Ρεπορτάζ: Γιώργος Χατζηδημητρίου
Έπειτα από πολύμηνες παλινωδίες, που εξέθεσαν αλλήλους, ο «γάμος» της Κουμουνδούρου με τον πολύφερνο «γαμπρό» Νίκο Παππά για τον Δήμο της Αθήνας ματαιώθηκε οριστικά χθες στην «αιματηρή» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, γιατί, όπως συνήθως συμβαίνει στις υποθέσεις συμφέροντος, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στην… προίκα.
Οι οικονομικές αξιώσεις που πρόβαλλε, σύμφωνα με αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πηγές, ο διεθνής καλαθοσφαιριστής για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του κρίθηκαν από τα κορυφαία κομματικά στελέχη υπερβολικές και, ως εκ τούτου, ασύμφορες για τα νέα οικονομικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε (με 25 ψήφους κατά, έναντι 15 υπέρ).
Στο τραπέζι, κατόπιν τούτων, επανήλθαν οι δύο βασικές προτάσεις των εσωκομματικών τάσεων, με εκφραστές τον Νίκο Ζαχαριάδη από την πλευρά των πρώην προεδρικών, που μεταπήδησαν τώρα στο όχημα της Εφης Αχτσιόγλου, και του Νίκου Φίλη εκ μέρους της παλαιάς κομματικής ιδιοκτησίας, που στηρίχτηκε από την «Ομπρέλα». Στην κάλπη, με ψήφους 17-15 και οκτώ λευκά, επικράτησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος καλείται τώρα να αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη στον μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό δήμο της χώρας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παρόντων, δεν ήταν μια «ειρηνική» συνεδρίαση. Ο Νίκος Φίλης αίφνης φέρεται ότι… χαιρέτισε το αποτέλεσμα, διαπιστώνοντας παρέμβαση δυνάμεων της διαπλοκής στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι η επιλογή Ζαχαριάδη δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα το σύνολο του κομματικού κορμού, κάτι που γεννά ερωτήματα για την προθυμία με την οποίαν θα συνταχθεί στον στόχο της εκλογής του το (κατάκοπο και διαλυμένο στις παραλίες…) κομματικό στράτευμα.
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, δεν έλειψαν και άλλα επεισόδια. Ο Νίκος Φίλης κάποια στιγμή φέρεται ότι επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του μεταβατικού προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου. Ο τέως βουλευτής παρατήρησε για τον δεύτερο χονδροειδώς ότι αυτό το διάστημα απλώς «κάνει τη βάρδιά του» και του συνέστησε να περιοριστεί στο συγκεκριμένο καθήκον, αφήνοντας κατά μέρος τις δημόσιες διαπιστώσεις, μέσω συνεντεύξεων, στις οποίες διατύπωσε αιχμές κατά της εσωκομματικής γραφειοκρατίας. Όπως ήταν επόμενο, σύμφωνα με πηγές, ο Σ. Φάμελλος σήκωσε το γάντι και κάλεσε αυστηρά τον Ν. Φίλη να αποφεύγει προσβλητικές υποδείξεις.
Στις περιφέρειες αποφασίστηκε η στήριξη των: Γιάννη Στέφου, τέως βουλευτή (Ηπειρος), Θεόδωρου Γαλιατσάτου (Ιόνια Νησιά), Σπύρου Δανέλλη, πρώην ευρωβουλευτή (Κρήτη), Απόστολου Γκλέτσου (Στερεά Ελλάδα) και Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (δυτική Μακεδονία, στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ). Επίσης, στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Αττική, στην Πελοπόννησο τον γιατρό Μανώλη Μάκαρο και στη Θεσσαλία (από κοινού με το ΠΑΣΟΚ) την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.