Με δεδομένη την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον ορκωμοσία της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες κάλπες.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να οδηγηθούμε στο ατέρμονο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που θα επικυρώσει πως δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει μεταβατικό πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει η διάλυση της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού είναι ο καθηγητής και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Δύο εναλλακτικές
Οι άλλες δύο εναλλακτικές είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021, εισήχθη στο σώμα το 1983), ενώ η έτερη είναι η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022, εισήχθη στο σώμα το 1984). Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Αμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των υποψηφίων έχουν βαριά βιογραφικά και μακρά εμπειρία σε ανώτατες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης και του δικαστικού σώματος. Οσον αφορά τον κύριο Σαρμά, έχει βρεθεί σε διάφορες θέσεις του δικαστικού σώματος και έχει μακρά θητεία στις πανεπιστημιακές έδρες.
Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.