Οι «φήμες» που κυκλοφόρησαν νωρίτερα επιβεβαιώθηκαν, με τον Σωκράτη Φάμελλο να αναλαμβάνει και επίσημα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος να προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η μαραθώνια σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ, με τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζουν τη διεξαγωγή συνεδρίου στα τέλη της χρονιάς. Επιπλέον, γραμματέας της ΚΟ αποφασίσθηκε να αναλάβει ο Διονύσης Καλαματιανός, διευθυντής της ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν ο Νίκος Παππας, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη. Αντιπρόεδρος της Βουλής, εξάλλου, θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσθηκε πως θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραιτήθηκε στις 29 Ιουνίου αιφνιδιάζοντας τους πάντες, θα εκλεγεί από τη βάση του κόμματος μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ενώ το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 5 Ιουλίου, ενώ αύριο Δευτέρα αναμένεται η επικύρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της απόφασης της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της.
Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην ΚΟ. Ως προς το δεύτερο αυτό σκέλος, η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.
Τη δική του γραμμή, εξάλλου, χάραξε σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, ζητώντας να πράξουν το ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη και να βγουν άλλα από την νέα κεντρική επιτροπή. Μιλώντας, κατόπιν, στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι ζητά να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι αναλυτικά τις θέσεις τους σε θέματα σημαντικά, όπως τα εθνικά, η μουσουλμανική μειονότητα, η φορολογία και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ, πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας». Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».
«Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα», τόνισε καταλήγοντας.
- Δείτε το ρεπορτάζ: