Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπαιξε τον πιο μοιραίο ρόλο για να οδηγηθεί η χώρα στα capital controls. Το ατυχέστατης έμπνευσης «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» θα τον κυνηγάει για πάντα. Εστησε όλο τον ελληνικό λαό μπροστά από τα ΑΤΜ, ενώ ο ίδιος «θεωρούσε ανάρμοστο για τον εαυτό του», όπως είχε πει, να κάτσει στην ουρά μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο που ξεροστάλιαζε για τα 60άρια. Και ήταν έτοιμος να «κεφαλαιοποιήσει» άμεσα όποια δημοφιλία του μέσα από ένα νέο κόμμα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Το «άστρο» του Βαρουφάκη, όμως, θάμπωσε γρήγορα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο οι ψηφοφόροι δεν τον επέλεξαν να μπει στη Βουλή. Ισως επειδή το ΜέΡΑ25 δεν λειτουργεί ως κόμμα αλλά ως ένα προσωπικό του «παιχνίδι». Μέσα στις δεκάδες εθελούσιες αποχωρήσεις δυσαρεστημένων στελεχών και τις αποπομπές μελών που έκαναν λόγο για οικογενειοκρατία και καθεστώς τυραννίας ήρθε να προστεθεί χθες και η απομάκρυνση της Σοφίας Σακοράφα. Η… προδοσία της ήταν μια απλή χειραψία με ολιγάρχη σε κοινωνική εκδήλωση, που «ποινικοποιήθηκε» από τον Βαρουφάκη ως «φλερτ» με τη διαπλοκή.
Η Σακοράφα, όμως, δεν ανήκει στην κατηγορία των σελέμπριτι που ο κόσμος ψηφίζει μόνο λόγω αναγνωρισιμότητας. Εχει μια ξεχωριστή πορεία στην κοινωνία. Κάτι που αποδείχθηκε και στη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής, όταν ως α’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων των κομμάτων. Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη του κόσμου σε πολιτικούς φθίνει, τέτοιες προσωπικότητες μπορούν να είναι σημαντικές για τα κόμματα. Οχι, όμως, και για το Ι.Χ. κόμμα του Γιάνη.
Η Σοφία Σακοράφα δεν είναι μόνο η γυναίκα που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό κάνοντας μόδα στο πανελλήνιο, μαζί με την Αννα Βερούλη, το συγκεκριμένο αγώνισμα. Είχε πάντα ισχυρό το πολιτικό ένστικτο κι έδινε σκληρές μάχες. Πραγματικές και με προσωπικό κόστος, όχι όπως οι σκιαμαχίες του Βαρουφάκη.
Είχε ζητήσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τα χρώματα της Παλαιστίνης
Το 2004 η Σακοράφα είχε τολμήσει κάτι που κανείς άλλος αθλητής είχε διανοηθεί: να ζητήσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τα χρώματα της Παλαιστίνης. Η ΔΟΕ αρνήθηκε στην τότε 47χρονη παλαίμαχο, όμως η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και το μήνυμα της Σακοράφα πέρασε.
Η συμμετοχή της με τα παλαιστινιακά χρώματα αποσκοπούσε στο να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από το παλαιστινιακό ζήτημα και τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Μάλιστα, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και ο ΣΕΓΑΣ υποστήριξαν τότε ένθερμα την απόφασή της. Σε αντίθεση με τη ΔΟΕ, που είχε εξοργιστεί. «Βρήκα έναν λαό που ψάχνει για την ταυτότητά του, την καθημερινότητά του, την πατρίδα του και την ειρήνη» δήλωνε η Σακοράφα, ενώ την ίδια χρονιά ο Γιασέρ Αραφάτ τής απένειμε τιμής ένεκεν το παλαιστινιακό διαβατήριο.
Οταν ήταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, η Σακοράφα αποπέμφθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο το 2010: «Ψήφισα παρούσα επειδή θεώρησα κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, καθώς από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου». Το ίδιο έπραξε και το 2015 με το τρίτο Μνημόνιο, επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί ως ευρωβουλευτής: «Είναι σαφές ότι δεν μπορώ να στηρίξω καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική αντιλαϊκών μέτρων, να συναινέσω σε λογικές αναπόδραστου από τον νεοφιλελευθερισμό».
Η ένταξή της στο κόμμα Βαρουφάκη ενίσχυσε το ΜέΡΑ25, που κατάφερε να μπει στη Βουλή το 2019, με τη Σακοράφα να είναι μακράν πρώτη σε σταυρούς στην αρένα του Νότιου Τομέα Αθηνών. Ομως για τον αποτυχημένο πρώην υπουργό Οικονομικών τίποτα δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Πάντα θα βρει μια αφορμή για να ψαλιδίσει το στελεχιακό δυναμικό του σκληροπυρηνικά προσωποπαγούς ΜέΡΑ25.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που υποτίθεται δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και δεν ανέχεται ούτε καν τυπικές χειραψίες με ανεπιθύμητους για το κόμμα, είναι ο ίδιος άνθρωπος που στο ντιμπέιτ του Μαΐου είχε δηλώσει ότι, αν εισέβαλλαν Τούρκοι κομάντος σε ελληνικό έδαφος, θα τους αντιμετώπιζε παίρνοντας… τηλέφωνα. Αν ψάχνει τις αιτίες της ήττας στις εκλογές και του 0,5% που δεν βρήκε για να μπει στη Βουλή, ας κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη τη δική του ανεκδιήγητη γκάφα, όπως και τα ακατάληπτα περί «Δήμητρας».
Πριν από τις εκλογές το ΜέΡΑ25 είδε να φεύγουν στελέχη όπως οι Μπακαδήμα, Αδάμου, Δεληγιάννη, Πανταζής, Αδαμοπούλου, Τσακαρδάνος κ.ά. Ο Βαρουφάκης είχε διαγράψει και κάμποσους ακόμα. Ολοι τους είχαν κι από έναν κακό λόγο να πουν για τον αρχηγό τους. Από τα λεγόμενά τους το κλίμα στο κόμμα περιγράφεται ως ιδιαιτέρως ανθυγιεινό.
Χθες τα ξημερώματα η Σακοράφα ενημέρωσε μέσω Twitter ότι ο Βαρουφάκης εισηγήθηκε στα κρυφά τη διαγραφή της έπειτα από μια 12ωρη συνεδρίαση όπου η ίδια ήταν παρούσα χωρίς κανείς να της αναφέρει τίποτα. Μιλάει για έλλειψη θάρρους από την πλευρά του Βαρουφάκη και καταλήγει: «Ο καθείς με το μπόι του και τη σκιά του, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία και αποχωρώ εγώ από το ΜέΡΑ25».
Βιογραφικό
Πρώην βουλευτής και πρόεδρος ΣΕΓΑΣ
Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη. Στα 15 της άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό και σύντομα έγινε πρωταθλήτρια Ελλάδας στον ακοντισμό. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 74,20 μ. Μετά την αποχώρησή της από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 2000 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Διαγράφηκε από το κόμμα επειδή δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο το 2010. Το 2012 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν πρώτη σε σταυρούς στη Β΄ Αθηνών, ενώ το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο 2015, και μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της. Το 2018 εντάχθηκε στο ΜέΡΑ25 και το 2019 εξελέγη βουλευτής. Είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
- Δείτε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στο ΜέΡΑ25: Πρότειναν τη διαγραφή της Σακοράφα και εκείνη έδωσε «πληρωμένη απάντηση»…