Μεγάλα και παχιά λόγια, υποσχέσεις που έδινε με τον γνωστό στόμφο του ανθρώπου που έχει λύσεις για όλα είναι όλες οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2017 μέχρι και πριν από μερικές μέρες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (πρόληψη και κατάσβεση), μόνο που κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη και αποκαΐδια και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται πάντα στο σημείο μηδέν.
- Από τον Πάνο Σώκο
Και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία «δεν προλάβαμε, παραλάβαμε καμένη γη». Είναι το πέμπτο καλοκαίρι που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, κι αν τώρα παρέλαβε «καμένη γη», από τον εαυτό του την παρέλαβε.
Θα ήταν άδικο και ίσως δημαγωγικό να αποδώσουμε όλη την ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην κυβέρνηση, παρότι η Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αυτό έκανε. Ομως, είναι γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ τις ευθύνες της (τώρα της φταίνε οι δήμοι που δεν καθάρισαν τα ξερόκλαδα και η κλιματική αλλαγή), τα αντανακλαστικά παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού είναι αργά, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με πιο πολλά εναέρια μέσα είναι πανομοιότυπες από τις φωτιές στην Εύβοια το 2021 μέχρι και προχθές, όμως τα εναέρια μέσα δεν ήρθαν ποτέ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε (ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης) ότι «σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική». Αυτό σημαίνει προφανώς ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021 δεν ήταν αρκετές για την εκπόνηση σχεδίου σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις καταστροφές των τελευταίων ημερών.
Ας δούμε όμως μερικές… υπερφίαλες, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται, δηλώσεις του πρωθυπουργού από τότε που ήταν και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Στις 10/12/2017, όντας στην αντιπολίτευση, σε προσυνεδριακή ημερίδα της Ν.Δ. για το περιβάλλον είχε πει: «Είμαστε μια χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή. Απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε». Σήμερα, έξι χρόνια μετά, με τα τέσσερα από αυτά να είναι πρωθυπουργός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδίως των πυρκαγιών είναι στο σημείο μηδέν, που σημαίνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν δεν είναι αποτελεσματικές.
- Μόλις πριν από μερικές μέρες στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «κοσμογονία που θα συντελεστεί» ως προς τα μέσα που θα αποκτήσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Και σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε: «Εχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης». Προανήγγειλε επίσης πως «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα». Οπως τόνισε, πρόκειται «για μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος».
- Μόνο που τα ίδια είχε πει για τα εναέρια μέσα και στις 31 Αυγούστου 2021 λίγες μέρες μετά τις φωτιές στην Εύβοια, που έκαψαν 1.500.000 στρέμματα. Τότε είχε πει, μεταξύ άλλων: «Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους, και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος. Θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσουν μαζί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η διαχείριση του δάσους είναι στον σκληρό πυρήνα του κράτους».
- Και λίγες μέρες πριν, στις 12 Αυγούστου 2021, υποσχόταν: «Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος».
- Σήμερα οι μεγάλες φωτιές καίνε και πάλι στην Αττική και η ανικανότητα της κυβέρνησης για την πρόληψη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Αττική ήταν στον πυρήνα της αντιπυρικής προστασίας γιατί ήξερε η κυβέρνηση τους κινδύνους. Το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2021 μετά τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη: «Ξέρουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από σεισμούς ή πυρκαγιές. Για παράδειγμα, το Μάτι ξέραμε ότι είναι σε κόκκινη περιοχή για πυρκαγιές. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν 50 περιοχές αντίστοιχες με το Μάτι και θα έχουμε εντός εξαμήνου συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ξέραμε για τη Μάνδρα ότι θα πλημμυρίσει. Αντίστοιχες περιοχές υπάρχουν. Γι’ αυτές τις περιοχές κατά απόλυτη προτεραιότητα θα υπάρξει σχεδιασμός». Είδατε, όμως, κανέναν σχεδιασμό;
Τα κούφια λόγια και η αστεία διαρροή για την πρωθυπουργική εντολή στα πυροσβεστικά αεροσκάφη
Ο πρωθυπουργός προέβη σε υπερφίαλες δηλώσεις περί σχεδιασμού, που όχι μόνο δεν υπήρξε, αλλά αντίθετα η «εγκύκλιος-οδηγία» που «παρέχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την εφαρμογή του προγράμματος εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης» εξεδόθη μόλις στις 3 Ιουλίου 2023, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε Δερβενοχώρια και Λουτράκι και δύο μήνες μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην εγκύκλιο, όπως αποκάλυψε το «Documentο», είναι «οι διαθέσιμες δυνάμεις και το είδος, η επιχειρησιακή λειτουργία των επιχειρησιακών βάσεων των εθνικών και μισθωμένων μέσων καθώς και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδιασμού αεροπυρόσβεσης του Π.Σ.», «οι κανόνες και διαδικασίες επιχειρησιακού ελέγχου και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων εναερίων μέσων για την υλοποίηση του καθημερινού προγράμματος επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης» κ.λπ. Δηλαδή πολύ σημαντικές οδηγίες.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Τετάρτη επικράτησε κυριολεκτικά πλήρης αποσυντονισμός για τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στα πύρινα μέτωπα, με αποτέλεσμα να προκύψει και η αστεία διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να πετάξουν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη!