Τα τρία ψέματα Άδωνι για τους ελέγχους στο beach bar στη Ρόδο

Πώς έστειλε δέκα ελεγκτές στο μπαρ, όταν δεν υπάρχουν τόσοι στο νησί; - Οι δύο επιθεωρητές δεν είναι αρμόδιοι για τα μέτρα ασφαλείας

Must Read

Συνεχίζει να προκαλεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την υπόθεση του σερβιτόρου-υποβρύχιο στη Ρόδο, καθώς από την ημέρα που έγινε γνωστό το περιστατικό το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο. Οπως το συνηθίζει, ο κ. Γεωργιάδης ασχολείται κυρίως με την επικοινωνιακή διαχείριση της καταγγελίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), του τοπικού σωματείου και του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, που, πάντως, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος δεν αρκείται στα φληναφήματα του κ. Γεωργιάδη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός κατάφερε να εκστομίσει τρία καραμπινάτα ψέματα μέσα σε… 1,5 λεπτό τηλεοπτικού χρόνου. «Κάναμε εξονυχιστικό έλεγχο στην επιχείρηση. Δέκα ελεγκτές στείλαμε. Δεν βρέθηκε καμία παράβαση, ο εργαζόμενος δήλωσε ότι το κάνει εθελοντικά. Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, φόραγε μία ειδική μπλούζα για να είναι ασφαλής και ο ίδιος δήλωσε ότι παίρνει πάρα πολλά χρήματα γι’ αυτό» υποστήριξε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

  • Ψέμα 1ο:

Δεν υπάρχουν 10 επιθεωρητές εργασίας στη Ρόδο. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή στο νησί των 125.000 κατοίκων και των εκατομμυρίων τουριστών υπηρετούν δύο επιθεωρητές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Εργασίας, για πολλοστή φορά από την Κυριακή, θεώρησε σκόπιμο να παραδεχτεί ότι κάνει… κουρελόχαρτο τον ιδρυτικό νόμο της σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, όταν ο προκάτοχός του κ. Χατζηδάκης έλεγε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την επιλογή «για να μη γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις». Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι όποτε τον βολεύει μπορεί να παρεμβαίνει και όποτε δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του η Επιθεώρηση είναι ανεξάρτητη και δεν επιδέχεται παρεμβάσεων.

  • Ψέμα 2ο:

Οι δύο επιθεωρητές που έσπευσαν κατόπιν τηλεφωνικής εντολής στην επιχείρηση δεν είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν έλεγχο για το εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας υπεύθυνοι οι τεχνικοί Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που δεν υπάρχουν στη Ρόδο. Το αρμόδιο τμήμα έχει έδρα τον Πειραιά και είναι επιφορτισμένο να διενεργεί ελέγχους στον Πειραιά, στη δυτική Αττική (με τα εκατοντάδες εργοστάσια, μονάδες βαριάς βιομηχανίας, διυλιστήρια, ναυπηγεία κ.λπ.) και ολόκληρο το Αιγαίο! Επομένως, οι υπάλληλοι που μπορούν να κρίνουν με βάση τη νομοθεσία εάν είναι ασφαλές για έναν σερβιτόρο να κάνει το… υποβρύχιο, δεν έκαναν ουδέποτε τέτοιον έλεγχο μέχρι χθες.

Το ψέμα του Αδωνιη αποκαλύφθηκε έμμεσα και από την ΕΡΤ, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού ανταποκριτή, μόλις χθες έφτασαν στη Ρόδο δύο τεχνικοί επιθεωρητές από τον Πειραιά «κατόπιν εντολής του εισαγγελέα». Δηλαδή, οι μόνο που μπορούν να κρίνουν εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

  • Ψέμα 3ο:

Στις αμέτρητες συνεντεύξεις που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνει μονότονα ότι από τη στιγμή που ο σερβιτόρος-υποβρύχιο δηλώνει ευχαριστημένος από τη δουλειά του δεν υπάρχει λόγος κρατικής παρέμβασης. Τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη διέψευσαν ήδη από την Κυριακή κορυφαίοι εργατολόγοι, όπως ο Γιάννης Καρούζος, όμως το αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Δημήτρης Βερβεσός υπογράμμισε το αυτονόητο, ότι όταν παραβιάζεται ο νόμος τυχόν συναίνεση του εργαζομένου δεν έχει καμία νομική αξία! Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «απ’ αφορμή του πρόσφατου περιστατικού ΑΜΦΙΒΙΩΝ σερβιτόρων σε beach bar της Ρόδου η επιστημονική/επαγγελματική μου ενασχόληση (ίσως και διαστροφή!!!) με το συγκεκριμένο αντικείμενο με ώθησε να προβώ στις κάτωθι επισημάνσεις “ενοχλημένος” από διάφορες επικουρικού τύπου δημόσιες τοποθετήσεις ανευθυνοϋπεύθυνων:

  • Στο εργατικό δίκαιο διατάξεις περί την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι αναγκαστικού δικαίου (jus cogens) και δεν επιδέχονται κάμψη εν όψει της συμβατικής βούλησης των μερών και της τυχόν συναίνεσης της εργατικής πλευράς. Συνεπώς, υπογραφές εργαζομένων αποδοχής τέτοιων όρων εργασίας δεν τυγχάνουν νομικά αξιόλογες!!!
  • Απορίας άξιον, τουτέστιν τυγχάνει, αν οι συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες απασχόλησης είχαν αποτυπωθεί στα ΔΗΜΟΣΙΑ βιβλία που οφείλουν να τηρούν ο ιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης αυτής, καθώς ο λαλίστατος εργοδότης περί αυτής της νόμιμης υποχρέωσής του τήρησε σιγήν ιχθύος. Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.
  • Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” οι έλεγχοι των ανευθυνοϋπεύθυνων δημόσιων υπηρεσιών (εν προκειμένω του ΣΕΠΕ) ακολουθούν ασθμαίνοντες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οφείλουν τη λειτουργία τους ΜΟΝΟ σε αυτά (!) και την ανάδειξη του θέματος από αυτά και μόνο εν προκειμένω».

Έψαξαν στην «Εργάνη» τα στοιχεία και τον μισθό;

Μπορεί να διαβεβαιώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης ότι ελέγχθηκαν στην «Εργάνη» τα στοιχεία του εργαζομένου και επιβεβαιώθηκε ότι όντως παίρνει 2.000-3.000 ευρώ μισθό τον μήνα ή μήπως είναι δηλωμένος π.χ. για 1.000 ευρώ, όπως η πλειονότητα των συναδέλφων του στον κλάδο;

Με άδεια για… καντίνα, παρέκαμψε το σφράγισμα και την κατεδάφιση

Με άδεια για τροχήλατη καντίνα άνοιξε το 2014 το beach bar Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ήδη από το 2016 είχε διαταχθεί η σφράγιση του καταστήματος, που ανακλήθηκε το 2021. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Καθημερινή» και είναι ενδεικτική της… πειθούς του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Μαΐου 2023 το Λιμενικό πραγματοποίησε αυτοψία και κατέγραψε ως αυθαίρετα εννέα θαλάσσια κρεβάτια. Στις 7 Ιουνίου το Λιμενικό πραγματοποιεί νέα αυτοψία και διαπιστώνει ότι έχουν προστεθεί… ακόμη 18 θαλάσσια κρεβάτια (συνολικά 27).

Το Λιμενικό Σώμα επιβάλλει πρόστιμο μόλις 10.400 ευρώ, δηλαδή ένα κλάσμα ημερήσιου τζίρου της επιχείρησης, ενώ στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε αυτοψία για τα θαλάσσια κρεβάτια και η Κτηματική Υπηρεσία, επιβάλλοντας στην εταιρία επιπλέον πρόστιμο 5.400 ευρώ. Για σφράγισμα και κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών ούτε λόγος!

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο το ερώτημα που διατυπώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου: «Πώς είναι δυνατό να είναι νόμιμη η εργασία σε μία παράνομη κατασκευή;»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This