Το παιχνίδι του στ(ρ)έμματος με τη Λίνα Μενδώνη στο Τατόι

Προεκλογικές καμπάνιες της υπουργού στα παρατημένα βασιλικά κτήματα

Must Read

Μετά τον διεθνή διασυρμό και το ρεζιλίκι με το εγκαταλειμμένο βασιλικό κτήμα, τα πασαλείμματα και το σε χρόνο dt λίφτινγκ της κακιάς ώρας για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπου οι εστεμμένοι των βασιλικών οικογενειών περπατούσαν πάνω σε χαλίκια και ξαπόσταιναν πάνω σε καμένα κούτσουρα, το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, άρχισαν επικοινωνιακό παιχνίδι, στέλνοντας μάλιστα δελτίο Τύπου και φωτογραφίες (που έβγαλαν οι άνθρωποι του υπουργείου) από τα 14 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 58.000.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ιστορικού πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Από την αυτοψία στο κτήμα Τατοΐου

Επρεπε να περάσει τόσος καιρός από την καταστροφική πυρκαγιά που απείλησε το κτήμα, να γίνουμε παγκοσμίως ρεζίλι (τι πρωτότυπο!), για να δείξει η Λίνα Μενδώνη την έγνοια της για την αποκατάσταση των ζημιών, με τα έργα να αφορούν εργασίες σε κτίρια, αλλά και τη διαχείριση των αντικειμένων και του αρχείου του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, τα οποία στις πυρκαγιές έτρεχαν άρον άρον να τα σώσουν από τον πύρινο εφιάλτη!

Ο χώρος του πωλητηρίου στο κτίριο μαγειρείων

Στάχτη στα μάτια

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αναφέρει, πιθανότατα για να ευχαριστήσει τους βασιλόφρονες αλλά και για να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την οργή για την κατάντια του πρώην βασιλικού κτήματος, ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού ανακτόρου.

Ο χώρος του αναψυκτηρίου στο κτίριο μαγειρείων

Ετσι, από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από το κτίριο και εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Στο κτίριο του παλαιού βουστασίου (στάβλου Γεωργίου Α΄) -που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών- έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος, ενώ το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης του νέου βουστασίου. Ικανοποιητικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία έγκρισης οριστικών μελετών για άλλα κτίρια του κτήματος Τατοΐου (ιπποστάσιο, καταφύγιο, κτίριο φρουράς τάφων, δασονομείο, γαλακτοκομείο, κτίριο εποχικών εργατών), καθώς και η αποκατάσταση εννέα κτιρίων: της οικίας Sturm, της οικίας φροντιστή και της αποθήκης της, της οικίας αρχικηπουρού, του κτιρίου τηλεπικοινωνιών, του συγκροτήματος στάθμευσης 1 και 2, της οικίας των οδηγών 1 και 2. Εως τώρα έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του συγκροτήματος στάθμευσης, όπως και πρόδρομες εργασίες στα κτίρια της οικίας φροντιστή και τηλεπικοινωνιών. Επίσης εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προσωπικού.

Η οικία αρχικηπουρού και το κέντρο πληροφόρησης στο Τατόι

Να, λοιπόν, που τρέχει και… δεν φτάνει η κυρία υπουργός για να αφήσει στο τέλος της θητείας της, επιτέλους, ένα έργο, καθώς σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτιρίων. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία -ανάκτορο, παλαιό και νέο βουστάσιο-, με την προοπτική άλλων δύο (οικία Sturm και κτίριο τηλεπικοινωνιών). Σε αυτά τα πέντε κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (παλαιό βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας, εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (νέο βουστάσιο), έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του.

Στον χώρο συντήρησης χαρτώου υλικού
Στον χώρο συντήρησης μικροτεχνίας

Το ιστορικό του κτήματος

Το κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Α’ το 1872. Το 1886 ολοκληρώθηκε το ανάκτορο και το 1890 οι κήποι.

Η διαμόρφωση των κήπων γύρω από το ανάκτορο, καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Λουδοβίκου Μίντερ, Δανού δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του κτήματος (1873-1892). To 1916 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, από την οποία διασώθηκαν το νέο ανάκτορο και οι κήποι.

Από την αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο ανάκτορο

Το διάστημα 1924-1926 εφαρμόστηκε δεκαετές πρόγραμμα της Ανωτέρας Δασολογικής και Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής για τη διαχείριση των κήπων. Τη δεκαετία του 1950 έγινε η προσθήκη της πισίνας στο επίπεδο του Grotto. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε 42.000 στρέμματα, αλλά και πολλά κτίρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This