αποκάλεσε «συλλογικές κυρώσεις» εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης που οδήγησε σε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο τέλος της ωριαίας συνεδρίασης της επιτροπής, ο Παντσέρι έκανε μια σύντομη, παροδική αναφορά σε ένα «έγγραφο διαβούλευσης και συνεργασίας που θα υπογράψουμε σήμερα και θα σταλεί στα μέλη της υποεπιτροπής DROI». Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Δεν έχει συμβεί ποτέ», είπε ο Petras Auštrevičius, Λιθουανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής που ηγήθηκε του έργου της ομάδας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκείνη την εποχή. Δύο πρώην ευρωβουλευτές με ρόλους συντονισμού στην επιτροπή, η Barbara Lochbihler και η Marie-Christine Vergiat δήλωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται μια τέτοια συμφωνία. Ο Auštrevičius πρόσθεσε ότι ακόμη και η απόφαση να προσκληθεί ο Al Marri να μιλήσει στην επιτροπή εκείνη την ημέρα δεν είχε υπογραφεί από συναδέλφους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος (Παντσέρι) αποφάσισε να προσκαλέσει τον (Al Marri) μετά από μια πρόσφατη ιδιωτική επίσκεψη στο Κατάρ, την οποία δεν γνώριζα», είπε ο Auštrevičius. Πράγματι, την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία, ο Παντσέρι επέστρεψε στις Βρυξέλλες μετά από ένα ταξίδι στο Κατάρ με τον κοινοβουλευτικό βοηθό του, Francesco Giorgi.

«Αποστολή» του Παντσέρι στη Ντόχα

Το 2019, ένας χρόνος αφότου επιτεύχθηκε «αυτή η συνεννόηση», το Κατάρ συνδιοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο στη Ντόχα σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, ή τουλάχιστον με το λογότυπο του Κοινοβουλίου τοποθετημένο παντού. Το θέμα του συνεδρίου ήταν : Fight Impunity. Στη διάσκεψη, ο Παντσέρι εγκωμίασε το Κατάρ, λέγοντας πως είναι σημείο «αναφοράς» για τα παγκόσμια πρότυπα ανθρωπίνων δικαιώματος. Αργότερα, η «καταπολέμηση της ατιμωρησίας» (Fight Impunity) θα γινόταν ο κύριος στόχος της ΜΚΟ του Παντσέρι. Στη συνέχεια ήρθε η διάσκεψη του 2020, που έγινε με θέμα: «μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκλήσεις και τρόποι προώθησης των ελευθεριών και προστασίας των ακτιβιστών». Ο αξιωματικός των Υπηρεσιών του Τύπου αρνήθηκε ότι η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε, λέγοντας ότι «δεν ήταν εκδήλωση του θεσμού, αλλά πρέπει ακόμα να ερευνήσουμε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το λογότυπο [του Κοινοβουλίου]». Οι 300 παρευρισκόμενοι έφτασαν στη Ντόχα ταξιδεύοντας business class, διέμεναν στο πανάκριβο Ritz Carlton, όλα πληρωμένα από το Κατάρ. Η Καϊλή δεν ήταν η μοναδική πολιτικός της ΕΕ που παρεβρέθηκε. Ο Παντσέρι— ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο το 2019 — καθόταν στην πρώτη σειρά δίπλα, στον κρατούμενο πλέον, πρώην βοηθό του, Giorgi. Τα συνέδρια, ωστόσο, συνεχίστηκαν.

 

 

Χθες, ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, ανέφερε ότι ζήτησε την αποφυλάκιση της ευρωβουλευτού υπό όρους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγει από τη χώρα, ούτε να αλλοιώσει στοιχεία. Κατά την άφιξή του, ο Σβεν Μαρί σημείωσε πως η Εύα Καϊλή είναι μητέρα και η θέση της είναι στο σπίτι με το παιδί της. «Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς του. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι» δήλωσε.


 

Διαβάστε ακόμα:

Παραμένει στη φυλακή για δύο ακόμη μήνες η Εύα Καϊλή – Έφεση θα ασκήσουν οι συνήγοροί της

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This