Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, των εκλογών της απλής αναλογικής, ήταν για τους περισσότερους, αν όχι για όλους, μια μεγάλη έκπληξη.
- Του Χρίστου Βούζα
Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, της ενισχυμένης αναλογικής, θα γνωρίζουμε αν αυτά θα επιβεβαιωθούν. Αν, δηλαδή, θα περάσουμε σε μια νέα συνθήκη: από ένα δικομματικό σε ένα σχεδόν μονοκομματικό σκηνικό, με ένα κυρίαρχο κόμμα και χωρίς, στην ουσία, αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που παραθέτουμε πιο κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ, που το 2019 ήταν μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, τον Μάιο του 2023 έπαψε να είναι όχι μόνο σε νομούς, αλλά και σε δήμους που ήταν παραδοσιακά του «κάστρα», όπως αυτοί της Β΄ Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Ηταν κάτι, βεβαίως, για το οποίο οι πολίτες είχαν προϊδεάσει με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές του 2019. Οταν, δηλαδή, η Ν.Δ. είχε κερδίσει πάνω από 230 δημάρχους και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 37. Ηταν και τότε τα απανωτά λάθη επιλογών του (κυβερνητικού το 2019) κόμματος που το οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη ήττα, με αποτέλεσμα, τον Μάιο – Ιούνιο του 2019, δηλαδή λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, ο χάρτης να βαφτεί μπλε. Κάποιοι υποστηρίζουν ή ευελπιστούν, όπως για παράδειγμα ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν επανεκλέγεται, ότι οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι πρόκριμα και για τις αυτοδιοικητικές.
Τα αποτελέσματα ανά δήμο που παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία» δείχνουν ότι η Ν.Δ., μετά τη μεγάλη νίκη της, έχει σίγουρα προβάδισμα. Ωστόσο, άλλο εθνικές και άλλο αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως μάλιστα δημοτικές, όπου τα πρόσωπα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πολιτών. Δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέψουμε ότι, εφόσον οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. πέσουν, δεν αποκλείεται να δούμε σύγκλιση σε υποψηφίους τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους.
Τα ποσοστά
Στη Β’ Πειραιώς, που αποτελείται από 5 δήμους (Κερατσίνι – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας), η Ν.Δ. πρώτευσε σε όλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό της το έλαβε στη Σαλαμίνα, κερδίζοντας 47,73%, και το μικρότερο στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη (35,16%). Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε στη Νίκαια – Ρέντη με 21,77% και το μικρότερο στη Σαλαμίνα με 18,16%. Το ΚΚΕ ήταν τρίτη δύναμη σε όλους τους δήμους, με εξαίρεση αυτόν της Σαλαμίνας, όπου τρίτο αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ. Η καλύτερη επίδοση της Χαριλάου Τρικούπη σημειώθηκε στον Δήμο Κορυδαλλού με 8,23%, ενώ η χειρότερη στη Σαλαμίνα με 6,26%.
Στο Δυτικό Τομέα (Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου) το μεγαλύτερο ποσοστό της η Ν.Δ. το πέτυχε στον Δήμο Χαϊδαρίου, συγκεντρώνοντας 37,32%, και το μικρότερο στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας (32,03%). Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό του το έλαβε στον Δήμο Περιστερίου (23,47%) και το μικρότερο στο Χαϊδάρι με 20,60%. Το ΚΚΕ ήταν τρίτη δύναμη και στους επτά δήμους, με το ρεκόρ να το σημειώνει στον Δήμο Πετρούπολης (13,13%). Στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, με ποσοστό 10,01%, πέτυχε το ΠΑΣΟΚ την καλύτερη εκλογική του επίδοση. Το πιο χαμηλό ποσοστό του κόμματος ήρθε στο Χαϊδάρι (8,2%).
Στον Νότιο Τομέα, η Ν.Δ. έλαβε το υψηλότερο ποσοστό στον Βύρωνα με 56,7% και το μικρότερο στην Καισαριανή με 35,08%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στην Καισαριανή με 24,08% και το χαμηλότερό του στη Γλυφάδα με 15,33%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στον Αγιο Δημήτριο με 8,67% και το χαμηλότερο στο Π. Φάληρο με 6%
Στον Βόρειο Τομέα, η Ν.Δ. έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στη Φιλοθέη με 66,17% και το μικρότερο στη Ν. Ιωνία με 33,11%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στο Γαλάτσι με 24,38% και το χαμηλότερο σε Φιλοθέη – Ψυχικό με 11,52%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του σε Λυκόβρυση – Πεύκη με 8,78% και το χαμηλότερο σε Φιλοθέη – Ψυχικό με 4,60%
Θεσσαλονίκη, Κρήτη
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πυλαία με 43,16%, ενώ το μικρότερό της ήταν στον Δήμο Δέλτα με 36,45%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στον Δήμο Θερμαϊκού με 17,61% και το χαμηλότερο στον Λαγκαδά και στο Ωραιόκαστρο, με 12,62%. Για το ΠΑΣΟΚ, το υψηλότερο ποσοστό του ήταν στον Δήμο Βόλβης με 17,17% και το χαμηλότερο στην Πυλαία.
Στον νομό Ηρακλείου, η Ν.Δ. έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στον Δήμο Χερσονήσου με 40,11% και το μικρότερο στον Δήμο Βιάννου με 29,04%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε υψηλότερο ποσοστό στον Δήμο Βιάννου με 28,12% και είχε χαμηλές πτήσεις στον Δήμο Φαιστού με 19,10%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στη Γόρτυνα με 29,27% και έγραψε χειρότερο ποσοστό στον Δήμο Ηρακλείου με 18,38%.