Ενα από τα πρόσωπα των ημερών, με καθημερινή παρουσία στα κανάλια, είναι ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Χθες ενημέρωσε την ελληνική κοινή γνώμη ότι «η φωτιά στον Εβρο έχει οριοθετηθεί κατά 80%» και ότι «πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες, οι οποίες πάντως μπορούν να δώσουν μεγάλη αναζωπύρωση».
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ολο και πιο συχνά οι τοποθετήσεις του αξιωματικού, που εκφράζει τις επίσημες θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αποκτούν χρώμα πολιτικής διαχείρισης. Κι ακόμα συχνότερα ταυτίζονται με τη «γραμμή Μαξίμου».
Μέχρι χθες είχαν αποτεφρωθεί στον Εβρο περισσότερα από 935.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά την Κομισιόν, αυτή η πυρκαγιά είναι η πιο καταστροφική στην ιστορία της Ε.Ε. Και συνεχίζει να κατακαίει σήμερα για 17η ημέρα.
Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της 19ης Αυγούστου. Εχει προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, που από μόνη της επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή κι επηρεάζει όχι μόνο τον Εβρο αλλά και όλη τη χώρα. Η δήλωση του Γιάννη Αρτοποιού περί… 80% ακούστηκε ως καθαρά επικοινωνιακή και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Οταν ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής διατείνεται έπειτα από 17 ημέρες καταστροφής ότι έχει ελεγχθεί το 80% της πυρκαγιάς είναι εμφανές ότι επιχειρεί να καθησυχάσει και να «περάσει» στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι υπάρχει κάποιου είδους επιτυχές έργο – έστω και τώρα.
Ομως, αυτό το 20% που εξακολουθεί να κατακαίει για 17η ημέρα, κι ένας θεός ξέρει για πόσο ακόμα, είναι ικανό να μετατρέψει σε αποκαΐδια ό,τι απέμεινε. Υπάρχουν κάτοικοι σε χωριά όλο αυτό το διάστημα που έχουν ειδοποιηθεί ξανά και ξανά από το 112 για να απομακρυνθούν, όμως κάθε μέρα τα σπίτια τους απειλούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ξαναδούν δάσος στη ζωή τους ποτέ στον Εβρο.
Στις 21 Αυγούστου ο Αρτοποιός δήλωνε -συμπτωματικά ή όχι, στην ίδια «γραμμή» με το κυβερνητικό αφήγημα- ότι «αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα». Ακραία φαινόμενα, όμως, δεν υπάρχουν εδώ και αρκετές μέρες πια στον Εβρο.
Για τη φωτιά στη Ρόδο στις 22 Ιουλίου έλεγε κατά την ενημέρωση προς τα ΜΜΕ: «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και την εξάπλωση των πυρκαγιών. Στην ακραία κατάσταση που βιώνουμε, επιβάλλεται η προσοχή όλων μας». Τα θερμικά φαινόμενα έπληξαν φέτος όλη τη Μεσόγειο, αλλά πρόβλημα δημιούργησαν μόνο στην Ελλάδα. Συνεπώς, κάτι πάει στραβά. Τι μας λέει ο Αρτοποιός, λοιπόν; Οτι πρέπει να αποδεχτούμε ως ρουτίνα πως κάθε καλοκαίρι θα καίγεται το 1,5% της Επικράτειας, όπως υπονοεί και η κυβέρνηση;
Την περασμένη Παρασκευή ο δασολόγος και ειδικός επί των πυρκαγιών Γαβριήλ Ξανθόπουλος δήλωσε ότι «κάτι δεν κάνουμε καλά». Πρόσθεσε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα και οι όποιες αδυναμίες είναι στην άκρη. Γίνονται πολλές προσπάθειες από το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά πρέπει να… σπάσουν κι αβγά σε συγκεκριμένους τομείς». Οι πυροσβέστες κάνουν ευσυνείδητα ό,τι μπορούν εκτελώντας οδηγίες και, ανεξάρτητα από το αν είχε δίκιο ή όχι ο γνωστός δασολόγος, φτάνουν ακόμα και σε σημείο να κινδυνεύουν οι ζωές τους. Ομως, η δουλειά του εκπροσώπου Τύπου δεν είναι να κάνει πολιτική.
Πριν από λίγα 24ωρα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, είπε στην ΕΡΤ ο Αρτοποιός πως «το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι ότι έχουμε πια ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο σε σχέση με ένα μικρό γραφείο Πολιτικής Προστασίας που είχαμε τις περασμένες δεκαετίες, να το πω έτσι». Το μικρό και απαξιωμένο γραφείο, που πράγματι υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιχείρημα που το χρησιμοποιεί σταθερά ο Μητσοτάκης από το 2021 μέχρι και την τελευταία ομιλία της Πέμπτης στη Βουλή. Το να το επικαλείται το ίδιο και ο Αρτοποιός την ίδια μέρα με την ομιλία Μητσοτάκη ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο.
Δεν είναι δουλειά του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής να καυτηριάζει μια προηγούμενη κυβέρνηση για το «μικρό γραφείο» ή να εξάρει τη σημερινή, που έφτιαξε ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο, το οποίο, πάντως, λόγω απουσίας συντονισμού δεν παράγει αποτελέσματα.
Δουλειά του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής είναι να μιλάει μόνο με συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία για τις πυρκαγιές. Με χάρτες, γραφήματα, ονόματα χωριών και περιοχών, όχι με… εφέ επικοινωνιακού τύπου περί 80%. Να εξηγεί τι ακριβώς κάνει η Πυροσβεστική και με ποιες δυνάμεις για να σβήσει τις φωτιές, πού τα κατάφερε και πού έγιναν όλα κάρβουνο.
Ολα τα άλλα είναι πολιτική και αχρείαστα. Οπως πέρυσι το καλοκαίρι, που δήλωνε «δείτε τι γίνεται σε Ισπανία – Πορτογαλία», ενώ φέτος δεν επικαλείται την Ιβηρική, επειδή δεν καίγονται Ισπανία – Πορτογαλία, αλλά εμείς. Ή, όταν προσπάθησε τον Ιούλιο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά τον σάλο για τη φωτογραφία των κατάκοπων συναδέλφων του, που κοιμόντουσαν στα πατώματα του καραβιού: «Πρέπει να ακουστεί αυτό. Οι πυροσβέστες δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Υπήρχε και διαμονή και σίτιση» είπε.
Αν δεν μπορεί ο Αρτοποιός, ας αναλάβει κάποιος άλλον τον ρόλο του για να ενημερώνει τους πολίτες. Κι αν η κυβέρνηση ή ο αρχηγός Πυροσβεστικής θέλουν να πούνε κάτι, ας το πράξουν επωνύμως και δημοσίως, όχι μέσω ενός αξιωματικού εκπροσώπου.
Βιογραφικό
Επιπυραγός, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος
Είναι επιπυραγός στο Πυροσβεστικό Σώμα και κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία. Εχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει την ενημέρωση των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης σχετικά με τις πυρκαγιές, με ανακοινώσεις από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Το 2015 συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, ως επικεφαλής του Τμήματος Αθλητισμού των Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Ηταν υπεύθυνος κινητοποιήσεων και συντονισμού των περιφερειακών επιτροπών και της Επιτροπής Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων.
Δείτε επίσης:
- Αλεξανδρούπολη: Απογυμνώθηκε η εθνική άμυνα!
- Έβρος: Σε ύφεση η μεγάλη δασική πυρκαγιά, μετά από 16 ολόκληρες ημέρες ανυπολόγιστης καταστροφής