Η επιμονή, σε βαθμό εμμονής, των δύο αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας με τους τρεις βουλευτές της Θράκης που έχουν δώσει τόσα δικαιώματα προκαλεί εύλογες απορίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε με νύχια και με δόντια να κρατήσει στα ψηφοδέλτια τον Κατραντζή, που αποκαλούσε τουρκική τη μειονότητα της Θράκης και που το 2019 το τουρκικό προξενείο οργάνωνε με τον υιό Σαδίκ εκδηλώσεις για την υποψηφιότητά του.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο επερχόμενος πρωθυπουργός επιχείρησε για μέρες να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια του στις συνεχόμενες αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τον εκλεκτό του στον νομό Ροδόπης, κάνοντας σφοδρές επιθέσεις στον Τσίπρα, αλλά τελικά μετά τον σάλο ανακοίνωσε ότι τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, που τις προηγούμενες μέρες έβαζε στο στόχαστρο τον Κατραντζή κατηγορώντας για υποκρισία της Ν.Δ., δεν τολμά να πράξει το ίδιο με τους δυο δικούς του βουλευτές, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της άτσαλης διαμάχης των δύο κομμάτων για τους υποψηφίους στη Θράκη, που μόνο κακό προκάλεσε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.
Ο Οζγκιούρ Φερχάτ εμφανίστηκε χθες στον λογαριασμό του στο Facebook με ένα μονόλεπτο βίντεο όπου απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους, όμως δίχως να πει κουβέντα για την ταμπακιέρα. Ούτε λέξη. Το ίδιο έπραξε και όταν προ ολίγων ημερών εφημερίδα απευθύνθηκε στον ίδιο για διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Ο Φερχάτ απάντησε ότι το προεκλογικό του πρόγραμμα είναι βαρύ, ότι τρέχει και δεν προλαβαίνει, ενώ όσα έχει να δηλώσει, όπως ισχυρίστηκε, θα τα… πει μετά τις εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που έκανε λόγο για… δολοφονία χαρακτήρων και πως καθένας γράφει ό,τι θέλει, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε έχει και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρές. Ο Τσίπρας, που έθετε δικαιολογημένα προ του ευθυνών του τον Μητσοτάκη για την υπόθεση Κατραντζή, εμφανίζει την ίδια απραξία και απάθεια για την οποία κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό.
Θυμίζουμε ότι η «δημοκρατία» είχε αναδείξει τις καταγγελίες που είχε κάνει την επομένη των εκλογών του Μαΐου η Ελένη Λαφτσή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, με αφορμή την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ. Στην ανακοίνωσή της ανέφερε: «Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου». Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο δημόσια δήλωση παραίτησης του Θανάση Καλογιαντσίδη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, «φωτογραφίζοντας» μια νομαρχιακή επιτροπή παραδομένη στις έριδες, στους τσακωμούς και στο τουρκικό προξενείο.
Η συνέχεια με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τους Φερχάτ και Ζεϊμπέκ είναι γνωστή. Τόσο για τα περί εμπλοκής του τουρκικού προξενείου, όσο και τα περί τουρκικής μειονότητας. Εχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις πρώτες μετεκλογικές καταγγελίες, η ειδησεογραφία ασχολείται καθημερινά με τους δύο βουλευτές, όπως και με τον Κατραντζή της Ν.Δ., και κάπως έτσι φτάσαμε στις νέες εκλογές, με τη Θράκη να θυμίζει μια -επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα- αρένα γοήτρου και μικροκομματισμού για τα δύο κόμματα εξουσίας.
Ρηχή δικαιολογία
Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο ο Τσίπρας, που θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανέχεται τους δύο βουλευτές του. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει μια πειστική εξήγηση γιατί δεν προβαίνει στο αυτονόητο.
Προχθές είπε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τους Ζεϊμπέκ και Φερχάτ και επιχείρησε να βρει μια ρηχή δικαιολογία: «Δεν ζήτησα να φύγει ο Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ισα ίσα, είναι λάθος. Αυτός είναι ένας ολισθηρός δρόμος όπου δεν θα ακολουθήσω. Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κύριο Μητσοτάκη. Θα το χορέψει μόνος του».
Πριν από την αποπομπή Κατραντζή ο Μητσοτάκης είχε πει, έστω κι άκομψα, «να κάνουν μία απλή δήλωση οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι Ελληνες μουσουλμάνοι πολίτες που σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ειρωνείες και αφορισμούς. Ομως, μετά την απομάκρυνση Κατραντζή, το μπαλάκι έχει μεταφερθεί ξεκάθαρα στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλήθεια, τόσο δύσκολο είναι ο Φερχάτ και ο Ζεϊμπέκ να δηλώσουν ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης ή ότι είναι Ελληνες πολίτες; Οχι επειδή το ζήτησε ο Μητσοτάκης, αλλά επειδή είναι κάτι αυτονόητο. Τόσο υποτιμητικό το θεωρούν; Γιατί; Επειδή το πρότεινε ο πολιτικός τους αντίπαλος ή επειδή όντως ζορίζονται μήπως θιχτεί το τουρκικό προξενείο και τους κόψει την καλημέρα;
Ο Μητσοτάκης φέρθηκε υποκριτικά και προσπάθησε να «τραβήξει» χρονικά το θέμα του Κατραντζή μέχρι ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές ώστε να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, από την άλλη, δρα κοντόφθαλμα και δίνει περισσότερο βάρος στο να «κρατήσει» τη Ροδόπη, παρά να διώξει τις σκιές περί τουρκικού προξενείου.
Διακυβεύονται σημαντικότερα πράγματα από το αν ο νομός θα βαφτεί μπλε ή ροζ στις τηλεοράσεις την Κυριακή. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα ακόμα πιο ευαίσθητες από άλλες. Και είναι θλιβερό δύο πρώην πρωθυπουργοί και υποψήφιοι για κυβερνήτες να μην το αντιλαμβάνονται.
Βιογραφικά
Υποψήφιοι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης
Ο Οζγκιούρ Φερχάτ γεννήθηκε το 1985 στον Ιασμο Ροδόπης. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και εντάχθηκε στην Νεολαία Συνασπισμού το 2003. Ηταν επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής το 2019. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εξελέγη με 12.650 ψήφους.
Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ γεννήθηκε το 1968 στην Ξάνθη και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αγκυρας. Ηταν υποψήφιος βουλευτής το 2009 και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης το 2010. Εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης από το 2012. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εξελέγη με 7.686 ψήφους.