Eκτός φυλακής μετά από τέσσερις μήνες θα βρεθεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή η οποία κατηγορείται για την εμπλοκή της στο Qatargate.
Από μέρα σε μέρα θα βρίσκεται στο σπίτι της, αγκαλιά με την κόρη της αλλά χωρίς τον σύντροφο της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, καθώς η ευρωβουλευτής επέλεξε να μείνει χωριστά από εκείνον. Οι βελγικές αρχές μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα αποφυλάκισης, τελικά αποφάσισαν να βγει η Εύα Καϊλή από τη φυλακή με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι». Ο συνήγορός της, Σβεν Μαρί, εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η αποφυλάκισή της Εύας Καϊλή. Η ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις φυλακές το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικοί παράμετροι για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. «Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση» αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του. «Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».
Σύμφωνα με το Politico, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, Christian De Valkeneer, σημείωσε πως τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχουμε σύντομα μια δίκη. «Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».