Φιλικές και οικονομικές σχέσεις δεκαετιών διατηρεί η οικογένεια του Σπύρου Μανωλόπουλου, ιδιοκτήτη της Singular Logic που διεξάγει τις εκλογές, με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Singular Logic θα διεξαγάγει εκλογές υπό αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ο κ. Μανωλόπουλος και η εταιρία του Space Hellas, που είναι γνωστή για την ενασχόλησή της με αμυντικά συστήματα, αγόρασαν τη Singular to 2021.
- Από τις
Μαρία Παναγιώτου
Εμμανουέλα Τσουδερού
Με δεδομένο αυτό, είναι να απορεί κανείς εάν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει «υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για νοθεία στις εκλογές έγινε για να διασκεδαστούν οι εύλογες απορίες που δημιουργούνται από τις διαπλεκόμενες σχέσεις.
Η εξαγορά
Η Singular Logic θεωρούνταν ένα από τα τελευταία μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας MIG του αποθανόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η εξαγορά της, αντί 18.500.000 ευρώ, από τις εταιρίες Space Hellas και Epsilon Net. Η τελευταία ανήκει στον Ιωάννη Μίχο. Εν συνεχεία, τον Ιούλιο του 2021, ανακοινώθηκε η διάσπαση της Singular σε δύο εταιρίες: την Epsilon Singular Logic Α.Ε. και τη Singular Logic Α.Ε., με διαφορετική εμπορική στόχευση αλλά συμμετοχή και των δύο συνέταιρων σε όλες τις δουλειές.
Η μετοχική σύνθεση στα δύο νέα σχήματα είναι: στην Epsilon Singular Logic 60% διατηρεί η Epsilon Net, 39,972% η Space Hellas και 0,028% η Global Equity Investments S.A. Στη Singular Logic Α.Ε. το 60% ανήκει στη Space Hellas, το 39,934% στην Epsilon Net και 0,066% στην Global Equity Investments S.A.
Από τις δύο, η εταιρία που διεξάγει τις εκλογές είναι φυσικά η Singular Logic Α.Ε., στην οποία είναι μέσα με μεγαλύτερο ποσοστό η Space Hellas. Χαρακτηριστικό είναι ότι διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Α.Ε. είναι ο Ιωάννης Μερτζάνης, ο οποίος διατηρεί την ίδια θέση και στη Space Hellas. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέτοχος στην Epsilon Net σε ποσοστό 6,05% είναι η εταιρία Barca Global Master Fund L.P., που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, δηλαδή σε έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.
Τη Space Hellas ίδρυσε ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, ο οποίος απεβίωσε το 2018. Ο γιος του Σπύρος μπήκε δυναμικά στην εταιρία το 2013 και φυσικά την ανέλαβε ολοκληρωτικά μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Το σκάνδαλο του 1999
Το όνομα Μανωλόπουλος απασχόλησε επί μακρόν την επικαιρότητα το 1999, όταν βγήκαν στο φως σκανδαλώδεις πληροφορίες για μία σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υπουργός Αμυνας ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Πρόκειται για την υπόθεση του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS των μαχητικών F-16, της εταιρίας Litton, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα και ο Δημήτρης Μανωλόπουλος. Το σκάνδαλο, φυσικά, αποκαλύφθηκε άλλη μία φορά στις ΗΠΑ, από την εισαγγελία του Λος Αντζελες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα της εποχής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», οι αντιπρόσωποι της Litton στην Ελλάδα έλαβαν προμήθεια 12.000.000 δολαρίων για να λαδώσουν Ελληνες αξιωματούχους, ώστε η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να προκρίνει την αγορά του οπλικού συστήματος. Επρόκειτο για ένα συμβόλαιο ύψους 150.000.000 δολαρίων. Μάλιστα, η Litton παραδέχτηκε στις ΗΠΑ ότι παραβίασε τον νόμο και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 18.500.000 δολαρίων. Παραδέχτηκε ακόμη ότι προσπάθησε να αποκρύψει τις μίζες, αν και τις είχε περάσει στα λογιστικά της βιβλία ως «άλλα έξοδα». Την υπόθεση ανέλαβε και η ελληνική Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά ο φάκελος φαίνεται πως χάθηκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ ώστε να δοθεί στη γερμανική εταιρία Rheinmetall ένα αμυντικό πακέτο για πυρομαχικά και άρματα μάχης χωρίς διαγωνισμό. Αντιπρόσωπος της Rheinmetall ήταν ο Γεώργιος Πιντέλας, ενώ την υλοποίηση των αντισταθμιστικών είχε αναλάβει και πάλι η Space Hellas του Δημήτρη Μανωλόπουλου. Δηλαδή, ο πρόγονος του ανθρώπου που σήμερα έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών.
Και στο ίδρυμα
Το 2014 το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε στη Βουλή μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση σε σχέση με την ανάθεση της ψηφιοποίησης του αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», προϋπολογισμού 400.134 ευρώ, από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, στη Space Hellas. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το ποσό της ανάθεσης, αλλά το γεγονός ότι ο Διονύσης Χατζηδάκης, τότε δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, νυν βουλευτής της Ν.Δ. και πνευματικό παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε κάνει ανάθεση για ένα ίδρυμα στο οποίο δεν είχε γεωγραφική αρμοδιότητα. Μάλιστα, η ερώτηση περιελάμβανε και ερωτήματα σε σχέση με την έρευνα για τα συστήματα ASPIS που ποτέ δεν προχώρησε.
Συμμετείχε στην κοινοπραξία που ανέπτυξε το λογισμικό Pandora
Η εταιρία Space Hellas, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε κάθε μεγάλο ψηφιακό έργο του Δημοσίου έχοντας λάβει πολλά εκατομμύρια από την τωρινή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, συμμετέχει στην κοινοπραξία που ανέπτυξε το λογισμικό Pandora, το οποίο παρουσιάστηκε στο τέλος του 2022 από το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ, και το οποίο προσφέρει προστασία στα τερματικά του στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέλαβε ακόμη, και πάλι μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το έργο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών και ανάπτυξη υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», ύψους 11.900.000 ευρώ. Μετέχει, τέλος, σε κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό του κυβερνητικού Cloud, δηλαδή του κυβερνοχώρου όπου φιλοξενούνται τα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, που θα στοιχίσει 15.686.637 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Space Hellas, μέσω της Singular Logic, θα διαχειριστεί τις ίδιες τις ελληνικές εκλογές. Δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα ανέφεραν δε ότι σε αυτές τις εκλογές σχεδόν όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με tablets και πως όλες οι συσκευές θα έχουν σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων, τα οποία αυτή τη φορά θα μεταδοθούν πιο γρήγορα. Προσομοίαζαν δε τον νέο τρόπο μετάδοσης με αυτόν που εφαρμόστηκε στις εκλογές στην Κύπρο. Αυτό που ξεχνούν να πουν τα δημοσιεύματα είναι πως στην Κύπρο δεν παρεμβάλλεται ιδιωτική εταιρία, αλλά πως τις εκλογές διεξάγει το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια του αρμόδιου τμήματος Πληροφορικής. Είναι πιθανόν πως με τα συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας θα είμαστε προστατευμένοι από τους εξωτερικούς χάκερ. Από τους εσωτερικούς θα είμαστε;