Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσαν οι αδιανόητες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί υποχωρήσεων στην Τουρκία, μετά από τη συνάντησή του με τον «Σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς και θέτει μια σειρά ερωτημάτων: «Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι “οποιαδήποτε συμφωνία” με την Τουρκία “μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης”; Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση “περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα” ότι “αυτό είναι μια σχετική έννοια”;»
Όπως τονίζει ο Ν. Παππάς ο Μητσοτάκης «οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία».
ΠΑΣΟΚ: «Όχι σε επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές»
Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. «Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.
ΚΚΕ: «Απαράδεκτες αναφορές για υποχωρήσεις»
«Είναι προφανές ότι με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία. Αυτό το έδαφος στρώνουν και οι απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για “υποχωρήσεις ως αφετηρία διαπραγμάτευσης”, όπως και η νεόκοπη φράση για “πυρήνα της διαφοράς”, που παραπέμπει σε ζητήματα κυριαρχίας» επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Όλα τα υπόλοιπα περί “ιστορικών ευκαιριών” δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ λαών, αλλά μεταξύ αστικών τάξεων, που μοναδικό κριτήριό τους είναι η προώθηση των δικών τους συμφερόντων πάνω στις πλάτες τόσο του ελληνικού όσο και του τούρκικου λαού», προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη».
Δείτε επίσης:
- «Σαν έτοιμος από καιρό ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ξεπούλημα της Ελλάδας» – Διαδικτυακά «βέλη» κατά Μητσοτάκη
- Σοκ: Προανήγγειλε… υποχωρήσεις ο Μητσοτάκης για να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία!