Έφτασε η ώρα των αποδήμων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε επτασφράγιστο μυστικό τη «βόμβα» που πέταξε το βράδυ του Σαββάτου από βήματος της Ολομέλειας κι έτσι κανείς δεν γνώριζε πως επρόκειτο να εξαγγείλει νομοσχέδιο για την άρση όλων των περιορισμών της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στόχος του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές όλοι οι Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από όπου κι αν βρίσκονται. Το σχετικό νομοσχέδιο εισέρχεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, όπου θα παραμείνει έως τις 17 Ιουλίου. Με τη διακομματική διαβούλευση να εκκινεί αμέσως, στόχος είναι στις 18 Ιουλίου να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί αμέσως και σίγουρα πριν από τη διακοπή της Βουλής για την καθιερωμένη θερινή ανάπαυλα.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα», προσθέτοντας πως «σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».
Δικαίωμα εγγραφής
Υπενθυμίζεται πως ο υπάρχων νόμος προβλέπει πως δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Δεν απαιτείται, ωστόσο, υποβολή φορολογικής δήλωσης, εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη του και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια το 2019 με ευρύτατη συναίνεση, 288 ψήφων, και με το «ναι» τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ, που επιθυμούσαν να μπουν οι παραπάνω περιορισμοί, τους οποίους η Ν.Δ. αποκαλεί «κόφτες». Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, επ’ αφορμή δηλώσεων της αρμόδιας τότε τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο Μάκης Βορίδης είχε φέρει νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών, το οποίο ωστόσο ψηφίστηκε από 190 κι έτσι δεν πέρασε τον συνταγματικό πήχη ώστε να ισχύσει.
Σήμερα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η κοινοβουλευτική αριθμητική ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών προκειμένου να περάσει η ρύθμιση, οι οποίες φαίνεται πως υπάρχουν. Τον σχετικό νόμο είχε ψηφίσει το 2021 τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ελληνική Λύση. Σήμερα,τα τρία κόμματα, μαζί με την πλειοψηφία, αθροίζουν 202 ψήφους.
Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άνοιξε ήδη τα χαρτιά της, δηλώνοντας αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι η Πλεύση Ελευθερίας συμφωνεί, μιλώντας για νίκη του κόμματός της, καθώς, όπως είπε, η ίδια έθεσε το θέμα στην Ολομέλεια. Από εκεί και πέρα, θεωρείται πως τόσο οι «Σπαρτιάτες» όσο και η ΝΙΚΗ βρίσκονται κοντά στο «ναι».
Είχαν καταψηφίσει
Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο προ διετίας. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την πολιτική αντιπαράθεση τις προσεχείς ημέρες, πάρα το προχωρημένο του θέρους. Σημειωτέον πως σε ανάρτησή της η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως είναι «ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών».
Εξάλλου, η ίδια θα καλέσει για συζητήσεις εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι το νομοσχέδιο να περάσει το κοινοβουλευτικό κατώφλι, οι συσχετισμοί θα έχουν διαμορφωθεί και ο νόμος θα είναι ήδη προς υπερψήφιση από ευρύτατη πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνά κατά πολύ τις 200 ψήφους που απαιτεί ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για την απρόσκοπτη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ένα από τα πρώτα τρία νομοσχέδια της «γαλάζιας» κυβέρνησης. Αναμένονται, εξάλλου, η κατάθεση τόσο του νομοσχεδίου για το λεγόμενο επιτελικό κράτος νούμερο 2 όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.