Αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις και τις «δουλειές» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, έρχονται στο φως, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Σε δημοσίευμά του το Euractiv, κάνει λόγο για σκιές στις επερχόμενες εκλογε΄ς και επικεντρώνεται στο δίκτυο των πολιτικών συμβούλων του Βέμπερ, οι οποίοι φαίνεται να διατηρούν στενές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του. Όπως έχει παρατηρηθεί άλλωστε, παρά τα σκάνδαλα, ο Βέμπερ συνεχίζει απτόητος να υπερασπίζεται τον Μητσοτάκη.
«Ήταν ένας από τους τρεις ηγέτες της κεντροδεξιάς που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ηγεσία του ΕΛΚ. Από την πλευρά του, ο Βέμπερ έχει υποστηρίξει δημόσια τον Μητσοτάκη, παρά τις πρόσφατες αναφορές για υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος» τονίζει το Euractiv.
Weber’s Greek connection casts shadow ahead of elections in Athens #Europeanelections #EuropeanPeoplesPartyEPP #Greekelections https://t.co/j4PthkH3TO
— Euractiv (@Euractiv) May 12, 2023
Το δημοσίευμα τονίζει ότι στο συνέδριο όπου ο Βέμπερ εκλέχθηκε ηγέτης της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, την 31η Μαΐου 2022, ορίστηκε γενικός γραμματέας και Θανάσης Μπακόλας, πρώην σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έπειτα, ενώ είχε ήδη αναλάβει ο Βαυαρός πολιτικός, προσελήφθη μια ομάδα «ειδικών» συμβούλων που θα αξιολογούσαν το προσωπικό του ΕΛΚ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο από τους τέσσερις ήταν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη, ο Έρικ Παρκς και ο Τζέρι Ζαγορίτης, οι οποίοι απέκτησαν συμβάσεις μετά από μια σειρά αλλαγών και ανακατατάξεων του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, άλλος ένας Έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στη διοργάνωση των πρόσφατων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο, με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη.
Δύο ανεξάρτητες πηγές του ΕΛΚ ανέφεραν στην Euractiv ότι ο Έρικ Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του κόμματος ότι στις 24 Φεβρουαρίου αυτή ήταν η τελευταία καθημερινή συνεδρίαση «μέχρι νεωτέρας», υπονοώντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Ο Ζαγορίτης, εν τω μεταξύ, είναι ο «βετεράνος» μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος της καμπάνιας του Jean-Claude Juncker για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Μια λίστα από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρει μάλιστα τον Ζαγορίτη ως «διευθυντή επικοινωνίας» του ΕΛΚ, αν και τυπικά δεν ήταν αυτός ο ρόλος του.
«Οι εταιρείες δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες»
Ανώτερες πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπαν στο Euractiv ότι το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που σχετίζονται με τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες δραστηριότητες.
«Οι εταιρείες δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες», είπε στο Euractiv πηγή του κοινοβουλίου.
Πηγή του ΕΛΚ πρόσθεσε ότι «ένας από αυτούς προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα».
Σύμφωνα με την έρευνα, ο προϋπολογισμός του κόμματος του ΕΛΚ για την περίοδο 2022-2023, δείχνει ότι ξοδεύτηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε ιστότοπους και ψηφιακές εκδόσεις καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024.
Ερωτηθείς για τις συμβάσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Μπακόλας είπε στο Euractiv ότι «θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό και τους υπαλλήλους του ΕΛΚ είναι ουσιαστικά ιδιωτική υπόθεση και ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ εγγυάται ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που αφορούν αυτός ή αυτή».
Ο Μπακόλας πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ υπόκειται σε πολύ αυστηρό έλεγχο όλων των συμβάσεων και των προσφορών. Όλες οι συμβάσεις εξετάζονται και εκκαθαρίζονται από διαπιστευμένα ελεγκτικά γραφεία, εσωτερικούς ελεγκτές, καθώς και από τις οικονομικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Από τότε που τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ανεξαρτητοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2004, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται σε αυτά αυξήθηκε από 6,5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε 46 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
Αν και τα κόμματα επιτρέπεται να αντλούν ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης από τα κόμματα μέλη τους, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου τα κόμματα υποχρεούνται να αιτιολογούν τα ποσά ετησίως.