Βουλευτές για… μία ημέρα θα ορκιστούν αύριο το απόγευμα οι 300, καθώς ναι μεν θα πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή σε Σώμα μετά την Κυριακή της απλής αναλογικής, πλην όμως θα πρέπει να διαλυθεί άμεσα, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Ολα είναι ήδη έτοιμα στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου προκειμένου να υποδεχθεί τους νέους βουλευτές, των οποίων η κοινοβουλευτική θητεία θα είναι εξαιρετικά βραχεία. Τα φλας θα αστράψουν, οι σέλφις θα δώσουν και θα πάρουν, όπως και τα χαμόγελα, τουλάχιστον σε ορισμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όπως σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ακόμη πανηγυρίζει για τα ποσοστά που έλαβε.
Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ. Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος το βράδυ της περασμένης Κυριακής, υπάρχουν κι αρκετοί παραπονεμένοι, καθώς η κάλπη επέφερε σαρωτικές αλλαγές στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Κι αυτό διότι ηχηρά ονόματα όπως οι Γιάννης Τραγάκης και Γιάννης Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία, οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, παραχωρώντας την έδρα τους σε νέους βουλευτές.
95 έδρες αλλάζουν χέρια
Είναι ενδεικτικό ότι συνολικώς 95 έδρες αλλάζουν χέρια σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή και πηγαίνουν σε πρωτοεκλεγέντες υποψηφίους ή σε πρόσωπα που είχαν εκλεγεί κατά το παρελθόν. Την επομένη, το πρωί της Δευτέρας, θα εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής, το οποίο θα έχει σχεδόν την ίδια σύνθεση με εκείνη της προηγούμενης περιόδου.
Πρόεδρος θα εκλεγεί ξανά ο Κώστας Τασούλας, ενώ οι Νικήτας Κακλαμάνης, Μπάμπης Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας προορίζονται για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση τον Κώστα Χήτα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου, το οποίο και θα θυροκολληθεί άμεσα.
Σημειωτέον πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συγκροτείται Βουλή ελάχιστων ωρών. Κι όμως, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν – και, μάλιστα, όχι στο μακρινό. Συγκεκριμένα, στο μνημονιακό 2012, οπότε και είχαμε τη Βουλή των δύο ημερών.
Η Βουλή τότε συγκροτήθηκε σε Σώμα την Πέμπτη και μέσα στο σαββατοκύριακο διαλύθηκε, αφού προκηρύχθηκαν επισήμως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο των διερευνητικών εντολών, με αποτέλεσμα να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. Στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής εξελέγη τότε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έκτοτε έμεινε στην Ιστορία ως ο «πρόεδρος για μία ημέρα».
Επιστρέφοντας στο σήμερα, μετά τη διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα θα πάμε αισίως σε δεύτερες κάλπες, στις οποίες αυτή τη φορά θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. το 2020, δηλαδή της ενισχυμένης αναλογικής. Ετσι, με βάση τους εκλογικούς συσχετισμούς και αναλόγως με το πόσα κόμματα θα κατορθώσουν να περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι, είναι πιο εύκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κάτω από το 40%.
Δείτε επίσης:
- Αναφορά στα Τέμπη στο νέο υπουργικό συμβούλιο – «Να διαχειριστείτε τους κινδύνους» ανέφερε ο Σαρμάς
- Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Οι τελετές παράδοσης– παραλαβής των υπουργείων
- Εκλογές 2023: Μετά από πέντε μέρες δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
- Με Τασούλα πρόεδρο η ΝΔ για τη «Βουλή της μίας μέρας» – Τζούφη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ