Επειτα από τέσσερα χρόνια στο Μαξίμου είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα σύστημα εξουσίας από τους πλούσιους και για τους πλούσιους. Ο μέσος ψηφοφόρος, όταν κοιτά το κόμμα, δεν βλέπει να καθρεφτίζονται τα δικά του «θέλω». Τώρα, λόγω εκλογών, ο πρωθυπουργός βγαίνει να ψαρέψει πάλι ψήφους από την πλειονότητα της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητάει από τον κόσμο είναι να ψηφίσουν ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο «κεντρώος» Μητσοτάκης, με το που έγινε, πρωθυπουργός λειτούργησε, συχνά απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα, ως υπερασπιστής των προνομιούχων. Των τραπεζιτών, των μετόχων ακόμα και σε ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των «ανοιχτομάτηδων» που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πλούσιους σε μια νύχτα μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
Μια τετραετία γεμάτη από σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, funds «κόκκινων» δανείων, «κορακιών-επενδυτών» στο real estate και χρυσοφόρων ισολογισμών σε σούπερ μάρκετ και ενέργεια δημιούργησαν το ιδανικό έδαφος για αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων.
Μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά έχει πολύ λίγα χειροπιαστά οφέλη να θυμάται από το 2019 μέχρι σήμερα. Η ανάπτυξη αφορά ελάχιστους. Ο «ηγέτης» της πλειοψηφίας νομοθέτησε ακόμα και σκανδαλώδη φορολογικά μπόνους για τις «πρησμένες» περιουσίες, ώστε να μη μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία ότι κυβερνά υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ακόμα και στην κορύφωση της εξωπραγματικής ανόδου στις τιμές της ενέργειας και του κόστους ζωής, ο Μητσοτάκης έμεινε σταθερός στην αρχή του, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αγγίξει τα υπερκέρδη των «λίγων».
Ο Μητσοτάκης αποτελεί βασικό μοχλό της δυναμικής που εκτινάσσει την οικονομική ανισότητα στη χώρα σε πρωτόγνωρο βαθμό. Η κυβέρνησή του εξελίχθηκε σε ένα πρότζεκτ που λειτουργεί, σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, κατά των συμφερόντων των περισσοτέρων.
Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του το κοινωνικό ασανσέρ, ο τρόπος δηλαδή που ένας άνθρωπος με σκληρή δουλειά θα σηκώσει τον εαυτό του από τη φτώχεια και θα βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο, έσπασε τελείως. Οι κρατικοδίατοι «φίλοι» της κυβέρνησης και μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων χτύπησαν φλέβα χρυσού επί Μητσοτάκη. Τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν. Για τους υπολοίπους, δηλαδή τη μεγάλη πλειονότητα των «κορόιδων», δεν υπάρχει τρόπος να ανέβουν.
Σήμερα η «δημοκρατία» ανοίγει τον φάκελο όλων όσοι κέρδισαν από τον Μητσοτάκη. Ποιοι ήταν, δηλαδή, αυτοί που ευνοήθηκαν από τα πεπραγμένα της τετραετίας του.
«Τρελά» μερίσματα 2 δισ. ευρώ στους μετόχους 47 επιχειρήσεων
Το 2022 ήταν η χρονιά που τα νοικοκυριά δεινοπάθησαν από την ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Κι όμως, όπως γνωστοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι μέτοχοι 47 μεγάλων επιχειρήσεων, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, θα μοιραστούν σε μερίσματα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ!
Το ποσό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, αφού δεν συνυπολογίζονται τα προμερίσματα που συνηθίζουν να μοιράζουν κάποιοι όμιλοι κατά το τελευταίο τετράμηνο κάθε χρονιάς.
Ηδη μετά και την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2022 47 εταιρίες είτε διένειμαν είτε ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διανείμουν ποσό που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,01 δισ. ευρώ.
Στις 47 εταιρίες περιλαμβάνονται επιχειρήσεις ενέργειας, τροφίμων, πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, κατασκευαστικές κ.ά. Ολες τους ωφελήθηκαν μέσα στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση που έπληξαν τους πολλούς, σε βαθμό που να μοιράζουν ένα τεράστιο ποσό στους μετόχους τους.
Στο 9% η φορολογία του λαού, στο 5% τα μερίσματα μετόχων
Ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μείωσε τη φορολογία. Οχι το ίδιο για όλους, όμως. Ενας χαμηλόμισθος θα φορολογηθεί για τα εισοδήματα του 2022 με διπλάσιο, ακόμα και πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο συντελεστή απ’ ό,τι οι μέτοχοι που θα μοιραστούν τα «ντοπαρισμένα», λόγω των υπερκερδών από τις κρίσεις, μερίσματα 2 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς.
Ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος με εισόδημα από 0 έως 10.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 9%. Το εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ φορολογείται με 22% και από 20.000 έως 30.000 με 28%.
Τι συμβαίνει με τους μετόχους εταιριών; Από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να μειωθεί η φορολογία από μερίσματα στο… 5%. Η απόφαση λήφθηκε το 2019, με έναρξη αλλαγής του φορολογικού συντελεστή από 1/1/2020.
Μέχρι τις 31/12/2019 ο φορολογικός συντελεστής ήταν 10% και ο πρωθυπουργός έσπευσε να τον ρίξει στο μισό προκειμένου να ευνοηθούν οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών.
Ετσι, ο χαμηλοσυνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα π.χ. 8.000 ευρώ φορολογείται με 9%, ενώ το μέρισμα του μεγαλομετόχου που μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ για το 2022 θα φορολογηθεί με 5%.
Δώρο-πρόκληση με τζάμπα γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ ανά τέκνο
Ακόμα και στο debate ο Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να μην αγγίξει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, με τη δικαιολογία ότι τα δημόσια έσοδα «θα πονέσουν».
Ομως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε να λυπάται το ίδιο για τα χαμένα εκατομμύρια εσόδων από την αλλόκοτη απόφασή του να μηδενίσει τις μεγάλες γονικές παροχές ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών, ομολόγων και εταιρικών μεριδίων από 1ης Οκτωβρίου 2021. Το μέτρο δεν αφορά τις «μικρές» περιουσίες, που έτσι κι αλλιώς ήταν αφορολόγητες έως 150.000 ευρώ, αλλά τις υπέρογκες, που φτάνουν μέχρι και 800.000 ευρώ.
Τη στιγμή που το κυβερνητικό αφήγημα διέδιδε ότι «η μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα θα ωφελήσει το ίδιο τους φτωχούς με τους πλουσιότερους, άρα δεν είναι δίκαιο για τους φτωχότερους», ο πρωθυπουργός χάριζε τους φόρους σε ζάπλουτους που ήθελαν να κάνουν γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ!
Οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μέχρι 150.000 ευρώ, είχαν συντελεστή 1% μέχρι 300.000 ευρώ, φορολογούταν με 5%, αν ήταν πάνω από 300.000, και με 10%, όταν ξεπερνούσαν τα 600.000 ευρώ. Ο Μητσοτάκης, όμως, αύξησε το αφορολόγητο στα 800.000 ευρώ!
Στην πράξη, το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ μεγαλύτερο διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει το 1.6000.000 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που επίσης ισχύει για παππούδες και γιαγιάδες. Δηλαδή, ένα παιδί μπορεί να πάρει αφορολόγητη περιουσία από τους δύο γονείς και τους δύο παππούδες του ύψους 3.200.000 ευρώ.
Πέρα από τον νόμο που διευρύνει την ανισότητα προκλητικά, οι απώλειες εσόδων είναι μεγάλες για το Δημόσιο. Ενας πλούσιος γονέας που μεταβίβασε στο παιδί του ένα πολυτελές ακίνητο για πρώτη κατοικία αξίας 800.000 ευρώ πλήρωνε φόρο 36.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός τού τα χαρίζει!
Ασύδοτες οι τράπεζες: Κέρδη 3,7 δισ. € το 2022, με τα εξοντωτικά επιτόκια δανεισμού στο 5,6%
Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ για το 2022. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει καταθέσεις 184,1 δισ. ευρώ, είναι απαλλαγμένο από «κόκκινα» δάνεια σχεδόν 80 δισ. ευρώ και έχει καλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πίεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Πρακτικά, οι τράπεζες αγνόησαν τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του.
Αν και ο φορολογούμενος πολίτης έσωσε τις τράπεζες από τη χρεοκοπία με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις άνω των 30 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αρνούνται να επιστρέψουν στον κόσμο έστω και ένα ευρώ από τα κέρδη τους.
Τα επιτόκια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν «κολλημένα» για μήνες στο 0,1%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέβηκαν σε… 0,21%, δηλαδή μια αύξηση-παρωδία. Αντίθετα, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν εξοντωτικά, στο 5,57%. Μια αισχροκέρδεια ασυδοσίας από τις τράπεζες, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση.
Εστρωσε χαλί στα «κοράκια» των funds! Πλιάτσικο με ρεκόρ πλειστηριασμών
Τα 80 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων αγοράστηκαν σκανδαλωδώς πάμφθηνα από τα funds, ξένα και ελληνικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απελευθέρωσε το 2020 τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με τον Πτωχευτικό Κώδικα, έδωσε το δικαίωμα οι τράπεζες και τα funds να μη δέχονται, δίχως καμία αιτιολόγηση, ρυθμίσεις, να επιλέγουν τον πιο βολικό νόμο του 2003, επέτρεψε τους fast track πλειστηριασμούς, ενώ δεν έκανε τίποτα όσο ανέβαιναν τα επιτόκια που επηρέαζαν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ένιωσαν στον αέρα. Τα «κοράκια» των funds αλωνίζουν και πετούν κόσμο έξω από τα σπίτια του διά της βίας, με ρεκόρ πλειστηριασμών, αλλά και υπεραπόδοσης. Τα αρπαχτικά αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, έχοντας πάρει κοψοχρονιά τα «κόκκινα» δάνεια και μοσχοπουλώντας σπίτια, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα Ελ Ντοράντο για real estate.
Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια στα ράφια, ανύπαρκτοι οι έλεγχοι
Η ακρίβεια των σούπερ μάρκετ είναι ανεξέλεγκτη. Αυξάνουν τις τιμές κατά το δοκούν. Η αισχροκέρδεια χτυπάει σε αυτή την πληθωριστική διετία κάθε οικογένεια. Οι έλεγχοι από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτοι. Λίγοι και με μηδαμινά αποτελέσματα. Κάπως έτσι, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ «ξέφυγε».
Ο τζίρος για το 2021 έφτασε συνολικά στα 10,1 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,5% συγκριτικά με το 2019 και κατά 31% σε σχέση με το 2016. Το 80% της πίτας ελέγχεται από τέσσερις μεγάλες αλυσίδες, που μετρούν και τα μεγαλύτερα οφέλη από την κυβερνητική ανοχή στην αχαλίνωτη ακρίβεια.
Ακόμα και τώρα που ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 3%, αυτός των τροφίμων είναι στο 11,4%.
Ανοδικά κινήθηκε και ο τζίρος για το 2022, πάνω από 4%. Η τάση συνεχίζεται και αυτό το έτος, με 6,9% τον Ιανουάριο, αλλά και 10% στον τζίρο για τις online παραγγελίες στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Μάλιστα, από τη διαφήμιση που έγινε στο «καλάθι του νοικοκυριού» ξεπουλάνε πλέον και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με υπεραπόδοση-ρεκόρ 21,3% μέσα στο 2022.
Φιάσκο η φορολόγηση των εταιριών ενέργειας! Τους έκλεισε το μάτι για τα ιλιγγιώδη κέρδη
Πριν από λίγες μέρες η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας ανακοίνωσε αύξηση 130% στα καθαρά κέρδη και 120% στον κύκλο εργασιών για το 2022. Η ΔΕΗ διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της από 5,7 δισ. το 2021 σε 11,2 δισ. ευρώ το 2022. Ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 953.000.000 ευρώ, αυξημένα κατά 82.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2021.
Η φορολόγηση των υπερκερδών που έταζε ο Μητσοτάκης για τις εταιρίες ενέργειες αποδείχτηκε φιάσκο. Επειτα από πόλεμο που έκανε η κυβέρνηση στη ΡΑΕ, κωλυσιεργίες και «μαγειρέματα», εφηύρε ένα ποσό 373.000.000, που πρακτικά είναι ψίχουλα.
Τα ποσά που πλήρωναν οι πολίτες και απευθείας στους λογαριασμούς αλλά και μέσω των επιδοτήσεων από το δημόσιο ταμείο στις εταιρίες ενέργειας αποδείχτηκαν, αναλογικά, τα πιο επώδυνα σε όλη την Ευρώπη. Η ελληνική πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έτσι όπως εφαρμόστηκε δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο, αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους βραχνάδες των νοικοκυριών. Που εν τέλει εισέπραξαν εξευτελιστικά ποσά από το power pass.
Ολος ο κυβερνητικός μηχανισμός λειτούργησε απροκάλυπτα για να προστατεύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων ενέργειας και τα μερίσματα των μετόχων, κλείνοντάς τους το μάτι και μεταβιβάζοντας το βάρος της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες.
Μοίρασε 10 δισ. € σε ημετέρους και επιχειρήσεις-φαντάσματα
Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων. Από τους 1.710 μετακλητούς που παρέλαβε το 2019 έφτασαν τους 3.482 τον Οκτώβριο του 2022, αριθμός που αυξήθηκε κι άλλο μέχρι τώρα.
Ομως αυτά είναι τα «ψιλά». Τα «χοντρά» που μοίρασε ο Μητσοτάκης προέρχονται από τις απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία, που έχουν φτάσει πλέον στα 10 δισ. ευρώ!
Ημέτεροι έφτιαχναν εταιρίες μέσα σε μια νύχτα και την επομένη εξασφάλιζαν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από υπουργεία. Υπουργοί μοιράζουν χρήμα επί τέσσερα χρόνια χωρίς κανένα φρένο για κάθε απίθανο λόγο, επικαλούμενοι την… πανδημική κρίση. Ιδιες εταιρίες, χωρίς καμία εμπειρία στον χώρο τους, παίρνουν δουλειές ξανά και ξανά.
Το όργιο δεν σταματά εκεί, αφού αγγίζει ακόμα και βουλευτές ή στελέχη της Ν.Δ. Η Σοφία Νικολάου αποκαλύφθηκε ότι έδινε απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Ο Πάτσης, εκτός από διάτρητο «πόθεν έσχες», είχε εξασφαλίσει για το δικηγορικό του γραφείο 27 συμβάσεις με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Και η εταιρία του Χειμάρα εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από συμβάσεις του Δημοσίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστησε το μεγαλύτερο σκιώδες πάρτι αναθέσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Τέλος, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα 622.000.000 ευρώ σε δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τώρα και προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέληξαν τελικά στα χέρια 14 μεγάλων επιχειρηματιών.