Τη νομοθέτηση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητεί από την κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο ΔΣΑ απευθύνει επίσης τρία αυτονόητα ερωτήματα προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «όσα εμπόδια κι αν επιχειρούν να θέσουν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες».
Ο μεγαλύτερος δικηγορικός σύλλογος της χώρας «σφυροκοπά» τους αρεοπαγίτες, διερωτώμενος αρχικά «πώς είναι δυνατόν να σχηματίζει δικανική πεποίθηση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε οκτώ ημέρες (!) από το κλείσιμο του φακέλου και να εκδίδει απόφαση κατά το πλήρες αυτής σκεπτικό εντός άλλων οκτώ ημερών (!) σε ένα δυσχερέστατο νομικό και δικονομικό ζήτημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με χιλιάδες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών, την ώρα που μια συνήθης δικαστική απόφαση απαιτεί μήνες, μέχρι χρόνια για την έκδοσή της και όλη η νομική κοινότητα διαρκώς και απολύτως δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος συνεδρίασε στις 26 Ιανουαρίου 2023, η διαρροή για την απόφαση έγινε στις 9 Φεβρουαρίου και αυτή δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου 2023. Επιπλέον, ο ΔΣΑ κάνει λόγο για «εξόφθαλμα παράνομη παραβίαση της μυστικότητας της διάσκεψης του Ανώτατου Δικαστηρίου» και διερωτάται εάν θα αποδοθούν ή θα συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ενώ, τέλος, βάζει στο στόχαστρο και την πρωτοφανή ενέργεια της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2022 είχε προεξοφλήσει την απόφαση, πριν καν συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα funds, ο ΔΣΑ επιμένει ότι «το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε υπολογισμένα κατά 58,8 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του ευνοϊκού για τις τράπεζες και τα funds ν. 3156/2003 από τις τιτλοποιήσεις, που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από 14 φόρους (άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλη χαρτοσήμου, ΦΠΑ, εισφορά ή δικαιώματα υπέρ Δημοσίου ή τρίτων)». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προαναγγέλλει ότι θα διερευνήσει κατ’ αρχάς τη δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών για την παραβίαση του άρθρου 107 ΣΛΕΕ που αφορά στην προκειμένη περίπτωση τις έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα περί επαρκούς νομοθετικού πλαισίου, σημειώνοντας: «Ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1.085.000 ευρώ. Σε σχέση δε με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους των 270 δισ. ευρώ, οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους.
Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως απόρροια της κοινωνικής πίεσης που προκαλεί η επιθετική στρατηγική των funds και των τραπεζών, είναι “αδειανό πουκάμισο”, απολύτως προσχηματικές και αλυσιτελείς, και δεν απαντούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο υφιστάμενο πρόβλημα, παρά μόνο έρχονται να επιλύσουν επικοινωνιακού τύπου προεκλογικές στοχεύσεις».
Τέλος, ο ΔΣΑ καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους καλόπιστους και ευάλωτους οφειλέτες, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της κυριότητας πρώτης κατοικίας τους.
Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι σε Μητσοτάκη: «Σταματήστε τους πλειστηριασμούς»