Αν συζητήσει κανείς με επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα θα διαπιστώσει ότι θεωρούν τον μοναδικό αντίπαλό τους σε τούτη την προεκλογική περίοδο το σοβαρό ενδεχόμενο από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να προκύψει επτακομματική Βουλή.
- Από τον Πάνο Σώκο
Να αποκτήσουν δηλαδή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η ΝΙΚΗ, που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2,93%, και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έλαβε 2,85%. Κι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ευνοϊκό για τη Ν.Δ., γιατί θα χρειαστεί ένα ποσοστό πάνω από 38,5%-39% για να αποκτήσει αυτοδυναμία.
«Το 41% μάς κάνει να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι η αυτοδυναμία δεν θα κινδυνέψει σε καμία περίπτωση και αν ξαναπάρουμε αυτό το ποσοστό, που είναι εφικτό, θα έχουμε ακόμα και με επτά κόμματα στη Βουλή πάνω από 160 έδρες» μας λένε επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. Τότε ποιος είναι ο κίνδυνος; «Πάντα υπάρχει κίνδυνος μιας μικρής μείωσης του ποσοστού και σε αυτή την περίπτωση με επτά κόμματα στη Βουλή θα μειωθεί αντιστοίχως και ο αριθμός των εδρών, περιορίζοντας το κοινοβουλευτικό εύρος της αυτοδυναμίας» λένε.
Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον έχει αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενώ πριν μιλούσε για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, τώρα μετά το 41% ζητάει πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί, όπως είπε προχθές, δεν θέλει μια οριακή πλειοψηφία 151 και 152 εδρών. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεχνάει ότι ο πατέρας του κυβέρνησε με 151 έδρες και στο τέλος έπεσε επειδή ένας βουλευτής του αποσκίρτησε: «Επειδή οι αλλαγές που θέλει να κάνει στη νέα τετραετία ίσως να προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις και αναταράξεις ακόμα και μέσα στο κόμμα, θέλει να έχει άνετη αυτοδυναμία για να μην του προκύψει κάποιος νέος… Συμπιλίδης» λένε πολιτικοί παρατηρητές.
Σε πρακτικό επίπεδο για να πετύχει τους στόχους τους η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης στρέφονται κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ και του νεοσύστατου κόμματος ΝΙΚΗ:
1. Στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει και να γίνει απειλητικός, στοχεύουν πλέον ευθέως το ΠΑΣΟΚ με συνεχείς και καθημερινές επιθέσεις, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ του 13% των ψηφοφόρων του, που στις εκλογές του Μαΐου πήγε στη Ν.Δ., γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογικές απώλειες θα είναι σοβαρές. Επίσης, με τις επιθέσεις τους υποχρεώνουν το ΠΑΣΟΚ να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τραβήξει» ψηφοφόρους προς το μέρος του, αποδυναμώνοντάς τον ακόμα πιο πολύ. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους η πεποίθηση ότι και οι δύο επιδιώκουν την αστάθεια στη χώρα, προτείνοντας λύσεις που οδηγούν στο περιθώριο. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, εξάλλου, προχθές στον ΑΝΤ1: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πράγμα είναι ενωμένοι πράγματι: αγαπούν την υπεροφορολόγηση και έχουν κρυφή ατζέντα». Η Ν.Δ. παραποιεί συνήθως δηλώσεις και θέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να στηρίξει το επιχείρημά της περί φοροεπιδρομής εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης. Αξιοποιεί, βεβαίως, και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Χρονοπούλου, Δουδωνής, Παραστατίδης), οι οποίες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στη φορολογία.
2. Κήρυξε πανστρατιά στη βόρεια Ελλάδα για να περιορίσει την επιρροή του κόμματος ΝΙΚΗ που σε πολλούς νομούς έχει ποσοστά από 5,5% έως και 7,5% (και δευτερευόντως της Ελληνικής Λύσης). Αυτόν τον σκοπό έχει και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος, καθώς στο κόμμα της Ν.Δ. είναι βέβαιοι ότι η επιρροή της ΝΙΚΗΣ βασίζεται στην επιρροή ορισμένων μονών σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, στις οποίες, όπως λένε, στέλνουν μηνύματα υπέρ του νέου αυτού κόμματος. Την Κυριακή o κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Αγιον Ορος. Θα διανυκτερεύσει στη Σιμωνόπετρα, ενώ την επομένη θα επισκεφθεί τις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος. Ο ίδιος, μιλώντας στον AΝΤ1 την Πέμπτη, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στο Αγιον Ορος του Αγίου Πνεύματος ήταν προγραμματισμένη και επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι «η δεν μπλέκει και δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά» και υποστήριξε πάντως ότι δεν πρέπει να αποδίδεται μεγάλη σημασία στη συζήτηση περί στήριξης μοναστηριών κ.λπ. σε συγκεκριμένο κόμμα.
Εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα με περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις
Μεγάλες εξορμήσεις, όμως, θα γίνουν και σε όλη την Ελλάδα. Από σήμερα και μέχρι τις εκλογές, όπως μας είπε στέλεχος του επιτελικού σχεδιασμού, θα γίνουν από τα κορυφαία στελέχη 65 περιοδείες σε όλη τη χώρα, 135 στοχευμένες επισκέψεις, ενώ θα πάνε και σε 500 κωμοπόλεις και χωριά. Αυτή η δύσκολη αποστολή ανατέθηκε σε δεκάδες κορυφαία στελέχη που επιλέχθηκαν με βάση τη δημοφιλία τους, ενώ για τις περιοχές στις οποίες θα περιοδεύσει το καθένα από τα στελέχη ελήφθησαν υπ’ όψιν: Το πολιτικό του προφίλ σε συνδυασμό με τα πολιτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και των κατοίκων της αλλά και με τον επιδιωκόμενο στόχο.
Ετσι, λοιπόν, ο Αδωνις Γεωργιάδης θα περιοδεύσει σε Θεσπρωτία, Πέλλα, Πρέβεζα και Καστοριά, ενώ ο Μάκης Βορίδης επίσης θα κινηθεί βόρεια και θα μεταβεί σε Φλώρινα, Γρεβενά, Κιλκίς και Πιερία. Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας αντίστοιχα, θα περιοδεύσουν στον Εβρο, όπου έβγαλε έδρα για πρώτη φορά η Ελληνική Λύση. Σε περιοχές όπου η Κεντροαριστερά έχει μεγαλύτερο έρεισμα και υπάρχουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Ηλεία, Πιερία, Ημαθία, Αχαΐα). Για τον ίδιο λόγο την Κρήτη έχει αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί μαζί με τον Γιώργο Καραγιάννη.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρεθεί σε Λακωνία, Καρδίτσα και Καβάλα, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας έχει αναλάβει τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου, ενώ θα περιοδεύσει και στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Νίκος Παπαθανάσης θα επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, συνοδευόμενος από τη Νίκη Κεραμέως, η οποία θα μεταβεί επίσης στη Μεσσηνία. Η Δόμνα Μιχαηλίδου θα επισκεφθεί την Ξάνθη. Ξεχωριστές επισκέψεις στα μειονοτικά χωριά θα κάνουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από κοινού με τον Νίκο Χαρδαλιά θα επισκεφθούν τη Μαγνησία και τη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα μεταβούν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Νίκος Καραγιάννης και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Νίκος Παπαϊωάννου.