Από το 2019 έως τις εκλογές τον Μάιο του 2023 η Τουρκία εφάρμοσε μια λυσσαλέα επιθετική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο τη μετατροπή ελληνικής κυριαρχίας σε τουρκική επικράτεια και την καταπάτηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τη διακοπή της συνοχής της ελληνικής κυριαρχίας -ειδικά στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου-, την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικότητας σε νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα πλείστα ελληνικά κυριαρχικά και νομικά δικαιώματα η Τουρκία τα έχει προωθήσει ως τουρκικά κεκτημένα σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΙΜΟ).
- Από την Κύρα Αδάμ
Στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Τουρκία και η Λιβύη ανήγγειλαν επισήμως τη μεταξύ τους οριοθέτηση της ΑΟΖ από τις τουρκικές ακτές μέχρι τις λιβυκές ακτές, σβήνοντας από τον χάρτη την πλήρη ΑΟΖ Κρήτης, Ρόδου-Καρπάθου-Καστελόριζου κ.λπ., ενώ η Τουρκία κατοχύρωσε τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων αμφοτέρων. Με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ η Τουρκία «τουρκοποίησε» την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στην Αν. Μεσόγειο. Κατάργησε την ΑΟΖ των ανατολικών ακτών της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) και ολόκληρου του Καστελόριζου.
Εως τις 27 Αυγούστου 2019 η περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου ανήκε στο Αιγαίο και η Τουρκία είχε 6 ν.μ. χωρικά ύδατα από τις ακτές της. Με τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου «έπνιγε» την ΑΟΖ Τουρκίας, η οποία στην περιοχή αυτή είχε ελάχιστη πρόσβαση στη διεθνή θάλασσα. Με την αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 27 Αυγούστου 2019 ότι η περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου ανήκει στη Μεσόγειο, αυτομάτως η Τουρκία εφάρμοσε τα 12 ν.μ. χωρικά ύδατα / κυριαρχία λόγω Μεσόγειου, με αποτέλεσμα να «πνίγει» και να εξαφανίζει τώρα η Αγκυρα την ελληνική ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου.
Με πνιγμένη την ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου, αφού μπαίνουν σφήνα ανάμεσά τους τα 12 ν.μ. χωρικά ύδατα / κυριαρχία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, άνοιξε η κερκόπορτα τουρκοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά, και γεννήθηκε η τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Η Κύπρος βρίσκεται μόνη της απέναντι στην Τουρκία, διότι με την τουρκοποίηση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνη της με την Τουρκία τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Η Τουρκία προώθησε ταχύτατα και επισήμως την τουρκολιβυκή ΑΟΖ στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ, η οποία τον Ιανουάριο του 2021 ανάρτησε επισήμως στον Πίνακα 104 του ΟΗΕ την τ/λ ΑΟΖ, θέτοντάς την επισήμως σε ισχύ.
Παράλληλα η κυβέρνηση Ερντογάν προκλητικά όργωσε την «τουρκική ΑΟΖ» με ερευνητικά πλοία συνοδεία πολεμικών, μέχρις ότου τον Νοέμβριο του 2020 ο πρωθυπουργός στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση προασπίζει τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου. Δι’ αυτού του τρόπου, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, στη Ζώνη Αλιείας και στη θαλάσσια περιοχή Ερευνας και Διάσωσης παραπέμπονται προς νομή με την Αγκυρα.
Η Τουρκία ωστόσο κατέθεσε επισήμως στον ΟΗΕ το 2020 την τουρκική ΑΟΖ Μεσογείου, που περιλαμβάνει το τουρκικό τμήμα της τ/λ ΑΟΖ και περιορίζει την ελληνική ΑΟΖ δυτικά της Ρόδου (28ος μεσημβρινός), ενώ παράλληλα κατέθεσε στον ΙΜΟ τη διευρυμένη τουρκική περιοχή Ερευνας και Διάσωσης, που διχοτομεί το Αιγαίο και συμπίπτει με την «τουρκική ΑΟΖ της Μεσογείου».
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση Ερντογάν το 2022 συνυπέγραψε με τη Λιβύη μνημόνιο συνεργασίας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εξουσιοδοτώντας την Αγκυρα να κάνει έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης νοτίως της Κρήτης, και μάλιστα μέσα στη μη οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης.
Casus belli ακόμα και για ένα ναυτικό μίλι
Η κυβέρνηση Ερντογάν επανήλθε δριμύτερη στο casus belli στο Αιγαίο, στο τέλος του 2022, με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τον προεδρικό σύμβουλο Καλίν να επιμένουν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, π.χ. νότια της Κρήτης, αλλά κυρίως για την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης, στη Ρόδο-Καστελόριζο-Κάρπαθο. Ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης και μέσα στο Αιγαίο «σπρώχνει» και τη μη οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ ανατολικά, η οποία πέφτει πάνω στην τ/λ ΑΟΖ και μάλιστα στο τουρκικό τμήμα της ΑΟΖ αυτής.
Η Αγκυρα υψώνει ήδη σημαίες και απειλή πολέμου σε μια τέτοια ελληνική κίνηση, διότι δεν θέλει να διαταράξει τα «κεκτημένα» της από το 2021, τα οποία έχει πετύχει χωρίς διμερείς διαπραγματεύσεις ή αποφάσεις ΔΔΧ, αφού η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής ούτε έχει καταγγείλει επισήμως την τ/λ ΑΟΖ ούτε την έχει ανατρέψει.
Ο Ερντογάν ζητά αποστρατιωτικοποίηση και ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο!
Η αιχμή του τουρκικού δόρατος εναντίον της Ελλάδας, που κορυφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του ανατολικό Αιγαίου και η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες.
Οι κατ’ εξακολούθηση εγκληματικά εσφαλμένες δηλώσεις και κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιτρέψει στην Αγκυρα να «καταγγέλλει» συνεχώς δημοσίως και διεθνώς την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς (σ.σ.: συνεχείς επιστολές στον ΟΗΕ) για παραβίαση των Συνθηκών και -το κυριότερο- να έχει εγγράψει πλέον στον κατάλογο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας τη «μοιρασιά» νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, δηλαδή δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα τον Απρίλιο του 2021 ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης διότι απειλείται από την Τουρκία προσέφερε το τέλειο νομικό και πολιτικό άλλοθι στην κυβέρνηση Ερντογάν να καταγγέλλει διεθνώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, γεγονός που ουδέποτε είχε πράξει μέχρι τότε. Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ τον Μάιο του 2022 υποστήριξε ψευδώς ότι οι βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες, παρότι ο όρος βραχονησίδα δεν αναφέρεται σε καμιά Συνθήκη, ενώ η ελληνικότητα νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο αποδεικνύεται από άλλες αποφάσεις διεθνών οργανισμών, τις οποίες έχει προσυπογράψει και η Τουρκία…
Ο εγκληματικά λανθασμένος ελληνικός ισχυρισμός επέτρεψε στην Αγκυρα του Ερντογάν την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και να υποστηρίζει την «τουρκική κυριαρχία» σε ορισμένες από αυτές, ύστερα από μοιρασιά με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Ερντογάν έως το 2021 αναφερόταν συνεχώς στον ισχυρισμό που έχει κατασκευάσει για τις δήθεν παραβιάσεις του «καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών» από τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά και όχι στους εξοπλισμούς των νήσων από την Ελλάδα.
Αυτή τη θέση της Τουρκίας ασπάζεται και εφαρμόζει το ΝΑΤΟ από το 1980. Ωστόσο οι Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων δεν απαγορεύουν τις ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση Ερντογάν μετεξέλιξε τη βασική αυτή θέση της για να ισχυρίζεται τώρα ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποδόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησής τους, τον οποίο η Ελλάδα δεν τηρεί και γι’ αυτό εγείρεται θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών.
Μέχρι προσφάτως η Τουρκία ισχυριζόταν ότι οι νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες δεν ανήκουν στην Ελλάδα ούτε και στην Τουρκία, έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι «αδέσποτες» και γι’ αυτό υπόκεινται σε μοιρασιά. Τη θέση αυτή της Τουρκίας από τις αρχές του 2023 υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς στην επίσημη έκθεση του Κογκρέσου για την Τουρκία γίνεται αναφορά σε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο.
Μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση Ερντογάν, διά του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι πολλές από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο της τουρκικής κυριαρχίας επί των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο. Με αποτέλεσμα η ελληνική ΑΟΖ, η περιοχή Ερευνας και Διάσωσης, τα χωρικά ύδατα των βραχονησίδων και ο ΕΕΧ των 6 ή 10 ν.μ. να πηγαίνουν στα άπατα.
Τουρκικές ασκήσεις πάνω από τα νησιά και τις βραχονησίδες μας
Σε όλα τα ανωτέρω η Τουρκία κάνει πρακτική εφαρμογή με αεροναυτικές ασκήσεις (αεροσκάφη και UAVs). Κάθε χρόνο η Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου εκτελεί ασκήσεις με πυρά σε τρεις περιοχές που καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, στη Λήμνο, Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Αντίψαρα, Μελαμπιούς, Χταπόδια κ.λπ. Δηλαδή υπάρχει τουρκική κατάληψη, κατοχή ελληνικής κυριαρχίας για έναν χρόνο με στρατιωτικά μέσα και με πραγματικά πυρά.
Οι περιοχές 1, 2 και 3 καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, γεγονός που επιβεβαιώνει η κυβέρνηση επισήμως και εγγράφως σε διεθνές πλαίσιο. Επίσης η Αγκυρα με τις ασκήσεις στις περιοχές αυτές στέλνει στα άχρηστα τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ. Το γεγονός αυτό. σε συνδυασμό με την κατάληψη και κατοχή της ελληνικής κυριαρχίας, θέτει όλα τα ελληνικά συμφέροντα σε μοιρασιά με την Τουρκία.
Στην περιοχή Νο 4, βορείως της Σαμοθράκης -εκβολές Εβρου-, η Τουρκία εκτελεί συνεχώς ασκήσεις, θέτοντας στα άχρηστα την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Τζουράφα και στέλνοντας στον Καιάδα τα όρια του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης. Επίσης, με πολύ μεγάλη συχνότητα και διάρκεια εκτελεί ασκήσεις στις περιοχές 10 και 14 μεταξύ Ρόδου – Μεγίστης, με αποτέλεσμα το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης από τον Εβρο ως τη Μεγίστη να καθίσταται ανύπαρκτο με υπαιτιότητα προηγούμενων κυβερνήσεων το 1998 και το 2016.
Οι ενέργειες της Τουρκίας μέσα στο FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης εκδηλώνονται και με τις επιπλέον τουρκικές ασκήσεις στις περιοχές 5 και 6, μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και μεταξύ Λέσβου-Χίου. Η Αγκυρα ουδέποτε παραλείπει να παραβιάζει τον ΕΕΧ και να καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε πλείστες ελληνικές βραχονησίδες με στόχο τη διμερή διαπραγμάτευση βραχονησίδων και νησίδων που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, όπως Αη Στράτης, Ψαρά, Θάσος, Παναγιά, Αντίψαρα κ.λπ.
Στις περιοχές 7, 8 και 9 η Τουρκία εκτελεί συχνές ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης (SAR), ενημερώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς ότι η περιοχή SAR της Τουρκίας βασίζεται στον τουρκικό νόμο 24611/12 Δεκ. 2001, ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός από τον ΙΜΟ, που τον έχει καταχωρίσει στο ΙΜΟ Global SAR Plan. Μόλις το 2020 η Αγκυρα με εσωτερική απόφασή της επέκτεινε την τουρκική περιοχή SAR μέχρι την Κρήτη για να καλύπτει το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους Ελληνες αλιείς.
Στις περιοχές 11 και 12 νοτίως Ρόδου-Μεγίστης εκτελεί κατά καιρούς έρευνες για φυσικούς πόρους, με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ έχει ισοπεδώσει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προασπίζει μόνο τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων.
Με αυξανόμενο ρυθμό και συστηματικά μετά τους σεισμούς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ενεργοποιήσει σε καθημερινή βάση ολόκληρο τον στόλο των UAVs που διαθέτει στο Αιγαίο. Σε καθημερινή βάση και για 12 ώρες τα τουρκικά UAVs διατρέχουν από τον Εβρο (σημείο Α) μέχρι και το Καστελόριζο (σημείο Β) όλο το Αιγαίο, με εμμονή στις ελληνικές βραχονησίδες, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους από την ελληνική κυβέρνηση.