Σε ρυθμούς προγραμματικών δηλώσεων κινείται η Βουλή και συνολικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς η πρώτη μεγάλη μάχη της νέας, οκτακομματικής Βουλής θα κορυφωθεί απόψε, με την αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, και στη συνέχεια με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένη, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη διαθέτει άνετη πλειοψηφία 158 βουλευτών. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις νέων μέτρων, ενώ οι προβολείς στρέφονται και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αιχμές προς την αντιπολίτευση, μια και την Πέμπτη, κατά την πρωτομιλία του, υπήρξε ομολογουμένως σχετικά ήπιος όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα
Άρχισε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο βήμα αναμένεται να ανέβει πρώτος από τη κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ σήμερα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Την αυλαία αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
- Δείτε απευθείας από τη Βουλή:
Τα μέτρα και οι κόντρες
Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια επικράτησαν οι ομιλίες των υπουργών, οι οποίες εξειδίκευσαν τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο νέος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως επίκεινται άμεσα ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες σε τομείς, όπως ο τουρισμός, ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως στα τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιάσει τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό.
Ακόμα, έθεσε ως στόχο η ανεργία το πολύ σε έναν με ενάμιση χρόνο να έχει πέσει κάτω από το 10%. Αίσθηση προκάλεσε και το μήνυμα που έστειλε στους επιχειρηματίες όσον αφορά τους μισθούς των εργαζομένων. «Να μη ζητούν οι επιχειρήσεις εύκολες λύσεις. Θα πρέπει να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους και να τους δώσουν τον μισθό που τους αναλογεί. Ετσι έγινε με τον τουρισμό, που δεν έβρισκαν εργαζομένους» ανέφερε.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε και ο εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας της Υγείας, με τον νέο αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εξαγγέλλει 270 προσλήψεις για το ΕΚΑΒ, με τους 20 πρώτους προσληφθέντες να τοποθετούνται στην υπηρεσία τις επόμενες ημέρες. Οπως ανέφερε, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βρίσκεται προ των πυλών μεταφέρονται 191 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές για τη στελέχωση των ασθενοφόρων, ενώ πρόσθεσε πως «ενημερώνω ότι ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την πρόσληψη 20 ατόμων για τη στελέχωση των ασθενοφόρων της Αττικής».
Ακόμη, όπως ανακοίνωσε, εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού προσωπικού για την πρόσληψη 250 ατόμων κλάδου ασθενοφόρων για 2 έτη υπηρεσίας για το ΕΚΑΒ Αττικής. Μεταξύ αυτών είναι και 40 δικυκλιστές, για άμεση και ταχύτερη πρόσβαση, όπως εξήγησε.
Την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ως υπουργός Ανάπτυξης πλέον, έκανε και ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800 ευρώ για προϊόντα που έφεραν «μαϊμού» ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). «Δυστυχώς, συστηματικά, οι καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι η φέτα, και πολλές φορές τους παραπλανούν και προσφέρουν μη ΠΟΠ προϊόντα. Πέρα από τη ζημιά στον καταναλωτή, αφού τα ΠΟΠ προϊόντα είναι ποιοτικά και ακριβότερα, προκαλεί τεράστια ζημιά στην παραγωγική βάση της χώρας, στους κτηνοτρόφους, στους αγρότες και στη μεταποίηση. Αυτό θα το σταματήσουμε» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, ενημερώνοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί τα πρώτα πρόστιμα.
Τα βλέμματα στράφηκαν και στις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με τα μεγάλα έργα υποδομής. Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι έως το τέλος του 2023 «θα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της -κατά προτεραιότητα- επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία που ξεκινά», όπως δεσμεύτηκε, για να προσθέσει πως σύντομα, μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.
Αναφέρθηκε ακόμη στον πολύπαθο οδικό άξονα Ε-65 και, όπως σημείωσε, θα παραδοθεί το σύνολο του έργου έως το τέλος της τετραετίας, με το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα να παραδίδεται εντός των πρώτων μηνών του 2024. Τέλος, μίλησε για τον -επίσης ταλαίπωρο- αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, ο οποίος έχει αποτελέσει πολλές φορές κατά το παρελθόν πηγή έντασης ανάμεσα στα κόμματα, λέγοντας πως το 2025 θα δοθεί σε κυκλοφορία, ενώ εντός του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση Ακτίου – Αμβρακίας.
Οσο για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο οποίος ήταν στο επίκεντρο των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε πως θα δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή του τμήματος Χανιά – Χερσόνησος.
Η προσπάθεια Κυριάκου να εμφανιστεί αλα Μακρόν, τα θετικά σχόλια για Φάμελλο και η δυσαρέσκεια για την ομιλία Ανδρουλάκη
Η πρώτη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη νέα Βουλή τελείωσε, όμως τα σχόλια γύρω από την παρουσία τους μόλις άρχισαν. Και αν για τους… παλιούς αρχηγούς τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα, για τους πρωτάρηδες τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν όχι μόνο στη δημόσια σφαίρα αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς ήταν γνωστό πως στην πρώτη του παρουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να φανεί ως ο Ελληνας Μακρόν, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.
Οσον αφορά τον Σωκράτη Φάμελλο, τα σχόλια που ακούστηκαν από τους βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα θετικά, καθώς θεωρήθηκε πως ο πρώην υπουργός του κόμματος μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και αν τα… παπούτσια του Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσε να τα γεμίσει με τίποτα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνες που επισήμαναν πως ο κύριος Φάμελλος οδηγήθηκε σε μια ομιλία copy paste από αυτές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18%.
Τα βλέμματα όμως ήταν στραμμένα κυρίως πάνω στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος στην παρθενική του εμφάνιση δεν άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Το γεγονός πως ο Κρητικός πολιτικός δεν διακρίνεται για τη ρητορική του δεινότητα ήταν γνωστό, αλλά το ότι η πρώτη του ομιλία θα ήταν τόσο… άχρωμη δεν το περίμενε κανείς. Εξαίρεση η σαφής αναφορά του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία αποτέλεσε το highlight της ομιλίας του.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέμεινε σταθερός, αποφεύγοντας να τροφοδοτήσει ατάκες για χιουμοριστικές εκπομπές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φάνηκε κολλημένη στο… 2015, αποδεικνύοντας πως δεν έχει ξεπεράσει την εμπειρία της πολιτικής της συνύπαρξης με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις αποδομώντας με ντοκουμέντα και επιχειρήματα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Τέλος, οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι Νατσιός και Στίγκας επιχείρησαν να συστηθούν στον κόσμο, μιλώντας πρωτίστως για ταυτοτικά ζητήματα των κομμάτων τους.
Δείτε επίσης:
- Στενό μαρκάρισμα από δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη!
- Η λάθος ζαριά της Πόπης στον ΣΥΡΙΖΑ
- «Μην αναζητήσετε πλειοψηφίες αναθεώρησης στην ακροδεξιά», το μήνυμα Παππά στην κυβέρνηση
- «Άναψε φωτιές» στο Μαξίμου ο Φλωρίδης!
- Στη Βουλή η δικογραφία κατά Καραμανλή για τα Τέμπη και άλλες τρεις κατά υπουργών
- Πυρ ομαδόν κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάντια της δημόσιας υγείας
- Τα πρώτα δείγματα εκνευρισμού από τον Άδωνι
- Έφη Αχτσιόγλου: «Πολύτιμος, περισσότερο από ποτέ, σήμερα ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ»
- Αόριστες υποσχέσεις, αλληλοκαρφώματα και… ηχηρές απουσίες στην «επίσημη πρώτη» της οκτακομματικής Βουλής