Με το σύνθημα «οι κάλπες ξανά είναι άδειες και η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από το μηδέν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους των πανηγυρισμών και να αποτρέψει τον εφησυχασμό και την υπερβολική σιγουριά ότι μία νέα μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για τη Ν.Δ.
- Από τον Πάνο Σώκο
Ολη την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το στενό εκλογικό επιτελείο του κόμματος επιχειρούσαν να αναλύσουν το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και να εντοπίσουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την αυτοδυναμία. Δεν αποκλείουν μια προς τα κάτω «διόρθωση» του 40,8%, η οποία, όπως λένε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία ή να την καταστήσει οριακή, επομένως και αδύναμη, αν συνδυαστεί με την είσοδο στη Βουλή ακόμη ενός ή και δύο κομμάτων, δεδομένου ότι τρία μικρά κόμματα έχουν ποσοστό από 2,6% έως 2,9%. Συγκεκριμένα, η νεοσύστατη ΝΙΚΗ συγκέντρωσε ποσοστό 2,92% με αυξημένα ποσοστά ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, η Πλεύση Ελευθερίας πήρε 2,89% και ανιχνεύει ψήφους σε ένα μη αριστερό εκλογικό σώμα, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πει ότι το κόμμα της δεν έχει αριστερό πρόσημο, άρα θα μπορούσε να είναι κόμμα εισροής και δεξιόστροφων ψήφων, και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 2,59% δεν έχει καταθέσει τα όπλα για την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.
Ειδικότερα, αν παραμείνουν πέντε τα κόμματα της Βουλής και στις 25 Ιουνίου, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 37%, ίσως και λίγο πιο κάτω. Με ένα έκτο κόμμα με 3% στη Βουλή, το ποσοστό αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 37,5%, ίσως και πιο πάνω, ενώ και με ένα έβδομο κόμμα η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με περίπου 38,5%-39% και θα είναι οριακή σε όλες τις περιπτώσεις…
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. που συζητείται όλες αυτές τις μέρες σε απανωτές συσκέψεις:
1. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση με περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στις περιοχές εκείνες ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας όπου η νεοσύστατη ΝΙΚΗ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κατέγραψαν υψηλά ποσοστά, κυρίως λόγω των θέσεών τους στα εθνικά θέματα και της διάψευσης των προσδοκιών που είχε ο κόσμος από τη Ν.Δ., κυρίως στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικά, στην Πιερία η ΝΙΚΗ έχει ποσοστό 7,46% και η Ελληνική Λύση 7,5%, στην Πέλλα η ΝΙΚΗ έχει 6,13% και η Ελληνική Λύση 7,10%, στη Β’ Θεσσαλονίκης η ΝΙΚΗ έχει 5,65% και η Ελληνική Λύση 7,9% και στη Χαλκιδική η ΝΙΚΗ έχει 5,4% και η Ελληνική Λύση 6,8%.
Βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή της ΝΙΚΗΣ, αλλά και να περιοριστεί η δύναμη της Ελληνικής Λύσης. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας θα παίξει το χαρτί του πατριωτισμού, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι μόνο η Ν.Δ. είναι το πατριωτικό κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος είπε στη συνέντευξή του στον Alpha την περασμένη Τετάρτη: «Στους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα τους έλεγα να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια. Να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας».
2. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο αφήγημα της σταθερότητας και της αυτοδυναμίας, αφού είναι πλέον παραδεκτό απ’ όλους πως αυτό το αφήγημα ήταν και ο βασικός λόγος της μεγάλης του νίκης και της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που φόβισε το εκλογικό σώμα με την άνευ περιεχομένου και συμμάχων «προοδευτικής κυβέρνηση συνεργασίας».
3. Η Ν.Δ. θα στρέψει ξανά την προσοχή της στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια για να κρατήσει το 13,6% που έχασε το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. και από την άλλη για να αυξήσει το 8% που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Ν.Δ. παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον πόλεμο μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων και πιστεύουν ότι νικητής στο τέλος θα βγει το ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τα ποσοστά του εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο όμως ώστε να αποτελέσει στο μέλλον κίνδυνο. Αυτό θα ευνοήσει, όπως λένε, τη Ν.Δ. γιατί θα είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο του κέντρου.
Αξιολόγηση όλων των υποψηφίων από το μηδέν
4. Στη Ν.Δ., τέλος, θέλουν να αποτρέψουν και δύο εσωτερικούς κινδύνους: Την αλαζονεία που μπορεί να εκληφθεί αρνητικά από τους ψηφοφόρους και τον εφησυχασμό λόγω της μεγάλης νίκης των βουλευτών, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει πλέον και το κυνήγι του σταυρού. Ο πρωθυπουργός, για να μην υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας, αποδοκίμασε τον Αδωνι Γεωργιάδη, που είχε πει ότι τώρα στόχος είναι οι 180 βουλευτές. Επίσης, για να αποφευχθεί ο εφησυχασμός, έχει προειδοποιήσει ότι θα καταγραφεί και θα αξιολογηθεί η στάση και η δραστηριοποίηση του καθενός και θα τη λάβει υπ’ όψιν του στον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος έχουν αναλάβει να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα των βουλευτών και πολιτευτών μέχρι τις εκλογές. Οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί και οι επιλαχόντες θα πάρουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία με συγκεκριμένες δράσεις στις περιφέρειές τους που θα σχεδιαστούν κεντρικά, ενώ οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί θα «χρεωθούν» και με δυο τρεις περιοδείες έκαστος.
Το βάρος της νέας προεκλογικής εκστρατείας θα σηκώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Περιστέρι, Τρίτη και Τετάρτη στην Κρήτη, Πέμπτη στην Α’ Αθηνών και την Παρασκευή στην Καρδίτσα.