H ανώμαλη δημοσκοπική προσγείωση της κυβέρνησης μετά την τραγωδία των Τεμπών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνών κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπροσαρμόζει ριζικά πλέον τη στρατηγική του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η αυτοδυναμία, που ήταν ο βασικός του στόχος, όχι μόνο έχει απομακρυνθεί, αλλά τούτη τη στιγμή φαντάζει και αδύνατο να επιτευχθεί.
- Από τον Πάνο Σώκο
Παράλληλα τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και έχουν άμεση σχέση με την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Ν.Δ., με τον πρωθυπουργό πρώτον απ’ όλους να έχει αρχίσει να φυλάει τα νώτα του σε περίπτωση που αμφισβητηθεί, αν ηττηθεί.
Οι σχεδιασμοί αλλά και οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα αναπτύσσονται για την ώρα στους εξής άξονες:
1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει πιο σοβαρά από ποτέ το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη επέμεινε, βέβαια, στη θέση του για την ανάγκη αυτοδυναμίας, όμως ήταν εμφανείς οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε. Στην ερώτηση «Είστε έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί νομίζω το σενάριο της αυτοδυναμίας έχει εξαφανιστεί, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;» απάντησε: «Προσωπικά, δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».
Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αρχίζουν πλέον σιγά σιγά να το επικοινωνούν και υπουργοί του στενού πυρήνα του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 είπε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι πιστεύει στις συνεργασίες, ενώ κι άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, έχουν δηλώσει πως, αν η κάλπη βγάλει την ανάγκη συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα, αυτή θα γίνει.
2. Στην ίδια συνέντευξη όμως πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάγκη διενέργειας των δεύτερων εκλογών με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό… » είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η φράση «μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη» δεν έχει ξαναειπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη, αντίθετα μέχρι τώρα ήταν κατηγορηματικός πως ούτε καν θα ασκήσει το δικαίωμα των διερευνητικών εντολών και θα καταθέσει αμέσως την εντολή.
Επομένως στον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. αναγκαστικά μπαίνει κι ένα plan B, το οποίο έχει σχέση με την απλή αναλογική, καθώς αν η Ν.Δ. κερδίσει την πρώτη θέση αλλά με χαμηλότερο ποσοστό, από το 32% με 33%, όχι μόνο θα απομακρυνθεί από την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη, αλλά ενδεχομένως να χάσει και τη δυναμική της πρώτης θέσης. Στο ενδεχόμενο αυτό θα αξιολογήσουν στη Ν.Δ. όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και το πόσο κοντά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη δύναμη των άλλων κομμάτων, για να δουν από πού η Ν.Δ μπορεί να αντλήσει πρόσθετους ψηφοφόρους κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Οπότε μία συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ούτε όμως και μια διερευνητική συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. Παρότι και οι δυο πλευρές αποκλείουν τούτη τη στιγμή τη μεταξύ τους συνεργασία, αυτή η προοπτική είναι και η πιο λογική και η πιο πιθανή, είτε μετά την πρώτη είτε μετά τη δεύτερη κάλπη, λένε βουλευτές της Ν.Δ.
3. Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι όνειρο θερινής νυκτός, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζουν στους αναποφάσιστους. Γι’ αυτό θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Ν. Ανδρουλάκη στη συνέντευξή του προχθές) για να αποτρέψουν αναποφάσιστους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. το 2019 να το στηρίξουν. Εκτιμούν πως αυτοί οι αναποφάσιστοι πιο εύκολα θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μπορεί και πιο εύκολα να «επαναπατριστούν», αν δουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα.
4. Οσον αφορά το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, εφόσον δεν επιτευχθεί κυβερνητική συνεργασία ή αυτοδυναμία, η κυβέρνηση το κρατάει σκοπίμως στο τραπέζι ως άσκηση πίεσης. «Πιστεύουμε στην ανάγκη για αυτοδύναμες κυβερνήσεις με συμπαγείς πλειοψηφίες» είπε την Πέμπτη ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό: «Η πρόθεσή μας δεν είναι να εγκλωβίσουμε τη χώρα σε μία ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι με την κρίση τους θα διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον» .
5. Το γεγονός ότι το πολιτικό τοπίο μετά τα Τέμπη είναι εντελώς διαφορετικό και εις βάρος της Ν.Δ. φαίνεται κι από τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», που πλέον δεν κρύβονται και που έχουν άμεση σχέση με την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Ν.Δ., αν ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις τελευταίες ημέρες ξαφνικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Αδωνις Γεωργιάδης, Ντόρα Μπακογιάνη, Ακης Σκέρτσος, Δημ. Μαρκόπουλος) έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Νίκο Δένδια, τον πιο δημοφιλή υπουργό και τον μόνο που μπορεί να αμφισβητήσει τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο -χωρίς να κατονομάζουν- τον κατηγορούν ως εξαφανισμένο στα δύσκολα. Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενταθεί η επίθεση εναντίον των δημοφιλών υπουργών που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση! «Αν την κρίσιμη ώρα τα δημοφιλή πρόσωπα εξαφανίζονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο για την ομάδα και μπορεί να μην τους αξίζει η δημοφιλία» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο «γαλάζια» στελέχη λένε ότι στο πρόσωπο του κ. Δένδια βλέπει κι ένα δικό του αντίπαλο, αν και όταν τεθεί θέμα ηγεσίας, καθώς δεν κρύβει τις ηγετικές του φιλοδοξίες – ήταν, εξάλλου, υποψήφιος το 2015!
Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη για τους «εξαφανισμένους» είπε πριν από μερικές μέρες πως «όταν είσαι απών, ο λαός σε τιμωρεί»… Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. λένε ότι στόχος είναι να «κοντύνει» ο κ. Δένδιας για την επόμενη μέρα, ούτως ώστε να αποδυναμωθεί και να μην μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Δεν περνάει, επίσης, απαρατήρητο ότι αυτή η επίθεση κατά του κ. Δένδια έγινε τις μέρες που προχώρησε σε συμφωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίξει η Τουρκία την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.