Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη -και επισήμως- των εκλογών έχει αρχίσει, με το Μέγαρο Μαξίμου να κλείνει σιγά σιγά όλες τις τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς τη Μεγάλη Τρίτη το Κοινοβούλιο κλείνει για την καθιερωμένη πασχαλινή ανάπαυλα και δεν αναμένεται να ξανανοίξει.
Την ημέρα εκείνη, τη Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το λεγόμενο ερανιστικό, του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει δεκάδες διατάξεις σχεδόν όλων των υπουργείων, με τις «παραδοσιακές» διευθετήσεις πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση να δίνουν και να παίρνουν. Σε αυτό το φόντο, προκαλεί εντύπωση η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο περί μη κατάθεσης τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, εφόσον το τελευταίο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή αποτελεί επί της ουσίας ένα συνονθύλευμα τροπολογιών και όχι αυτοτελή νομοθετική τροπολογία.
Τι θα περιλαμβάνει το περιβόητο πολυνομοσχέδιο-σκούπα; Μεταξύ άλλων, πλήθος ρυθμίσεων σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, διατάξεις για τις προσεχείς εκλογές και συγκεκριμένα σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά και άλλες ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Φήμες, μάλιστα, λένε πως σε αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και νέα τροπολογία για την κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς φαίνεται πως η προηγούμενη ρύθμιση που πέρασε προ μηνός από την Ολομέλεια της Βουλής αφήνει ορισμένα «παραθυράκια» ανοιχτά. Η σχετική φημολογία σε κάθε περίπτωση μείνει να επιβεβαιωθεί.
Εκτός του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, κατά την ψήφιση του οποίου στην Ολομέλεια δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -η τελευταία γι’ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο-, αναμένεται ακόμη εντός των ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου πρόσφατα έγινε μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στον νέο επενδυτή και αναμένεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης. Η αντιπολίτευση έχει ήδη αντιδράσει στη συμφωνία αυτή, με τη σχετική συζήτηση να αναμένεται ιδιαίτερα θερμή.
Από κει και πέρα, εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται ήδη στο Κοινοβούλιο και έχει σκοπό τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρήση αυτών για το δημόσιο συμφέρον και για κοινωνικούς σκοπούς. Αναμένεται, ακόμη, τις επόμενες ημέρες η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, το οποίο είχε θετική αντιμετώπιση από την πλειοψηφία των κομμάτων κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την περασμένη Παρασκευή, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση για την παράταση έως τις 30.9.2023 των διατάξεων των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Δεν βιάζονται για τα Τέμπη
Αίσθηση προκαλεί, την ίδια ώρα, η χαρακτηριστική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την κοινοβουλευτική διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς ακόμη εκκρεμεί ο προγραμματισμός συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- δεν κόπτεται κιόλας για να πέσει άπλετο φως στην τραγωδία. Σημειωτέον, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, με επικρατέστερη ημερομηνία τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως δεδομένου του ότι προβλέπονται ως ελάχιστος χρόνος προεκλογικής περιόδου οι 22 ημέρες, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί το αργότερο έως τις 28 Απριλίου.