Πρώτος και βιαστικός, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει τον συνομιλητή του Τ. Ερντογάν ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς στο όνομα της έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.
- Της Κύρας Αδάμ
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση είτε δεν γνωρίζει τις αρχές της διαπραγμάτευσης (διότι δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται υποχωρήσεις… προτού αρχίσει η διαπραγμάτευση) είτε η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη, με ή χωρίς διαπραγματεύσεις, να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, στο όνομα μιας ασταθούς «φιλίας» με την Τουρκία.
Τις βεβαιωμένες αυτές πρωθυπουργικές υποχωρήσεις ο Τούρκος πρόεδρος τις μετέτρεψε αυτομάτως σε ελληνικές παραχωρήσεις, αφού έχει «πλημμυρίσει» το Αιγαίο με ασκήσεις με οπλισμένα F-16 και UAVs, που καταπατούν μόνιμα την ελληνική κυριαρχία σε βραχονησίδες, περιφρονούν τα 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναερίου χώρου, στέλνουν στα άχρηστα τις ελληνικές αρμοδιότητες μέσα στο FIR Αθηνών, ενώ περιφρονεί ό,τι έχει απομείνει από το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που απαγορεύει ασκήσεις την περίοδο του θέρους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν απρόκλητα έσπευσε ύστερα από λίγες ημέρες να προσδιορίσει ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τού έθεσε ευθέως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν έσπασε το απόρρητο των συνομιλιών και δι’ αυτού του τρόπου θα μπορεί να λέει ό,τι θέλει και όποτε θέλει για τις υποτιθέμενες απόρρητες συνομιλίες του με τον Κ. Μητσοτάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στα λεγόμενα Ερντογάν. Εφηύρε τις «διπλωματικές πηγές» (που δεν έχουν καμιά αξία μέσα στην αοριστία τους, παρά μόνον ήπια και ευγενική γενική έκφραση αποδοκιμασίας), για να απαντήσει ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα.
Λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν δεν συζητήθηκαν θέματα ελληνικής κυριαρχίας, διότι στην περίπτωση αυτή ο Ερντογάν θα λάμβανε την… κατάλληλη απάντηση.
Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού έστειλε την μπάλα στην εξέδρα και την έχασε εκεί. Και τούτο διότι η δήλωση Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έχει καμιά απολύτως αναφορά σε ελληνική εθνική κυριαρχία. Σε αυτή απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων που έθεσε ο Ερντογάν.
Αυτό αποδεικνύει την εκδήλωση πλήρους άγνοιας του πρωθυπουργού διότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ελληνική κυριαρχία.
Έτσι, κατά την πρώτη αυτή άτυπη «ανταλλαγή δηλώσεων», Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν συμπεριφέρθηκαν σαν κωφοί σε γήπεδο. Και το κυριότερο, η ελληνική κοινή γνώμη δεν σχημάτισε σαφή εικόνα αν ή όχι συζητήθηκε η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες.
Ο Ερντογάν συνέχισε ασταμάτητα τις προκλήσεις του:
- Μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο για να υποστηρίξει εκ νέου τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και
- να εγκαινιάσει το παράνομο «διεθνές αεροδρόμιο» της Τύμπου στο κατεχόμενο έδαφος.
- Επανέλαβε με έπαρση ότι το επίτευγμά του είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ
- μόνον την τελευταία στιγμή επέτρεψε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.
Η σοβαρότερη, όμως, απ’ όλες τις προκλήσεις Ερντογάν σ’ αυτή την περίοδο της ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του «καλού κλίματος», που θέλει να βλέπει η Αθήνα με… ροζ γυαλιά ηλίου, είναι το γεγονός ότι στην πράξη ο Ερντογάν επισημοποιεί τη θέση του στον νέο ελληνοτουρκικό διάλογο, θέση που ουδόλως διαφέρει από την προηγούμενη, χωρίς συμφωνία για διάλογο…
Και αυτή θα επαναλάβει και στην επόμενη συνάντηση με τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, περιμένοντας τις έμπρακτες υποχωρήσεις Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμα: