Αποκάλυψη-«βόμβα»! Οργανωμένη συγκάλυψη Μητσοτάκη στο σκάνδαλο του ΟΣΕ

Έδιωξαν την Τουλουπάκη και την επιθεωρήτρια που διερευνούσαν την υπόθεση και... έβαλαν το σκάνδαλο στο αρχείο

Must Read

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την αρχειοθέτηση του σκανδάλου με την περιβόητη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, την ώρα που η κοινωνία θρηνεί τον άδικο χαμό τουλάχιστον 57 ανθρώπων και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κάνει διάχυση ευθυνών και προκαλέσει σύγχυση γύρω από την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ρεπορτάζ της Καθημερινής, η επιθεωρήτρια της ΕΑΔ όπως επίσης και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απομακρύνθηκαν την ώρα που ερευνούσαν  τη «στοιχειωμένη» σύμβαση 717.

Η επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε αρχικά αναλάβει την έρευνα, αντικαταστάθηκε λίγους μήνες προτού ολοκληρωθεί το πόρισμα, ενώ παράλληλα της αφαίρεσαν τον φάκελο. Η ίδια στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην έρευνά της η επιθεωρήτρια είχε εντοπίσει ποινικές ευθύνες για την σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και παραμένει ημιτελής μέχρι σήμερα. Τελικά το πόρισμα υπεβλήθη με την υπογραφή δύο ελεγκτών της ΕΑΔ, ωστόσο σε αυτό, δεν υπήρχε καμία αναφορά για ποινικές ευθύνες. Στη συνέχεια, ο οικονομικός εισαγγελέας που είχε παραγγείλει την έρευνα αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Στον απόηχο του τρομερού δυστυχήματος το οποίο θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση, η σύμβαση 717 έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, με τις ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές να ερευνούν αν υπήρξε κατασπατάληση των κονδυλίων που προορίζονταν για τον σιδηρόδρομο.

Σχετικά με το θέμα των συμβάσεων της ΕΡΓΟΣΕ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος είχε καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή όπως επίσης και μηνυτήρια αναφορά την οποία κοινοποίησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία με τη σειρά της παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπταν ποινικές ευθύνες των αξιωματούχων. Η έρευνα για τη σύμβαση 717 ανετέθηκε στην επιθεωρήτρια που ήταν επικεφαλής του τμήματος του ΣΕΕΔΔ, αρμόδιου για τον έλεγχο σε δημόσιες συμβάσεις.

Από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» και περιλαμβάνονται στην αλληλογραφία μεταξύ της ΕΑΔ και της ΕΡΓΟΣΕ προκύπτει ότι η επιθεωρήτρια παρέμενε επικεφαλής της έρευνας μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2021. Από τα ίδια έγγραφα αποκαλύπτεται ακόμη ότι κλιμάκιο της ΕΑΔ είχε μερικούς μήνες νωρίτερα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική έφοδο – έλεγχο στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ. «Στο πλαίσιο του διενεργούμενου ελέγχου», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα, «και σε συνέχεια της έρευνάς μας από την επιτόπια μετάβαση του κλιμακίου ελέγχου στα γραφεία της εταιρείας σας, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα παρακάτω στοιχεία».

Η ΕΑΔ ζήτησε από την ΕΡΓΟΣΕ στοιχεία και το πόρισμα κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς ωστόσο να φέρει την υπογραφή της επιθεωρήτριας. Σε επικοινωνία της «Κ» , με την επιθεωρήτρια που πλέον εργάζεται για την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ίδια ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα για δεσμεύεται από το απόρρητο.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές που βεβαιώνουν ότι η ίδια απομακρύνθηκε χωρίς τη θέληση της και αφού της πήραν τον φάκελο, την εξανάγκασαν σε παραίτηση.

«Μετά δε από έρευνα τριών ετών και λίγο πριν ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στο προσωπικό της ΕΡΓΟΣΕ που διαχειρίστηκε τη σύμβαση 717, παύθηκε από τα καθήκοντά της η επιθεωρητής – ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, γνώστης όλης της κακοδιαχείρισης, των παρανομιών της σύμβασης 717 και των τεκταινόμενων στην ΕΡΓΟΣΕ σε αυτή τη σύμβαση, με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» ανέφερε σε υπόμνημά του το 2023 προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στο τελικό πόρισμα της ΕΑΔ αναφέρονται συστάσεις και προτάσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Σε πρόσφατη, έγγραφη απάντησή της προς την «Κ», η ΕΑΔ αναφέρει ότι μεταξύ των προτάσεών της ήταν και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς επίσης και η σύνταξη αρνητικού λογαριασμού (πρόστιμο) ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Τουλουπάκη: Ηταν η τελευταία δικογραφία που χειρίστηκα

Μετά την απομάκρυνση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ερευνούσε και το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, το πόρισμα διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα. «Ηταν η τελευταία δικογραφία που χειρίστηκα πριν από την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς», φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές της η κ. Τουλουπάκη.

Τελικά ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εισαγγελείς στα χέρια των οποίων τον περασμένο Μάϊο έφτασαν καταγγελίες για την συγκεκριμένη σύμβαση και άμεσα σχηματίστηκε φάκελος δικογραφίας…

Δεν αποκλείεται λοιπόν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να καλέσει για κατάθεση την επιθεωρήτρια της ΕΑΔ, η οποία απομακρύνθηκε όταν έκρινε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αξιωματούχων….

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This