Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας η κυβέρνηση ξεκίνησε στη Βουλή την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.
Το νομοσχέδιο έχει 1 άρθρο και με αυτό αίρει κάθε όρο για την ψήφο των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους αντί για τον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι.
Για να ισχύσει η ρύθμιση χρειάζονται 200 ψήφοι και ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 198: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας. Αρνητικοί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα κυβερνητικό νομοθέτημα.
«Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες, πολιτικούς ανταγωνισμούς. Δεν είναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο. Είναι εθνικό», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
«Οποιοδήποτε επιχείρημα περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, δεν ευσταθεί, καθώς δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει. Δίνουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου και θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό εκεί που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών», υποστήριξε η Ν. Κεραμέως.
Η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε 5 λόγους για τους οποίους ανέλαβε την πρωτοβουλία να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης:
- Σήμερα είναι εφικτή η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών (200 βουλευτές).
- Η καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς.
- Η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα.
- Ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου, που δημιουργεί σήμερα μια διασπορά δυο ταχυτήτων.
- Η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων.
«Μιλάμε για διευκόλυνση και όχι για παροχή δικαιώματος ψήφου. Άρα δεν υπάρχει καμία αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Οι Έλληνες στους οποίους αφορά η συζητούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Πατρίδα την ημέρα των εκλογών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος.
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος ισοβαρές και ισοσθενές με το εκλογικό σώμα εντός της Ελλάδος
«Δεν αντιλαμβάνομαι τη σπουδή με την οποία συζητάμε το θέμα. Αυτό υπονομεύει την ψυχραιμία και τη φρόνηση με την οποία πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τον «fast track τρόπο» που φέρνει το νομοσχέδιο, υπονομεύει την συναίνεση που ζητά το Σύνταγμα.
«Και εμείς και τα υπόλοιπα κόμματα επιζητούμε την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος», σημείωσε και προειδοποίησε ότι «με βάση το δίκαιο του αίματος που ισχύει στην Ελλάδα ο καθένας που έχει σχέση με την Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια και δικαίωμα να ψηφίσει. Πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις του υπουργείου πως αυτή η δυνατότητα δεν θα επισυμβεί. Δηλαδή να υπάρξει ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος ισοβαρές και ισοσθενές με το εκλογικό σώμα εντός Ελλάδος».
ΠΑΣΟΚ: Ψηφίζει μαζί με ΝΔ, Κωνσταντοπούλου
«Ψηφίζουμε παρά την προσπάθεια που κάνατε εσείς να σύρετε τα άλλα κόμματα και ψηφίζουμε παρά τους τακτικισμούς και τους ωφελιμισμούς γιατί για μας είναι θέμα αρχών», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.
«Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους» το νομοσχέδιο, προειδοποίησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας λέγοντας ότι δεν είναι διευκόλυνση, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά απόδοση δικαιώματος. «Οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν ένα δικαίωμα χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση όπως έχουν όλοι οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποκρισία» έναντι των ομογενών και ότι έχει «άλλου είδους προθέσεις».
Διαβάστε ακόμα: