Μπορεί αυτές τις τρεις ημέρες τα φώτα να έπεσαν πάνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πρωτοεμφανιζόμενους πολιτικούς αρχηγούς, όμως η πολιτική ουσία για την επόμενη ημέρα του κυβερνητικού έργου ήταν στις ομιλίες των υπουργών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος μετά το σαρωτικό του πέρασμα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.
Με δεδομένη τη πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Αρθρου 16 και να τελειώσει με το κρατικό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα βρεθεί δεδομένα στην πρώτη γραμμή κρούσης. Στην πρώτη του μάλιστα ομιλία ως υπουργός Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας για την ανάγκη άρσης του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία.
«Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος» είπε. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διερευνήσει τη δυνατότητα σύναψης διακρατικών συμφωνιών, δημιουργώντας παραρτήματα με αυστηρότατα κριτήρια, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για αλλαγή του άρθρου 16.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υπογραφή και άλλων τέτοιων συμφωνιών, όπως με το Μπαγκλαντές. «Θα ήταν λάθος να εφησυχάσουμε, καθώς η πίεση στα σύνορα παραμένει» είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε ανθρωπιστές, αλλά όχι αφελείς. Αλλο διάσωση και άλλο διευκόλυνση διακινητών. Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων να υποκλαπεί από εμμονές και ιδεοληψίες της μίας πλευράς ή από λαϊκισμό και εχθροπάθεια της άλλης. Δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μίλησε για τη στήριξη της Τροχαίας με προσωπικό, την προσπάθεια σύνδεσης του πολίτη με την Αστυνομία μέσω εφαρμογής, όπως και για τις νέες ταυτότητες. Τέλος, ο ίδιος προανήγγειλε την ολοκλήρωση του φράχτη του Εβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης -στο σύνολό του- το τέλος του 2025.