Μία ακόμη δημοσκόπηση παρουσιάστηκε μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Είναι της Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και διενεργήθηκε το διάστημα 19 – 23 Απριλίου 2023 σε δείγμα 1.051 ενηλίκων.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 6 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 9%, ΚΚΕ με 5,5%, ΜέΡΑ25 με 4,5%, Ελληνική Λύση με 3,5%, Έλληνες του Κασιδιάρη με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 11%.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις 6,5 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και οι Έλληνες του Κασιδιάρη με 3%. Ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11%.
Τέθηκε και ειδικό ερώτημα στους αναποφάσιστους, σε ποια επιλογή είναι πιο κοντά.
Το 8% απαντά ΝΔ, το 14% ΣΥΡΙΖΑ, το 3% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 5% ΚΚΕ, το 3% Ελληνική Λύση, το 8% Έλληνες, το 15% απαντά άλλο, το 7% επιλέγει λευκό, άκυρο ή αποχή και το 37% επιλέγει Δεν Γνωρίζω, Δεν Απαντώ.
Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση, το 31% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα προτιμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 14% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ, το 10% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 16% συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 6% απαντά ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα), το 15% επιλέγει «κάποιον άλλο».
Αν στις ερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 37% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει «προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει νέες εκλογές», το 34% θέλει «νέες εκλογές το συντομότερο», το 21% «προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία», ενώ το 8% επιλέγει ΓΔ/ΔΑ.
Για τον πολιτικό αρχηγό που θα επιθυμούσαν οι πολίτες να είναι πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, το 38% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 26% τον Αλέξη Τσίπρα, το 9% απαντά «η πρόταση για πρωθυπουργό του Ν. Ανδρουλάκη» και το 22% κανένας-τίποτα από τα παραπάνω.
Α’ σενάριο κατανομής αναποφάσιστων και εδρών
Β’ σενάριο κατανομής αναποφάσιστων και εδρών (κατανομή αναποφάσιστων με ειδικό ερώτημα)